Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Podpořte růst svalů pomocí přírodní stravy

18. 05. 2015 | Diety
Většina z nás, když začne cvičit, chce nejen zhubnout, ale i vytvarovat postavu. Pro nárůst svalové hmoty je nezbytné obohatit jídelníček o kvalitní a lehce stravitelné bílkoviny. Příjem bílkovin se zvyšuje až na 1,6 g bílkovin na kilogram hmotnosti za den.

Optimální příjem živočišných a rostlinných bílkovin je v poměru 1:2. Rostlinné bílkoviny je nutné správně kombinovat, aby jejich využitelnost pro náš organismus byla co nejvyšší. Luštěniny (fazole, čočka, cizrna, hrách) konzumujte vždy s přílohami jako kukuřice, kamut, špalda, celozrnná rýže nebo celozrnný žitný kváskový chléb.

Přinášíme vám přehled lehce stravitelných bílkovin nejen pro obohacení vašeho jídelníčku, ale i pro dosažení nárůstu svalové hmoty pomocí přírodní stravy bez výživových doplňků.

TEMPEH, neboli fermentované sójové boby, jsou důležité pro správnou funkci trávicího traktu a obsahují komplexní „živé“ bílkoviny (20g bílkovin / 100g porce), dostatečné množství vápníku, fosforu a železa. Tempeh představuje nejkvalitnější sójový výrobek. Zařazujte jej pravidelně do jídelníčku např. v kombinaci s čerstvým zeleninovým salátem a celozrnným žitným kváskovým chlebem.

Podpořte růst svalů pomocí přírodní stravyBIO TOFU, neboli „sójový sýr“, obsahuje velké množství lehce stravitelných bílkovin (14g bílkovin / 100g porce), menší množství sacharidů, tuků a žádný cholesterol. Vyzkoušejte tofu místo masa, ochuťte jej oblíbeným kořením, orestujte jej se zeleninou na pánvi a podávejte s celozrnnou rýží.

CHIA SEMÍNKA dodávají tělu vysoký obsah kvalitních bílkovin (21g bílkovin / 100g porce), zdravé omega-3 tuky, vlákninu, vápník, železo, mangan a zinek. Chia semínka se řadí mezi superpotraviny díky vysokému zastoupení antioxidačních látek ničících volné radikály. Díky svým schopnostem, vázat na sebe vodu, se hodí do pomazánek, smoothie a ovocných dezertů.

QUINOA je hodnotným zdrojem snadno stravitelných bílkovin (14g bílkovin / 100g porce), železa, mědi a vápníku. Aminokyseliny v quinoi obsahují podobné zastoupení aminokyselin jako v kaseinu (mléčná bílkovina). Quinoa se připravuje stejně jako rýže, i její využití je rozmanité. Připravte si na snídani kaši z quinoi. Uvařte quinou v nesolené vodě, ochuťte lžičkou medu, posypte oříšky, skořicí a na kousky nakrájenou hruškou.

CIZRNA A FAZOLE MUNGO patří mezi výživově nejkvalitnější druhy luštěnin. Obsahují rozpustnou vlákninu pomáhající snižovat hladinu cholesterolu. Cizrna je zásobárnou snadno stravitelných bílkovin (20g bílkovin / 100g porce), zdrojem vápníku a draslíku ve vyváženém poměru 1:1, selenu a srdci prospěšnému draslíku. Využijte její nutriční potenciál na maximum. Konzumujte cizrnu a mungo v naklíčené podobně. Přidejte je do salátů, k těstovinám či do pomazánek.

KREVETY mají vysoký podíl lehce stravitelných bílkovin (20g bílkovin / 100g porce) a poměrně málo kalorií. Obsahují i protirakovinný minerál selen a kosti posilující vitamín D.

DIVOKÝ LOSOS je nejlepším zdrojem omega-3 nenasycených mastných kyselin, zdraví a srdci prospěšných tuků. Maso z lososa je bohaté na lehce stravitelné bílkoviny (21g bílkovin / 100g porce), draslík, selen, vitamín B12 a niacin (vitamín B3).

ALJAŠSKÁ TRESKA obsahuje kvalitní a lehce stravitelné bílkoviny (24g bílkovin / 100g porce), jód, důležitý stopový prvek v prevenci hypofunkce štítné žlázy, selen, draslík a vitamíny A, D a skupiny B.

PSTRUH se řadí mezi dietní ryby. Minimum tuků, dostatek bílkovin, snadná stravitelnost i příprava vybízí k jeho pravidelné konzumaci.

Ryby vybírejte vždy co nejčerstvější a upravte je vařením, pečením nebo dušením. Zachovají si tak všechny nutriční látky a dodají tělu potřebné bílkoviny.

VEJCE Z VOLNÉHO CHOVU jsou jedním z nejlepších zdrojů bílkovin (6g bílkovin / 1 vejce) na Zemi. Porážejí hovězí, syrovátku i sóju. Jsou plné vitamínů a nutričních látek, které prospívají očím (lutein a zeaxantin), mozku a srdci (cholin). Zařaďte je na svačiny po tréninku v kombinaci s celozrnnou bagetou, pomazánkou z tofu a čerstvou zeleninou.

Mgr. Jana Juranová
osobní trenér fitness


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !