Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Podivuhodný případ pana Holmese

4. 10. 2018 | Kultura
Ikonický Sherlock Holmes vstupuje v premiéře na jeviště Divadla Na zábradlí, které letos slaví 60 let od svého založení. Viktoriánská rapsodie o touze přiblížit se zločinu tak blízko, že člověk prostě nemůže zůstat úplně bez skvrn na své bílé košili a kožených rukavicích. V autorském pojetí režiséra Davida Jařaba se v titulní roli představí Honza Hájek.

Nový kmenový režisér DNz tentokrát ve své inscenaci zpracovává ikonu anglické literatury z detektivních příběhů Sira Arthura Conana Doylea - Sherlocka Holmese. Hra Podivuhodný případ pana Holmese vychází především ze základní zápletky Doylovy povídky Dům u měděných buků, kde je obětí zločinu mladá dívka z měšťanské rodiny. Vedle odhalování skrytých zákoutí Holmesovy duše reflektuje Jařab v textu také postavení žen a cizinců v tehdejší době a tyto motivy mu navíc slouží k určitému komicko-absurdnímu odlehčení. Vydejte se po stopách Holmese do světa viktoriánské Anglie, který nebyl zdaleka tak idylický, jak si můžeme myslet!

Podivuhodný případ pana HolmeseV titulní roli se představí Honza Hájek, kterému sekunduje Miloslav König coby Dr. Watson. Tuto dvojici pak doplňuje Jakub Žáček, Johana Matoušková, Ivan Lupták, Jiří Černý, Petr Čtvrtníček, Magdaléna Sidonová a také dvě nové tváře hereckého souboru Petra Bučková a Barbora Bočková. David Jařab je zde jako obvykle nejen autorem textu a režisérem, ale ujal se i role scénografa. Jeho viktoriánská scéna je doplněna bohatými a elegantními kostýmy Sylvy Zimuly Hánákové. Vše je pak rámováno hudbou skladatele Jakuba Kudláče.

V Jařabově verzi se tento ikonický génius Holmes podrobuje introspektivnímu pohledu ke klasickým vlastnostem, jako je schopnost dedukce či nepřeberná znalost vědeckých oborů. Přidává se i psychologický a lidský moment - pochybnost a s tím spojené další rozměry, emoce a vztahy Sherlockovy osobnosti. Mnohem více než detektivní žánr s typickými rysy zajímá Jařaba osobnost Holmese plná rozporů, bojující nejen se zločiny ve společnosti, ale především se sebou samým.

Klasická postava Sherlocka Holmese vždy úspěšně, překvapivě a silou svých schopností a rozumu rozklíčuje příčiny zločinu a dopadne pachatele. V reinterpretaci DJ se divákům vyjevuje postava v sobě ztraceného detektiva, jenž nemá, co by nabídl svému mozku jako potravu. Sféry života jsou zločinem prostoupeny natolik, že jej už není možné jednoduše odhalit a usvědčit. Detektiv toužící po spravedlnosti se propadá do sebe, o zločinu ví, ale není schopen ho trestat. Stává se jeho součástí.

Rozhovor s Davidem Jařabem

Po Mackbethovi přichází na jeviště pod taktovkou vaší reinterpretace další ikonická postava světové literatury - Sherlock Holmes. Čím vás fascinuje? Kdo je ve vašem pojetí Sherlock Holmes?
Měl jsem rád Doylova Holmese už v dětství. Když jsem uvažoval, co bude po Macbethovi dalším dílem volné trilogie, věnované Británii, hledal jsem hlavně mezi viktoriánskou literaturou. Nejsem fanatickým zbožňovatelem Sherlocka Holmese, protože ta postava mi připadá ve svém půdorysu trochu zjednodušená, ale vždycky mě pohlcovala atmosféra jeho případů se zvláštním panoptikem nejrůznějších postaviček.

Vaše hra vychází především z povídky Dům u měděných buků; proč vás zaujala právě tato povídka?
Dlouho jsem hledal mezi Doylovými povídkami, která by pro mé účely byla nejvhodnější. Dům u měděných buků mi poskytl základní zápletku, se kterou jsem si už mohl nakládat dle svého. Kromě odhalování určitých skrytých zákoutí Holmesovy duše mi připadalo důležité reflektovat postavení žen a cizinců v této době, protože si myslím, že to velmi rezonuje s dobou dnešní. Zároveň mi tyto motivy posloužily k určitým komicko-absurdním odlehčením.

Ve hře padne, že zločin v nejnižších vrstvách společnosti je viditelný a dobře odhalitelný a postihnutelný, ovšem ten opravdový „Zločin“ se děje často v těch nejvyšších společenských patrech. Souvisí podle Vás tahle úvaha s politickou situací současné Británie a Evropy vůbec?
Ne nějak doslovně. Ale víme moc dobře, že zdánlivě slušná, elitní, upjatá a před vnějšími pohledy uzavřená společnost neposkytuje svým příslušníkům často žádnou šanci na ventil negativní energie. Nepracuje se s dichotomií lidské duše, protože morální a idylický obraz by ji neunesl. Tady se pak často pod povrchem objevují perverze i dlouho nehojené rány.

David Jařab / Artur C. Doyle
PODIVUHODNÝ PŘÍPAD PANA HOLMESE
Režie a scéna David Jařab
Dramaturgie Lucie Ferenzová
Kostýmy Sylva Zimula Hanáková
Hudba Jakub Kudláč

Hrají: Honza Hájek, Miloslav König, Johana Matoušková, Jakub Žáček, Ivan Lupták, Jiří Černý, Petra Bučková, Barbora Bočková, Petr Čtvrtníček, Magdaléna Sidonová
Premiéra 5. a 6. října 2018 v 19 hodin v Divadle Na zábradlí
Reprízy 8. a 18. října, 17. a 21. listopadu 2018 vždy v 19 hodin




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Podivuhodný případ pana Holmese:

Podivuhodný případ pana Holmese
Podivuhodný případ pana Holmese
Podivuhodný případ pana Holmese
Podivuhodný případ pana Holmese
Podivuhodný případ pana Holmese
Podivuhodný případ pana Holmese
Podivuhodný případ pana Holmese
Podivuhodný případ pana Holmese
Podivuhodný případ pana Holmese
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !