Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Podomní prodejci energií opět řádí

27. 10. 2017 | Finance
Přestože je podomní prodej v řadě měst a obcí zakázán, stále se s podomními prodejci můžeme setkat. Nařízení totiž obcházejí pod různými záminkami a jen málokdo nátlaku zdatných řečníků nepodlehne. Většina podomních prodejců energií přitom spoléhá na neznalost spotřebitele. A tak napálených – především mezi důvěřivými seniory – je stále víc než dost.

Mezi nejčastější nabídky podomních prodejců patří v současnosti smlouvy o dodávce plynu či elektřiny. Pokud jste se i vy nechali přemluvit ke změně dodavatele energií, i když jste to původně neměli v plánu, poradíme vám jak z toho ven.

Jak se podomnímu prodejci ubránit?

I zde je nejlepší obranou prevence. Nenechte se oklamat sympatickým vzhledem a velmi dobrým oblečením. Vůbec se s prodejci nebavte a už vůbec je nevpouštějte do bytu. Nebojte se zabouchnout jim dveře přímo před nosem. Pokud si s nimi začnete povídat, mají z poloviny vyhráno, protože vás dříve nebo později přesvědčí. Uvědomte si, že jsou to velice zdatní rétoři a manipulátoři. Sázejí na nezkušenost a důvěřivost, zahlcují lidi odbornými výrazy a mnohým je pak trapné přiznat, že tomu, co jim říkají, vlastně ani pořádně nerozumí. Až nakonec pod nátlakem s nabídkou raději souhlasí.

Podomní prodejci energií opět řádíZkontrolujte totožnost prodejce

Prodejci se mnohdy do bytu vetřou pod záminkou kontroly měřidla, nabídky výhodnějšího tarifu či úpravy stávající smlouvy. Kdekdo se pak může vyděsit a začne automaticky přemýšlet, jestli má řádně zaplacené všechny zálohy a někde něco nedluží, přestane být ostražitý a prodejce vpustí do bytu. Pokud tak učiníte, měli byste zkontrolovat jeho totožnost. Prodejce by se vám měl prokázat průkazem společnosti, kterou zastupuje, nebo si můžete dotyčného prověřit přímo u vaší dodavatelské společnosti telefonicky. Pokud zjistíte, že se dotyčný jen vydává za zástupce vašeho stávajícího dodavatele či distributora energií, zkuste se ho hned zbavit. Nikdy takovému člověku neukazujte žádné důležité dokumenty – např. stávající smlouvu o dodávce plynu či elektřiny, ale ani zaplacené faktury. Stačí mu pár vteřin, aby si údaje ofotil nebo opsal a ty pak použil na novou smlouvu. A v žádném případě nic podomnímu prodejci nepodepisujte! I kdyby vám tvrdil, že jde o potvrzení o jeho návštěvě u vás. Později byste se mohli nepříjemně divit. Pokud by byl neodbytný, trvejte na tom, že si dokumenty v klidu po jeho odchodu prostudujete a že mu pak dáte vědět.

A co dělat v případě, že jste uzavřeli novou smlouvu, aniž jste skutečně chtěli změnit dodavatele energií?
Nebojte se, nic není ztraceno. Od nově uzavřené smlouvy totiž můžete do 14 dnů odstoupit. Takže zbytečně neotálejte. Pokud to v této lhůtě nestihnete, může dle energetického zákona smlouvu vypovědět od jejího uzavření až do 15. dne po zahájení dodávek. Výpovědní doba pak bude činit 15 dnů a začne běžet prvním dnem měsíce následujícího po doručení výpovědi dodavateli. V takovém případě dodavatel vůči vám kvůli vypovězení smlouvy nemůže uplatňovat žádné sankce, smluvní pokuty či poplatky za ukončení smlouvy.

Trik se žárovkami

V současné době patří mezi oblíbené triky podomních prodejců energií pronájem či prodej žárovek. Spolu se smlouvou o dodávkách energií podepíšete i smlouvu, podle které obdržíte do nájmu či do vlastnictví sadu žárovek za výhodnou cenu. Pokud byste ale chtěli od smlouvy o dodávkách energií odstoupit, částka za žárovky se podle smluvních podmínek vyšplhá na několik tisíc korun a dodavatel ji bude chtít zaplatit. Toho se napálení zaleknou a raději od smlouvy neodstoupí. To je ale chyba, protože takový postup dodavatele není v souladu se zákonem.

Záleží na tom, jak jsou smlouvy koncipované. Pokud se jedná o tzv. smlouvy závislé podle § 1727 občanského zákoníku, odstoupením či výpovědí smlouvy o dodávkách energií se ruší automaticky i smlouva o koupi či nájmu žárovek. Pokud by po vás dodavatel požadoval zaplacení vysokých částek, jedná se o sankci nebo překážku pro zrušení smlouvy uzavřené při podomním prodeji. A taková sankce je ze zákona zakázána.

Žárovky proto dodavateli v originálním obalu a neporušené vraťte, nechte si vystavit potvrzení a trvejte na tom, že požadovanou částku platit nebudete. Pokud chcete být skutečně právně obezřetní a obě smlouvy jsou uzavřeny nezávisle na sobě, odstupte od obou smluv – tedy jak od smlouvy o koupi či nájmu žárovek, tak i od smlouvy na dodávku energií.

Nebojte se na prodejce zavolat policii

V mnoha městech a obcích je podomní prodej zakázán (seznam míst, kde platí zákaz podomního prodeje, najdete např. na stránkách Sdružení obrany spotřebitelů www.asociace-sos.cz). Pokud je tomu tak i u vás, a prodejci přesto toto nařízení nerespektují, neváhejte nahlásit je na městskou policii. Za porušení tohoto nařízení jim totiž hrozí pokuta až do výše 200 tisíc korun.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !