Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Pod palbou - Přežil jsem Pearl Harbor, 1941

9. 01. 2015 | Knižní tipy
Název knihy: Pod palbou
Podtitul: Přežil jsem Pearl Harbor, 1941
Autoři: Lauren Tarhisová, Scott Dawson
Nakladatelství: CPRESS
Datum vydání: 26.11. 2014
Počet stran: 112 stran
Brožovaná lepená vazba
Formát: 205x297 mm
Cena: 127 Kč

Akční a dobrodružný příběh pro děti, který naučí o dějinách více než leckterá hodina dějepisu. Od okamžiku, kdy se Danny se svou maminkou přestěhovali na Havaj, aby opustili nebezpečné ulice New York City, plánuje Danny návrat. Nemá obavy ani ze zločinců, ani z temných uliček. A necouvne ani před tím, aby jako černý pasažér pronikl na nejbližší loď, která odplouvá z Pearl Harboru.


Ale onoho rána se nebe zaplní stíhačkami. Bomby buší do přístavu, na pláže dopadá déšť kulek. Danny je v šoku – a poprvé se také skutečně bojí. Je to tvrdý městský kluk. Dokáže ale přežít tento den, který se neslavně zapíše do historie?

Pod palbouUkázka z knihy Pod palbou:


Danny stál se svou matkou u okna v kuchyni jejich maličkého domu. Maminka Dannyho objala jednou rukou. „Jen se podívej na ten výhled,“ řekla. „Věřil bys, že bydlíme tady? Myslím, že je to to
nejkrásnější místo na světě.“ Maminka měla pravdu; vypadalo to tady jako na pohlednici, palmy se kývaly ve vánku, keře byly pokryté růžovými a bílými květy a na hladině oceánu se v dálce jiskřil stříbrný pruh. Danny se na to ale nemohl dívat. Chtěl prostě být zpátky v New York City a dívat se z okna jejich bytu na směs špinavých budov, oblaky kouře ve vzduchu, odpadky na ulicích a svého nejlepšího kamaráda Finna, mávajícího na něj z aleje pod okny.
Maminka si myslela, že odchod sem na Havaj umožní Dannymu začít znovu a s čistým
štítem. Snažila se ho ochránit před nebezpečím a problémy, před Earlem Gaskym a jeho gangem. Je pravda, že Danny a Finn se sem tam do nějakých problémů dostali.

Ale nikdy to nebylo nic velkého! Jen šli sem tam za školu a vplížili se do promítacího sálu, nebo si vzali ze stojanu na ulici jedno dvě jablka. Jistě, trávili čas s Earlem a jeho gangem. Někteří lidé v sousedství říkali, že je to brutální kriminálník, který vám zláme nohy, pokud se na něj jen špatně podíváte. Ale jiní říkali, že on a jeho chlapíci stráží ulice a starají se o staré dámy. K Dannymu a Finnovi byl vždycky milý. Platil jim dolar na den za to, že mu vyřizovali pochůzky. Dokonce je i naučil řídit jedno z jeho aut. Občas to bylo děsivé, trávit tolik času na ulicích, sami, jen Danny a Finn. Ale bez ohledu na to, jaký dostali úkol, vždycky se drželi jeden druhého. Protože koho jiného by se měli držet?

Dannyho otec zemřel ještě před tím, než se Danny narodil. Maminka se opravdu snažila, ale jak by se o Dannyho mohla starat, když pořád pracovala? Byla vždycky tak unavená, když se vrátila domů ze směny v nemocnici, kde pracovala jako sestra. Potom, co dala Dannymu na pozdrav pusu, zavřela na deset minut oči, uvařila večeři, a pak šla až do půlnoci uklízet kanceláře.
A Finnovi rodiče měli dalších pět dětí, které se mačkaly v temném dvoupokojovém bytě. Danny a Finn k sobě proto přilnuli tak, že si byli bližší než nejlepší přátelé, byli jako bratři. Dokud měli jeden druhého, měli pocit, že se jim nemůže stát nic špatného. A taky se jim nikdy nic špatného nestalo. Až do té noci před dvěma měsíci. I teď, když stál tady a díval se na palmy, se všechno Dannymu vracelo.


Knihu Pod palbou koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Albatros Media.

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !