Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Podívejte se na film Jiřího Krejčíka Osudové peníze

26. 09. 2010 | Televizní tipy

Kde začíná a kde končí síla a moc peněz? Premiéru televizního filmu Osudové peníze podle povídky Karla Čapka uvede ČT1 v neděli 26. září ve 20.00 hodin. V režii nestora české kinematografie Jiřího Krejčíka hrají G. Marcinková, J. Budař, M. Labuda ml., Z. Herfortová, I. Řezáč, B. Lukešová, J. Nováček, S. Zindulka, K. Winterová, L. Županič a další.

 

Původní televizní film je inspirovaný povídkou Peníze ze souboru Karla Čapka Trapné povídky. Příběh, situovaný do časů první republiky, začíná útěkem Růženy (Gabriela Marcinková) od manžela. V retrospektivách se objasňuje důvod hrdinčina trápení. Ústředním bodem příběhu jsou peníze, které bezradné hrdince několikrát zoufale chybějí. Životní starosti mladé ženy začínají ztrátou obálky s penězi její zaměstnavatelky. V tíživé finanční situaci a po naléhání rodičů (Stanislav Zindulka, Hana Smrčková) se provdá za syna majitelky obchodu s látkami, vysmívaného Fandu (Marián Labuda ml.), z něhož se vyklube zakomplexovaný opilec a z jeho matky (Zdena Herfortová) ziskuchtivá semetrika. Růženka pak prožije flirt s atraktivním poručíkem (Jindřich Nováček) od dragounů, vztah však není bez následků a hrdinka řeší problém těhotenství. Klasicky komponované drama vypráví také o maloměstském dusnu, velkoměstském odcizení a zatuchlých konvencích, jež chudá děvčata vhánějí do ponižujícího postavení. Scenárista a režisér díla Jiří Krejčík k tomu spolu s kameramanem Jurajem Fándlim využívá starosvětských interiérů, dobových kostýmů i exteriérů pražských pavlačových domů.

Uznávaný klasik českého filmu Jiří Krejčík, autor takových snímků jako je Vyšší princip, Svatba jako řemen, Božská Ema a moha dalších, v obdivuhodném věku dvaadevadesáti let vytvořil syrovou, ale působivou milostně-sociální baladu o důvěřivé dívce, jež chce žít poctivě, touží po lásce a propadá se do neštěstí.

 

Ve čtvrtek 23. září v 15:00 hod. (repríza v 19:05 hod.) vysílá ČT2 doprovodný dokument Peníze Jiřího Krejčíka. Půlhodinový snímek autorky a režisérky Aleny Činčerové měl být filmem o filmu Osudové peníze Jiřího Krejčíka. Natočený materiál, původně velmi detailní kronika práce na filmu, seznamuje diváka s herci, s jejich pocity i názory, s výtvarným pojetím, s mimořádně náročnou výrobou tohoto retropříběhu. Nakonec vytvořila Alena Činčerová poutavý portrét významného českého filmového režiséra jako charismatické, ale složité osobnosti, výrazného, svérázného, zapáleného umělce a věčného bojovníka. Prezentuje ho s citlivostí i humorem, s osobním vztahem k němu, ale i s vysoce profesionálním odstupem, který umožňuje vidět ho takovým, jaký skutečně je. Prostě nepominutelný Jiří Krejčík, který je v deváté dekádě svého života stále aktivním tvůrcem a který v dokumentu vypráví nejen o práci na Osudových penězích, ale i o velkých i malých strázních svého filmového osudu.


Zdroj: Česká televize

 

Mirka Bali

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !