Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Podzimní deprese? 5 tipů, jak na ni!

5. 12. 2018 | Péče o tělo
Je tu podzim. Venku šedo, deštivo, pochmurno a naše myšlenky a nálada jsou na tom stejně. Co s tím? Pojďme se na to podívat, není to tak těžké.

Podzimní deprese a její příznaky asi všichni známe. Podrážděnost, skleslost, únava, nic nás nebaví, nic nám nejde, ale třeba i plačtivost, bolestivost kloubů, agrese nebo letargie, celková zpomalenost.

Někteří z nás se s tím vypořádají snadno, někteří mnohem hůře. My si dnes povíme pár tipů, co s těmito chmurami dělat a jak je zahnat.

1. Pohyb

Ano kupodivu prvním tipem je pohyb a cvičení. Při pohybu se nám vyplavují endorfiny (hormony štěstí), které nám spustí dobrou náladu a najednou se máme tendence všude usmívat. Je jedno jaký pohyb děláte. Baví vás běh? Fajn, jděte si zaběhat a kochejte se barevnou krajinou. Baví vás fitko? OK, běžte si pořádně zacvičit a zpotit se. Plavání? Super. Box? Skvěle. Je to opravdu úplně jedno. I hodně rychlá procházka příjemnou krajinou udělá své. Vyčistíte si hlavu, urovnáte myšlenky a svět je hned růžovější.

podzim2. Aromaterapie a světlo

Ráno šedivo, přes den šedivo a večer velmi brzy tma. Naše tělo je zvyklé při tmě spát, ale teď to nejde. Proto si zkuste všude udělat dostatek světla. Primárně v místnostech jako je kuchyň a obývací pokoj se snažte mít dostatek světla. Hned nebudete tolik unavení.

A nezapomínejme na aromaterapii. Různé vůně nám evokují různé pocity. Vanilka a meduňka uklidňují, citrusy a šalvěj nás nabudí. Zkuste si doma zapálit aromalampu nebo koupit rovnou aromadifuzér. Vyzkoušejte, které vůně vám vyhovují a užívejte si je. Můžete si tak pomoci například i od nachlazení a rýmy.

3. Relaxujte

Bohužel žijeme ve velmi uspěchané době. Všude je kladen velký tlak na výkon a cíle. Je fajn být výkonný, ale kdy jste si naposledy udělali volno. Šli se projít, dali si vanu, četli si. Relaxace a odpočinek je pro tělo velmi důležitá. Obzvlášť na podzim, kdy je tělo mnohem náchylnější na chlad a různé viry a bakterie. Proto zkuste někdy zastavit. Naplánujte si volný večer. Sami nebo s přáteli. A jen tak relaxujte.

4. Vitamín D

Málo slunce. Ano i to dělá opravdu hodně. V létě to neřešíme. Chodíme venku v tílku a kraťasech a tělo čerpá dostatek vitamínu D ze slunce. Ale na podzim a v zimě je to mnohem složitější. Vitamín D potřebujeme, a to nejen pro dobrou náladu, ale i pro dobrou imunitu, regeneraci, spánek, zdraví kostí a kloubů atd. Na podzim ho můžeme získávat z tučných ryb (losos, pstruh, makrela,...), vaječné žloutky, hovězí játra, různé obohacené mléčné výrobky nebo cereálie, případně potravinovými doplňky.

5. Usmívejte se

Ano, náš poslední dnešní tip je, usmívejte se. Jdete po ulici a vybaví se vám příjemná myšlenka? Usmějte se. Koupili jste v akci avokádo? Usmějte se. Napsala vám kamarádka, kterou jste dlouho neviděla? Usmějte se. Mějte radost z drobností a snažte se co nejvíce usmívat. Už jen tím, že se venku usmějete na cizího člověka, zlepšíte den i jemu i sobě. Každý úsměv se počítá.


Autor: Monika Šveňhová
osobní trenér


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
dobré rady
Obrázek uživatelky
profil
Stačí pracovat v Domově pro seniory,věřte tomu,že hned budete mít lepší náladu,denně se tam s nimi chechtáme,zlepší nám podzimní dny,jsou úžasní Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles