Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Po stopách hvězd - Libuše Šafránková

14. 08. 2011 | Televizní tipy
Herečka Libuše Šafránková pochází ze Šlapanic u Brna. Od dětství chodila do různých dramatických kroužků, následně vystudovala herectví na brněnské konzervatoři, hrála Julii v Mahenově divadle v Brně. V roce 1974 ji pak v televizní adaptaci Babičky obsadil režisér Antonín Moskalyk do role Barunky, čímž se jí otevřely nové možnosti.

Po menších zkušenostech u divadla a první zkušenosti z natáčení Babičky chodily další nabídky od filmu. Další velkou rolí byla Popelka v legendární pohádce Tři oříšky pro Popelku. Do rolí převážně princezen byla v 70. – 80. letech obsazována častěji, ale díky jiným příležitostem se vyhnula zaškatulkování. Vedle pohádek (Malá mořská víla, Princ a Večernice, Třetí princ) se doménou Libuše Šafránkové staly především komedie, v nichž prokázala schopnost uplatnit se i v tomto žánru.

Po rolích princezen ji začali režiséři obsazovat do rolí mladých dívek, ale až filmy Jiřího Menzela (Vesničko má středisková), dua Zdeněk Svěrák - Ladislav Smoljak (ve filmu Vrchní prchni navíc poprvé hrála se svým manželem Josefem Abrhámem) a později Jana Svěráka ji představily v charakterově a v typově různorodých postavách. Nejednou prokázala, že je fenomenální ženskou komičkou, která má dokonalý cit pro přesné načasování gagů, vypointování komické situace a ztvárnění komediální role.

Velké herecké příležitosti dostala Libuše Šafránková v 90. letech, kdy se přehrála z rolí mladých sličných dívek do úloh zralých žen, jímž není cizí ironie a skeptický humor. To vše doplněné oduševnělým zjevem dámy, která dokáže elegantně stárnout. Znovu spolupracovala se Zdeňkem Svěrákem, potažmo jeho synem Janem a dostala velké role v jejich filmech Obecná škola a Kolja (za tuto roli dostala Českého lva v kategorii nejlepší ženský herecký výkon). Ve filmu Báječná léta pod psa ztvárnila složitý charakter v časovém rozmezí třiceti let.

Kromě filmu a divadelních her si zahrála i v několika seriálech, z nichž je nutné připomenout hlavní roli v historickém seriálu Náhrdelník. Vidět jste ji mohli i v seriálech brněnského studia České televize Četnické humoresky a Poste restante.

Libuše Šafránková je jednou z nejvýznamnějších hereček v dějinách českého divadla a filmu. Vrací se před kameru s rozmyslem a se zaujetím, často po boku svého manžela Josefa Abrháma a často na výzvu tvůrců, kteří si u ní získali patřičný kredit a kteří dokáží přinést látku, která ji zaujme a představuje pro ni výzvu.

Vysílání: 14.8., 16.50 hod., ČT1
Opakování: 16.8., ČT1




Zdroj: Česká televize

Mirka Bali
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Po stopách hvězd - Libuše Šafránková:

Po stopách hvězd - Libuše Šafránková
Po stopách hvězd - Libuše Šafránková
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !