Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Podpořte svoji imunitu v podzimních plískanicích

3. 10. 2010 | Péče o tělo

Za okny se žení všichni čerti. Dešti sekunduje studený vichr a ve vašem okolí se objevuje stále více nemocných. Bojují s chřipkou, nachlazením či kašlem. Jediné, co vás dokáže ochránit před obdobnými potížemi, je vaše imunita.

 

„Pro imunitní systém představuje nástup podzimu a zimy významnou zátěž. Dochází ke kumulaci několika faktorů, které negativně ovlivňují imunitu. V první řadě je pro lidský organizmus zátěží snižování venkovních teplot. V důsledku teplotních změn, jsou lidé vystaveni jednak venkovnímu chladu, ale i velkým výkyvům při přecházení z vyhřátých místností,  hlavně klimatizovaných, ven a zpět,“ vysvětluje příčinu nárůstu onemocnění RNDr. Dana Nováková, imunoložka z FN Motol, a pokračuje. „Po létu, kdy bylo na zahrádkách a stáncích dostatek čerstvé zeleniny, se nyní častěji konzumuje konzervovaná nebo mražená zelenina. Ubývá také pestrost nabízených druhů ovoce. V neposledním řadě má vliv i zkracování délky dne. Ubývání dne má prokazatelně negativní vliv, jak na psychiku, tak i imunitní systém.“ Z toho důvodu byste měli, chcete-li se nemoci vyhnout, vaši obranyschopnost co nejvíce posilovat.

 

Jak odolat nástrahám podzimních chřipek

 

V dnešní době jsou již k dispozici dokonale propracované návody, jak se podzimním chřipkovým epidemiím vyhnout. Ve stručnosti je k tomu potřeba pět „věcí“ – dostatek spánku, vitamínů, pohybu, dobře fungující zažívání a málo stresu. Zní to snadno, že? Ovšem kdo o sobě může popravdě prohlásit, že splňuje všechna tato kritéria?

 

Aby se lidské tělo mohlo po dlouhém dni regenerovat, potřebuje dostatek spánku (ideálně 8 hodin). Během tohoto času si organismus odpočine a imunita se posílí. Jenže mnozí si jdou lehnout večer včas, ale přesto se jim nedaří usnout. Dívají se do stropu a v hlavě jim víří myšlenky na blížící se zkoušky, pracovní porady, uzávěrky atd. Zkuste se těmto stresům vyhnout. Stačí, že se jimi zabýváte přes den, tak není potřeba si je s sebou brát i do postele. Raději si zaveďte rituál, stačí třeba šálek bylinkového čaje, uvolňující a relaxační cviky (např. jóga) či dobrá knížka.

 

Abeceda vitamínů pro zdraví

Když se vyspíte, přijde řada na talíř se snídaní. Ta i každé další jídlo by měly být  pestré a bohaté na vitamíny, které jsou neopominutelnou součástí prevence před nemocemi. V podzimních přeháňkách je dobré zvýšit přísun zejména vitamínu C. Takže směle do loupání pomerančů a grepů. Kromě „céček“ byste si měli dopřát také vitamíny A, B, D a E. Nezapomínejte ani na minerály. Z nich vaše tělo nejvíce potěší selen a zinek.

 

Obecně by jídelníček měl obsahovat hodně ovoce a zeleniny, přidat byste měli luštěniny a naopak ubrat můžete maso. Z mléčných výrobků si vybírejte kysané (jogurty), v pečivu dávejte přednost celozrnnému před bílým a zkuste trochu omezit konzumaci sladkostí. Tato kombinace by měla pomoci dobrému trávení.   

 

Zdraví pochází z břicha

Dobře fungující střeva jsou základem imunity. Aby také nebyly, když se pod sliznicemi střeva nachází přibližně 70 % buněk imunitního systému. Zdá se vám to moc? Pak se nabízí srovnání - povrch lidského těla má v dospělosti přibližně 1,75 m² a povrch trávicího ústrojí je asi 150-200 m², je tedy skoro 10x větší. „Na povrchu sliznic, především na povrchu sliznice zažívacího traktu, je přítomna řada bakterií, které mají v našem organizmu velmi významnou roli. Část z přibližně 500 druhů bakterií jsou bakterie, které příznivě ovlivňují stav našich sliznic a dobrou funkci našeho imunitního systému. Střevní mikroflóra má také významnou metabolickou funkci. Její schopnost trávit střevní obsah má kapacitu srovnatelnou s metabolismem jater. Bakterie, které mají pozitivní účinek na naše zdraví nazýváme probiotické bakterie. Tyto bakterie jednak významně stimulují imunitu, ale také zabraňují růstu patogenních bakterií. Vzhledem k významu slizniční imunity střeva pro celkovou imunitu je zřejmé, že řada poruch imunity souvisí se špatným bakteriálním osídlením ve střevě,“ připomíná RNDr. Nováková.

 

To jsou důvody, proč mnozí lékaři doporučují pacientům, aby posilovali obranyschopnost svého organismu probiotickými přípravky. Zvláště v období, kdy jsou lidé vystaveni celé řadě škodlivých vlivů (počasí, nemocní v jeho okolí, stres atd.), je potřeba posílit v trávicím traktu „hodné“ bakterie, které vedou urputnou bitvu s těmi „zlými“, aby se nepřemnožily.

 

Bez pohybu a pohody to nejde

Jedním z nejčastějších důvodů, proč nemoc lidský organismus přemůže, je stres. Jeho neustálá nadvláda nikomu neprospívá. Lidé se nervují v zaměstnání a málokdo dokáže poté, co za ním zapadnou dveře kanceláře, vypnout a zapomenout na rozdělané a nedokončené úkoly. Pokud se to nenaučíte, tak si koledujete o závažné problémy, které mohou vyústit v deprese, vysoký krevní tlak či nespavost.

 

Stres v období chřipek rapidně zvyšuje šanci, že zrovna vás „bacil bací“ a složíte se s teplotou. Přitom účinným útěkem od pracovního stolu může být sport. Při něm tělo získá kondici a vy se odreagujete. Navíc je naprosto jedno, zda to bude pilates, squash či spinning. Podstatné je, abyste sportovali s chutí a elánem.

 

Jste-li v dobré kondici a v pohodě, máte-li dostatek vitamínů a nezlobí-li vás zažívání, pak máte vysokou šanci, že se vám nachlazení vyhne, i když kolegové budou mít schované nosy v kapesnících. Pokud přece jen chřipka zachvátí vaše tělo, pak vězte, že se s ní rozloučíte alespoň o pár dní dříve.    


Zdroj: Laktobacily.cz

Autor: RNDr. Dana Nováková, imunoložka z FN Motol



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
čaje a goji
Obrázek uživatelky
profil
na recept pohodu Smajlík?
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles