Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Podmínka úspěchu? Na počátku minout cíl!

24. 12. 2010 | Úspěšní lidé

Ve třech městech Libereckého kraje vzplane olympijský oheň, zazní slavnostní slib sportovců, na stožárech zavlají vlajky vítězů a rozezní se cinkot medailí. Ve dnech 12. až 19. února 2011 zde startuje zimní evropská olympiáda mládeže (EYOWF 2011), vrcholná soutěž budoucích hvězd světového sportu.


Českým medailovým želízkem bude i talentovaná patnáctiletá sjezdařka a snowboardistka Ester Ledecká. Právě ji si pořadatelé vybrali za jednu z osmi Tváří soutěže. Patronát nad alpskými disciplínami na Ještědu naopak přijal nejlepší český sjezdař Ondřej Bank. Když se tihle dva lyžaři sešli při oficiálním fotografování plakátu EYOWF 2011, měli si co povídat.


ester-ledecka-ondrej-bankVzpomenete si, jak jste s lyžováním začínali?


Ester Ledecká
: Byly mi necelé dva roky, když jsem skočila staršímu bratrovi Jonášovi do lyží a jela "šusem" z kopce dolů. Naštěstí mě tenkrát chytil někdo od Horské služby. Výhodou totiž je, že naše rodina má v podstatě dva domovy. Jeden v Praze a druhý ve Špindlerově Mlýně, kam vyrážíme hned, jak napadne sníh. Na horách se cítím lépe, mám to blízko na kopec. Hned, jak ráno vstanu, můžu si jít zatrénovat, a to mám nejraději.


Ondřej Bank: Já jsem začal asi ve třech letech, kdy mě táta na provaze učil lyžovat v malém lyžařském středisku ve Lhotě Štědrákové.


Pamatujete si ještě svůj první závod?


E.L.:
Asi si už nepamatuji ten úplně první, ale na jeden z těch ranějších si vzpomínám dobře. Byl to Milka Cup ve Špindlerově Mlýně. V cíli stála obrovská nafukovací kráva Milka a jako cenu jsem tehdy dostala kytici s čokoládovými ozdobami. Po vyhlášení výsledků pak pořadatelé rozhazovali mezi závodníky malé čokoládičky. Škoda, že to tak nefunguje i v juniorských závodech.


O.B.: Já si už také nevybavím svůj první závod, to už je hezká řádka let. Ale moc dobře si pamatuji, že jsem při jednom minul cíl! Projel jsem celý slalom a těsně před cílem jsem to ohnul k vleku. Cíl byl totiž pod spodní stanicí vleku a mně se nechtělo zbytečně šlapat.


Na který závod nejraději vzpomínáte?


E.L.:
Rozhodně nezapomenu na závod, kde se mi stalo to samé, co Ondrovi. To je opravdu vtipné. Zabrzdila jsem tehdy asi bránu před cílem a ptala se fanoušků, kudy mám jet, abych se správně trefila do cíle. Nakonec z toho bylo ještě třetí místo!


O.B.: Já rozhodně nezapomenu na závod v americkém Beaver Creeku. Bylo to totiž moje první umístění na pódiu ve Světovém poháru.


Kdy jste se poprvé dozvěděli o existenci toho druhého?


E.L.:
To mám v živé paměti dodnes. Ondru mi kdysi představil trenér na kopci po tréninku. Vzpomínám si, že jsem byla značně nervózní a na všechno jsem odpovídala, že je to super. Asi takhle probíhal náš rozhovor. O: „Tak jak se ti dnes jezdilo, Ester?“ Já: „Super!“ O: „Mrzne, viď?“  Já: „To jo, ale jinak je to fakt super!“ O: „Nebylo to dneska moc tvrdý?“ Já: „Ne, bylo to super!“ Pak mi nabídl, abych vozila brýle jeho vlastní značky. První, co jsem doma řekla, bylo: „Mami, Ondřej Bank mi nabídl, abych nosila jeho brýle! Chápeš to? TEN ONDŘEJ BANK!"


O.B.: Ano, ano, to bylo opravdu hezké setkání. Já jsem se o Ester poprvé dozvěděl od svého kamaráda, který ji v tu dobu trénoval. Vykládal mi o ní, že je hrozně šikovná. Hlavně mě zaujalo, že se věnovala a stále věnuje i snowboardingu. Mám rád, když lidé nejsou omezení, a tohle mi přišlo jako krásný příklad.


Jak byste charakterizoval/a jeho/její styl, v čem jsou jeho/její slabiny?


E.L.:
Ondrovy slabiny jsou jasné. Nesmí padat a lámat si u toho kosti! Taky by mohl ještě trošku zrychlit. Nejlépe tak, aby byl nejrychlejší v závodě.


O.B.: To je zajímavá studie. Já se přiznám, že jsem vlastně nikdy Ester neviděl lyžovat, takže o jejích slabinách toho moc neřeknu a budu k ní hodnější než ona ke mně. Co ale naopak vím, je, že Ester je mentálně velmi vyspělá, má to v hlavě srovnané. Osobně v ní vidím velký potenciál.


Koho ze současných světových závodníků považujete za svůj vzor - a proč?


E.L.:
Já mám vzorů hned několik. Mým oblíbencem je třeba americký sjezdař Bode Miller. Mám ráda nejen jeho styl, ale i humor. A samozřejmě i Ondra Bank, to je jasné. A jelikož jezdím vrcholově i snowboarding, zde mě inspiruje olympijský vítěz a mnohonásobný šampion Světových pohárů Benjamin Karl z Rakouska. Jeho styl teď pod dohledem trenérů piluji. Ten mi mimochodem své brýle ještě nenabídl.


O.B.: Já jsem vlastně vzory v tom pravém slova smyslu nikdy neměl. Spíše mám své oblíbené a méně oblíbené závodníky. A k těm oblíbeným určitě patří Bode Miller, na tom se s Ester shodneme. A dále pak třeba Švýcar Didier Cuche, Nor Kjetil Jansrud a mnoho dalších.


Co dělá lyžař, když sleze sníh a skončí sezóna?


E.L.:
Jak kdo. Já jedu na surf a hraji beachvolejbal. Přece nezmeškám turnaje! Z kurtu slezu, jen když fouká. To pak lítám na windsurfu po vodě a užívám si tu rychlost a volnost na moři! Mimo svah se tedy rozhodně nenudím.


O.B.: Když to tak poslouchám, je opravdu vidět, že já jsem ten starší a asi unavenější. Po sezóně si totiž rád dopřeji tak měsíc pauzu. Ale pak už opět vyrážím na sníh. Lyžování už totiž dávno není sezónním sportem, jak by se možná na první pohled zdálo.


Ester Ledecká o EYOWF 2011


Jak ses připravovala na svůj start na EYOWF 2011 v Libereckém kraji?
Přiznám se, že stejně jako na ostatní závody. Celý podzim  jsem přejížděla ze snowboardového tréninku na ledovci na lyžařský a domů se vracela jen přebalit si tašky. Ale na EYOWF se samozřejmě těším. Půjde o zajímavou zkušenost a budu moc ráda za podporu domácích fanoušků.


Jsi rekordmankou olympiád dětí a mládeže České republiky s pěti zlatými a dvěma stříbrnými medailemi. Jaké máš další sportovní ambice?


Na EYOWF o nějakých ambicích raději nepřemýšlím. Sama jsem zvědavá, jak mi to pojede a jak v evropské konkurenci obstojím. Ale do budoucna sním o tom vyhrát olympiádu. Vlastně obě. V zimě bych chtěla zvítězit v alpských disciplínách a snowboardingu a v létě ve windsurfingu a beachvolejbalu.


Co pro tebe znamená úspěch?


Ohromné povzbuzení do dalšího tréninku a závodu. I proto se věnuji tolika aktivitám, stále se udržuji v kondici a zlepšuji se.


Ondřej Bank o EYOWF 2011


Proč jsi se rozhodl podpořit evropskou olympiádu mládeže EYOWF 2011 jako její Patron?


Byl jsem velmi rád, že mě organizátoři oslovili, abych se stal Patronem právě alpských disciplín na evropské olympiádě mládeže. Přiznám se, že jsem souhlasil i proto, že to mělo být ve spojení s Ester. Je mi velmi sympatická a fandím jí. Nejen na evropské olympiádě.


Jsou tyto festivaly pro mladé závodníky důležité?


EYOWF považuji za výbornou soutěž pro mládež. Mladí sportovci mají jedinečnou možnost porovnat výkonnost se soupeři z celé Evropy, to je v tomto věku velmi důležité. A navíc mohou také vidět i jiné sporty a seznámit se s lidmi z různých zemí. Věřím, že to pro všechny bude nezapomenutelný zážitek.


Co bys Ester poradil, aby byla i v budoucnu stejně úspěšná?


Hlavně, ať se sportem baví, zbytek už přijde sám. A taky ať poslouchá svoji maminku, která ji stále doprovází. Je to jeden z nejrozumnějších a nejmilejších lyžařských rodičů, co jsem kdy potkal!


Ester Ledecká - vizitka


Datum narození: 23. 3. 1995
Bydliště: Praha
Povolání: studentka čtyřletého gymnázia v Praze
Disciplína: snowboarding, alpské disciplíny
Klub: Sport club 1999, Dukla
Trenéři: Jaroslav Rakušan, Václav Chlíbek, Jan Klapáč, Zuzana Doležalová,Radula Pauláth
Vzor: Benjamin Karl, Ondřej Bank, Bode Miller
Největší úspěchy: Mistryně České republiky v Super G, několikanásobná
mistryně České republiky ve snowboardingu, absolutní vítězka olympiády dětí a mládeže ČR


Ondřej Bank – vizitka


Datum narození: 27. 10. 1980
Bydliště: Ruda nad Moravou
Disciplína: alpské disciplíny
Klub: Dukla Liberec
Trenér: Tomáš Bank
Největší úspěchy: 1. místo v soutěži družstev v závodu Světového poháru 2010, 3. místo v superkombinaci v závodu Světového poháru 2007 


Autorka: Eva Hromádková
Foto: EYOWF 2011, o.p.s.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
aj tak sa dá
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles