Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Plejtvák obrovský – největší, nejdelší a nejtěžší tvor na světě

11. 02. 2011 | Zvířátka

Matka příroda tentokrát opravdu nešetřila, je to až neuvěřitelné, ale i takový dinosaurus je oproti plejtvákovi drobeček. Plejtvák dorůstá do délky okolo 30 metrů, a váží zhruba 180 tun, to je jako kdybyste dali na jednu váhu 25 dospělých slonů afrických, a to už je co říct. A když se plejtvák obrovský vynoří z hlubin, je to jako kdybyste objevili menší ostrůvek.

 

Ještě na počátku 20. století byste na plejtváky nebo-li modré velryby, jak se plejtvákům také často říká, narazili ve všech oceánech. Plavalo jich zde asi zhruba 300 000. Pak bohužel přišli velrybáři a začali ve velkém plejtváky lovit a bohužel jich začalo rapidně ubývat. Až v roce 1966 řádění rybářů zastavila Mezinárodní velrybářská komise a v roce 1970 byl ilegální lov ze strany SSSR definitivně zastaven. Do dnešní doby jich přežilo zhruba 5 000 – 12 000, což je dost žalostné číslo a protože řádění pirátů, kteří se lovu plejtváků nevzdali, pokračuje, je stále těžší na moři toto obdivuhodné zvíře potkat.

 

I přesto, že plejtvák obrovský na první pohled vypadá jako ryba, nenechte se mýlit, je to savec patřící mezi kytovce. Původně to byl suchozemský savec, čemuž je docela těžké uvěřit, nicméně postupem času se plně adaptoval na život pod vodou a ovládl tak oceány. Jak jsem již zmiňovala, je to nejdelší tvor na světě, největší jedinec plejtváka, který kdy naše oceány brázdil, měřil neuvěřitelných 33,59 metrů s váhou 181 tun. Pro lepší představu, jen jazyk plejtváka váží asi 2,9 tuny, což je ještě o něco víc, než třeba takový nosorožec, který váží zhruba 2,3 tuny.

 

Díky hydrodynamickému tvaru těla jsou plejtváci jedni z nejlepších plavců, není to ale díky ploutvím, ty jim slouží jen ke stabilizaci, masivní ocas, to je hlavní hnací motor plejtváků obrovských.  Dalším pomocníkem je jejich kůže, která je pro plavání speciálně uzpůsobena, protože během chvilky dokáže změnit svoje vlastnosti. Proto někteří zdatní jedinci dokáží brázdit vody oceánů rychlostí až 50 km/h, přičemž běžná rychlost je zhruba 20 km/h. I v potápění jsou velcí borci, mohou se podívat až do hloubky 400 – 500 metrů a vydrží tam asi půl hodiny. Pak se vynoří nad hladinu, aby se nadechli čerstvého vzduchu a s výdechem ze svého těla vypustí gejzír kapek vody až do výšky šesti metrů, to musí být naprosto neuvěřitelná podívaná, někteří rybáří tvrdí, že už na dálku poznají, že je to právě plejtvák obrovský a ne jiný kytovec.

 

Aby se dospělý jedinec plejtváka obrovského nažral dostatečně, musí do svého těla dostat jeden a půl milionu kalorií denně. Váha jídelníčku se tak vyšplhá na neuvěřitelných tři až pět tun denně. Pro představu, je to jako kdyby snědl každý den jednoho dospělého slona indického. Během sezony, která trvá asi čtyři až pět měsíců, dokáže plejtvák zkonzumovat zhruba 750 tun potravy.

 

Plejtvák obrovský má logicky nejtěžší a největší miminka na světě. Při narození váží dvě až tři tuny, a měří zhruba šest až osm metrů. Březost samice pak trvá 10 – 12 měsíců. Mládě plejtváka obrovského denně vypije 380 – 570 litrů mateřského mléka a na váze přibírá přímo před očima, protože mateřské mléko obsahuje zhruba 50 % tuku. Pokud má plejtvák obrovský štěstí, může se dožít až 80 let.

 

Na závěr nesmím zapomenout na zpěv modré velryby, o kterém se mluví dost často. Je to harmonická hudba v oceánech neboli zpěv, který se skládá ze dvou různých zvuků. Ten první se podobá zurčení a druhý je výrazně tesklivý. Někteří lidé jej popsali jako souhrn tesklivých zvuků, při kterých se Vám zaručeně zatají dech.

 

Iris – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
moc děkujiSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
moc pěkně napsané SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
moc děkuji za komentářeSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
hezký článek
Obrázek uživatelky
profil
je to až prekvapujuci udaj
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles