Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Plenky – jednorázové, látkové + separační nebo bez plenek?

2. 08. 2011 | Vývoj
A je tu miminko, celý náš život se najednou točí jen a jen kolem něj. Samozřejmě pro něj chceme to nejlepší – zdravé jídlo, dobré mlíčko… Ale co s plenkami? Jaké vybrat? Nebo se obejdeme zcela bez plenek? Existují vlastně tři možnosti a na následujících řádcích se podíváme na jejich výhody a nevýhody.

Bezplenková metoda – pro mnohé z nás naprosto nepředstavitelná, řada lidí si ji však velmi pochvaluje. Miminko je ponecháno zcela bez plen, ačkoliv řada rodičů používá plenku pro případ nehody. Malé dítě už od narození dává najevo, že se „mu chce“. Rodič dítě přidrží nad vhodnou nádobou a dítě vykoná potřebu. Výhody jsou zřejmé – metoda je levná, miminko netráví dlouhý čas ve svých vlastních exkrementech a zpravidla se mnohem dříve naučí používat nočník.

A nevýhody? Snad se ani nejedná o nevýhody v pravém slova smyslu. Tento postup je náročný zejména na čas rodiče, musíte počítat s trochu větším množstvím špinavého prádla. Rozhodně to však není tak, že by vše v bytě bylo po… a po… Metoda je značně ulehčena v teplých měsících, kdy můžete děťátko nechat s holým zadečkem nebo minimálně oblečené, naopak chlad vše podstatně komplikuje.

Látkové pleny – tak na nich pravděpodobně vyrostla většina z nás. Jsou prodyšné, pro kůži rozhodně zdravější a v kombinaci s vhodnými plenkovými kalhotkami si dítě neznečistí své oblečení. Pokud jste zdědili plenky po příbuzných, máte vyhráno. Nové plenky koupíte za různé ceny, nicméně vaše peněženka to určitě zaznamená. Separační plenky (tenké papírové obdélníčky, které koupíte za pár korun v drogerii a lze je prát) značně usnadňují údržbu látkových plen. V případě pomočení se jednoduše vyperou, je-li v plence i stolice, vyhodí se případně spláchnou i s obsahem do WC a látková plena zůstává jen mokrá. Údržba plenek finančně náročná není – prát je můžete s předpírkou i společně s dalším vhodným prádlem a žehlit můžete (po 6. týdnu věku děťátka) až po složení. Děti, které používají látkové pleny, se také v průměru naučí chodit na nočníček mnohem dříve než ty, které nosí jednorázovky.

Jednorázové pleny – jsou cestou pro rodiče nejpohodlnější, ale pro dítě – buďme upřímní – nejméně přirozenou. Výhodu představuje zejména fakt, že nemusíte děťátko přebalovat co chvíli, jeho zadeček zůstává stále v suchu (víceméně suchý je však také s použitím látkových + separačních plenek). Nicméně je v kontaktu s látkami, které (ač vašemu miminku rozhodně přímo neublíží) pro něj nejsou přirozené. To dokazuje i množství reakcí dětské kůže na pleny a to i u známých značek. Velkou otázkou zůstává vyvinutí určitých reflexů – dítě se počůrá, ale není v mokru, proto nepláče a nikdo jej tedy ihned nepřebalí - jak se má naučit močení ovládat? Logicky bude nočníček používat daleko později. Obrovským problém z pohledu životního prostředí tak představují použité pleny, které nelze recyklovat a těžce se likvidují. Jednorázové plenky však nechci odsuzovat, určitě je oceníme zejména v noci, na cestách a podobně.

Pro jakou variantu se rozhodnete záleží jen a jen na vás. Každému (jak rodiči tak dítěti) vyhovuje něco jiného. Hlavní přece je to, abychom pro svého drobečka udělali to nejlepší...

Agrant – čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Dřív nebyly automatky, prala jsem ve vířivce a plínky vyvářela na sporáku..
Proto jsem psala, že u třetího dítěte, jsem si jednorázovky užívala
Obrázek uživatelky
profil
jedině Ty, je to pohodlnější a nezabere to moc času a opravdu jsem ráda za ně, protože ten čas co díky nim ušetřím můžu využít k jiným užitečnějším věcem..
..no, a taky si pamatuji doby, kdy maminy přebalovali děti ve vlaku ..a pak co s tím..vozit sebou pokakané plíny Smajlík
..a ani nekupujeme ty drahé, kupujeme naopak ty levné a jsme s nimi spokojeni..kdyby tam ta kvalita nebyla, tak je asi neprodávají ne Smajlík
..se spěcháním na nočník to nehrotím.. starší se spíš drala na záchod než na něj, a mladší taky, že nechtěj plínky přes den, si taky většinou řeknou, pokud to není nutné, proč je nutit do něčeho co nechtějí.. každé dítě je jiné a každý to holt veme jinak Smajlík..
Obrázek uživatelky
profil
jj, nevíme co dříve zažívaly maminky. My dáme jednorázové a už to tolik neřešíme. I když je pravda, že jsem přemýšlela o tom, že své dceři budu dávat látkové. Dokonce jich mám kopu doma a stejně používám jednorázovky.
Obrázek uživatelky
profil
Mám tři děti a každé je jiné, Cristll má pravdu...Stejná výchova, stejné zvyky a jedno dítě bez plen v roce, druhé ve dvou a třetí ve dvou a půl. Látkové při dvou starších vedly k tomu, že jsem i já měla snahu děti naučit na nočník...Jednorázové pleny....dnešní maminky neví, jakou mají výhodu, u třetího už byly jednorázovky a já jsem najednou měla o spoustu času víc - nejen pro malýho, ale aj pro domácnost atd...(co si budeme povídat, ono praní v obyčejné výřivce a vyvařování plen přece jen maminkám zabralo víc času, jak zamotání jednorázovky a vhození do koše...)
Obrázek uživatelky
profil
budu patřit mezi ty pohodlné matky, ale na obě holky jsem používala jednorázovky. Nakupovali jsme v akcích vždy více balíků do zásoby, takže nijak draho nevyšly. Nikdo mi nevymluví, že elektřina, prášek, a čas strávený věšením, skládáním žehlením, by bylo dohromady levnější, když si vezmu pořizovací náklady na látkovky. Navíc bydlíme v paneláku, kde jsme odkázáni na společnost, která nám dodává teplo, což jaksik i v létě je problém se sušením, pokud týden prší, natož tak na podzim, dokud není topná sezóna. Jsem ráda, že usuším oblečení, kterého je při čtyřech dost.
Nikomu nic neberu, každý ať si používá plínky, jaké chce, a jaké mu vyhovují, ale tvrzení, že když má dítě látkovky, naučí se dříve na nočník, moc nevěřím. Moje holky začaly na nočník obě kolem druhého roku, neteř mnohem dříve, zároveň byla hned bez pleny i na noc. Myslím si, že je to hlavně o zralosti dítka, ne o tom, čím má vycpaný zadek.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles