Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Plitvická jezera – oáza plná života

9. 02. 2011 | Evropa

Plitvická jezera patří k jedněm z největších turistických lákadel Chorvatska. Leží ve střední části státu, patří k nejkrásnějším chorvatským národním parkům a od roku 1949 jsou také na seznamu dědictví UNESCO.

Jedná se o soustavu šestnácti jezer propojených kaskádami vodopádů a obklopenou hustými bukovými a jedlovými lesy. Zdejší mikroklima je velmi příjemné i v parných letních dnech. Turistické stezky, které se klikatí mezi jednotlivými jezery, leží z velké části ve stínu stromů, chladivá tříšť z vodopádů příjemně ovlažuje vzduch. Průzračné vody se staly domovem mnoha živočichů, zdejší ryby chráněné zákonem a navyklé na přísun krmiva od turistů by se snad nechaly chytit holou rukou. V korunách okolních stromů můžete pozorovat množství ptáků a v odlehlejších částech parku (mimo rušné turistické stezky) žijí dokonce vlci a medvědi!

K samotným jezerům vede více přístupových cest a vstoupit můžete jednou ze dvou bran. U nich se také nachází informační centra s možností zakoupení upomínkových předmětů. Obchůdek se suvenýry na turisty čeká společně s občerstvením také u horního přístavu. Celou trasu můžete projít pěšky, nejedná se o nijak náročný výlet. Chodníčky a stezky ale nejsou bezbariérové – většinou se jedná o vyšlapané uličky nebo chodníky vyložené dřevěnými kůly. Pokud cestujete s kočárkem, nemůžete absolvovat delší trasy pěšky, nebo si jen chcete výlet zpestřit, můžete využít místní lodní dopravu (na větších jezerech) nebo vláček (ten však nenabízí příliš zajímavý výhled, jedná se spíš o zkrácení cesty). Rozhodně si pečlivě uschovejte vstupenku, bez ní by vás totiž na loď ani do vláčku nepustili.

Plitvická jezera jsou skutečným balzámem pro duši. Na jejich důkladnou prohlídku by člověk potřeboval alespoň dva dny, nicméně i za pár hodin zde můžete vidět mnoho zajímavého. Zejména v parném létě je jejich návštěva velmi příjemná, avšak i v zimě nabízejí krásné scenérie a nevšední pohled na zamrzlé vodopády.

 

Agrant – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Plitvická jezera – oáza plná života:

Plitvická jezera – oáza plná života
Plitvická jezera – oáza plná života
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Souhlasím s vámi, že na pořádnou prohlídku by člověk potřeboval 2 dny. Je tam pořád na co koukat. A skutečně to je balzám na duši.
Obrázek uživatelky
profil
je tam opravdu krásně,stojí za to se tam podívat.Ta barva jezer je nádherná.
Obrázek uživatelky
profil
Doufám ,že i mne se toto krásné místo podaří navštívitSmajlíkI ty přírodo, mocná čarodějko
Obrázek uživatelky
profil
ani za dva dny se nedá všechno projít - krása Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Tak to já mám zkušenosti jiné, byli jsma tam v srpnu (v úterý - ne o víkendu) a turistů moc nebylo, takže paráda. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles