Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Podzim v pravoslavném klášteře

24. 11. 2010 | Vaše příběhy

Podzim miluji pro jeho barevnost, celkové zklidnění přírody i života, atmosféru. Nemám zrovna ráda sychravé a mlhavé dny, ale ty k podzimu patří. Právě nenapodobitelná barevnost, když sluníčko svítí, je nádherná. Myslím si, že ani vynikající malíři nemohou postihnout celou škálu podzimních odstínů. Taky kaštany coby symboly podzimu nic nenahradí.

Jsou neodolatelně hladké, nádherně lesklé, není divu, že je děti i dospělí rádi sbírají. I v době stavebnic Lego vlastnoručně vyrobené zvířátko či figurka z kaštanů děti moc potěší. Podzim je oblíbené téma básníků, jak jinak.

Já mám podzim spojený s konkrétním zážitkem z cest. V Rusku jsem byla na dvouměsíční stáži právě na podzim, a to v měsících září a říjnu. Tam ale, v nádherném klášterním komplexu pod Moskvou, už se v té době mezi listím objevily i zmrazky a první sníh. Spolu s kolegyní Aničkou jsme se na zapřenou vydaly elektrickým příměstským vlakem na prohlídku pravoslavného kláštera do Sergiejeva Posadu, asi 80 kilometrů od Moskvy. Na zapřenou proto, že jsme jako cizinky bez povolení milice nesměly opustit místo pobytu, hlavní město. Přes značně chladné počasí a úplně zničené a promáčené nízké (!!!) boty, to byl pro mne zážitek na celý život.

Věřící v hlavním chrámu právě slavili významný pravoslavný svátek tří světic, Víry, Naděje a Lásky. Ano, velká písmena jsou použita správně. Tak se nazývají původně sice tři ctnosti, ale také se tak jmenovaly tři dcery svaté Sofie, které na počátku 2. století n. l. nechal před jejíma očima umučit římský císař Hadrián. V ruštině jsou to dodnes užívaná jména Věra, Naděžda a Ljubov, u nás zůstalo nejčastěji Věra. Mše byla velkolepá, babičky líbaly ikony, hořely tenké voskové svíce. Nepopsatelně krásný byl zpěv mladých seminaristů bez jakéhokoli doprovodu. Stáli po obou stranách ikonostasu - oltáře a zpívali ve staroslověnštině jako bozi.
Ostatně, pokud to nevíte, studovat bohosloví je nesmírně náročné. Jsou vybíráni vysocí a vzhlední mladí novicové, musí mít krásné hlasy a kladou se na ně požadavky jako na budoucí herce, aby uměli působit na věřící. Zato se mohou i ženit.

Pak jsme brouzdaly listím mezi klášterními budovami a chrámy, viděly jsme také např. výstavu ikon, modloslužebných rouch pošitých perlami, výstavu hraček, suvenýrů. V komplexu bydlí také patriarcha s rodinou, zahlédly jsme i dětský kočárek před jeho sídlem.

Zkřehlé a prochladlé jsme se zahřívaly v čajovně a tam se nás nezištně ujali mladí Rusové, kteří zde byli autobusem na zájezdu. Vzali nás do Moskvy zpět s sebou a vysadili u nejbližší stanice metra. Jedna z dívek mně dala svou adresu a dopisovaly jsme si, jak tehdy bývalo zvykem. Vydrželo nám to aspoň 10 let. Jmenovala se Galina.

Je to již dávno, ale podzimní vzpomínka zůstává živá dodnes.

                                                                      

Prababka - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Velmi poutavě napsané, v Rusku jsem sice byla, ale ještě za hlubokého totáče, takže takový zážitek nepřicházel v úvahu. Skoro Vám závidím. Zá mám prostě zase velmi silný zážitek /tskový sice mraziváý, ale současně velmi uklidňující při návštěvě židovského hřbitova v Holešově. Více se dá najít v mém článku o městečku Holešov.
Obrázek uživatelky
profil
podzim je i moje nejoblíbenější období, zážitek to musel být úžasný, tajemný, neobvyklý, já jsem takové tajemno v sobě zažila ve Španělsku na Monserratu s Černou madonou ve skleněné vitríně, ale ten váš zážitek je zcela určitě hlubší,působivější, protože podívat se na Černou madonu je dnes spíš turistická atrakce
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles