Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Pneumokokové infekce

18. 12. 2017 | Nemoci
-Komerční sdělení-

Prevence je stále podceňována.
Zvláště u starších osob


Očkování patří k dětství – to je častý argument starších lidí a seniorů v otázce vakcinace. Přitom právě u nich je prevence stejně tak důležitá jako u malých dětí. Imunitní systém s věkem slábne a s atakem nebezpečné bakterie způsobující těžká onemocnění se vyrovnává velmi těžko. Ochranu v podobě dnes již dostupného očkování přitom senioři často zanedbávají. Lidé ve věku 65+ mají očkování proti pneumokokovým infekcím zcela zdarma. Podle aktuálně dostupných statistik Státního zdravotního ústavu (SZÚ) bylo v roce 2016 hlášeno 323 případů invazivního pneumokokového onemocnění (IPO), 66 osob v důsledku onemocnění zemřelo.


Streptococcus pneumoniae neboli pneumokok je bakterie, kterou je běžně osídlena sliznice úst, nosu a horních cest dýchacích u mnoha lidí. Ve svém nosohltanu jej má až 10 % zdravých dospělých a až 60 % dětí. Těmto tzv. nosičům ale pneumokok nezpůsobuje žádné problémy. To se ale mění v případě oslabení imunitního systému, například běžnou virózou.


očkování pneumokokovým infekcím     • Co pneumokok způsobuje? Ve chvíli, kdy pneumokoky proniknou do těla jedince s oslabenou imunitou, způsobují velmi závažné infekce. V plicích se jedná o těžké zápaly plic, v mozkových obalech způsobí pneumokoková bakterie nebezpečnou pneumokokovou meningitidu. U nejmenších dětí mají na svědomí také zánět středního ucha.

    • Jak se přenáší? Nebezpečná bakterie se šíří kapénkovou infekcí, tedy zejména tešným kontaktem s infikovanou osobou, při kašlání a kýchání. Inkubační doba, tedy čas mezi vniknutím bakterie do těla a nástupem prvních příznaků pneumokokového onemocnění, je 1-3 dny.

    • Jaké jsou formy prevence? Ačkoliv jsou pneumokokovými infekcemi ohroženy všechny věkové skupiny, nejvyšší počet onemocnění se objevuje u malých dětí
a starších lidí nad 60 let. Účinnou metodou, jak se bránit před pneumokokovými infekcemi, je očkování. U nejmenších dětí je vakcinace prováděna celkem ve čtyřech dávkách, u starších osob a seniorů stačí dávka jedna, bez nutnosti přeočkování.

    • Kdo by neměl očkování podceňovat? Vakcinaci proti pneumokokovým infekcím by měly věnovat pozornost rodiče malých dětí, ale především také starší osoby, senioři. Zvláště pak, pokud dlouhodobě pobývají v pečovatelských domech nebo jiných kolektivních zařízeních. Právě tam se tato nebezpečná bakterie rychle šíří. Stejně tak je očkování důležité pro kuřáky, onkologické pacienty, osoby, které podstoupily transplantaci kostní dřeně, diabetiky nebo osoby s chronickým onemocněním srdce.



Senioři jsou nejzranitelnější, nemocnost však stoupá již po čtyřicítce

očkování proti pleumokokových infekcím

Nejvyšší počet případů IPO byl v roce 2016 stejně jako v předchozích letech u osob nad 65 let. Celkem šlo o 163 případů. Pneumokok je častým původcem bakteriálních zápalů plic, které mívají u starších lidí komplikovanější průběh, následná rekonvalescence je zdlouhavá a nezřídka zůstávají trvalé následky.



Přehled výskytu invazivních pneumokokových onemocnění

v roce 2016 podle věkových kategorií


Věková kategorie

Počet případů

Počet úmrtí

0-11 měsíců

1

0

1-4 let

12

0

5-9 let

7

0

10-14 let

2

0

15-19 let

3

0

20-39 let

21

6

40-64 let

114

20

65+

163

40

TOTAL

323

66





















Nejčastějším sérotypem způsobující IPO v ČR je sérotyp 3


Nejčastějším sérotypem způsobujícím IPO v ČR v roce 2016 je pneumokok sérotypu 3, který stál také za největším počtem úmrtí.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !