Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Podzimní Flora Olomouc 2014 chystá lákadla pro malé i velké návštěvníky

15. 09. 2014 | Výstavy

Zahrada je hra.

Flora Olomouc 2014


Letošní rok se nezadržitelně blíží do své závěrečné čtvrtiny a na Výstavišti Flora Olomouc finišují přípravy poslední, podzimní etapy zdejší největší a nejvýznamnější akce - zahradnické výstavy a veletrhu Flora Olomouc 2014. Své brány olomoucké výstaviště otevře všem zájemcům od 2. do 5. října a návštěvníci se v rámci podzimní Flory mohou těšit na spoustu zajímavostí a lákadel - od těch tradičních až po úplné novinky.

Letošní, již 19. ročník výstavy ovoce, zeleniny a školkařských výpěstků Flora Olomouc 2014 - podzimní etapa, nad nímž převzal záštitu ministr zemědělství Marian Jurečka, doplní už tradičně oblíbený festival gastronomie a nápojů Olima a také Podzimní zahradnické trhy. Vloni stejnou akci navštívilo 18 290 lidí a pořadatelé z olomouckého výstaviště jsou přesvědčení, že se jim toto číslo podaří letos ještě navýšit. Motto podzimní Flory zní tentokrát Zahrada je hra a v tomto duchu se ponese i hlavní expozice v největším pavilonu A.
Flora Olomouc 2014Hlavně děti se zde mohou těšit na dobrodružství ve velkém bludišti vytvořeném převážně ze špičkového ovoce a zeleniny od nejlepších tuzemských pěstitelů - členů Zelinářské unie Čech a Moravy a Ovocnářské unie ČR. To však zdaleka není vše: hravost celé expozice ještě podtrhnou skákací panáci, šachy nebo člověče nezlob se. Nad hlavami návštěvníků se budou pohupovat houpačky plné květin a nad celým prostorem se budou vznášet bedýnky s ovocem a zeleninou. „Expozice bude doplněna výstavou odrůd chryzantém českých pěstitelů pod značkou Česká květina, chybět nebude ani aranžmá z kosatců rovněž domácí provenience a výstava velkého množství odrůd dýní,“ uvedl garant podzimní Flory Olomouc 2014 Vojtěch Zahradník. Ucelenou expozici podle jeho slov doplní ještě stánek ministerstva zemědělství, kde bude mimo jiné hrát cimbálová muzika a konat se workshopy pro děti a mládež. „Přístavba pavilonu A bude patřit společné expozici Českého zahrádkářského svazu s ovocem, zeleninou, prodejem burčáku a vín, výstavkou hub a mykologickou poradnou, nabídkou včelařských produktů a pomůcek a také vyhledávaným poradenstvím,“ doplnil Zahradník.

Festival gastronomie a nápojů Olima, jehož se zúčastní výrobci a producenti potravinářských výrobků z Moravy, Čech i Slovenska, opět nabídne návštěvníkům výstaviště osvědčené taháky v podobě Dnů moravských vín na galerii pavilonu A s každodenními řízenými degustacemi vedenými zkušenými odborníky-sommeliéry (vždy v 11 a 15 hodin s tématy Jemně perlivá vína z Moravy, Od hroznu ve vinici po doušek vína ve vaší skleničce či Novinky a odrůdy, které neznáme), Grand Prix ovocných destilátů Flora košt či kuchařské a cukrářské soutěže Olima Cup. „Budoucí i současní mistři kuchařského řemesla budou v rámci svého klání pod patronací Asociace kuchařů a cukrářů ČR připravovat v přístavbě pavilonu A netradiční pokrmy, jejichž hlavní surovinou je kuřecí stehno. Mladí cukráři si vyzkoušejí zdobení dortu na téma Halloween, jejich zkušenější kolegové pak budou připravovat slavnostní dorty s podzimní tématikou. Soutěží otevřenou pro každého předem přihlášeného zájemce pak bude vyřezávání dýní na libovolné téma,“ prozradila garantka festivalu Jana Jirovská.

Flora Olomouc 2014Na Olimě se v pavilonu E představí rovněž potraviny chráněné značkami Klasa, Regionální potravina Olomouckého kraje a Výrobek OK, přičemž veřejnost bude moci tyto oceněné dobroty i ochutnat. Během prvních dvou dnů výstavy budou na pódiu pavilonu A oceněny výrobky nově nesoucí regionální značky kvality. V sobotu se mohou návštěvníci výstaviště těšit od 14 hodin na Vaření s časopisem Receptář, o den později pak hvězdný tým kuchařů předvede během speciální cooking show ukázky italské kuchyně, moderního zdobení dortů a moderní gastronomie a představí české tradice či rybu na talíři.

Podzimní zahradnické trhy budou mít své místo v pavilonu G a také na venkovních plochách Smetanových sadů. „Velký zájem o ně je ze strany zahradníků českých i zahraničních, především z Polska, kteří nabídnou zájemcům okrasné rostliny chryzantémy, kaktusy, sukulenty, trvalky, skalničky, pokojové rostliny, masožravé rostliny, cibuloviny včetně nových odrůd tulipánů a narcisů, semena, nejrůznější druhy růží, ovocné stromky, česnek, ovoce, ale i dušičkovou vazbu nebo třeba sušené a preparované květiny a dekorace z nich,“ vyjmenovala garantka trhů Dagmar Maixnerová.

Vedle květin navíc na podzimních trzích nebude podle jejích slov chybět ani nabídka květináčů, plastových i originálních řešení venkovních a interiérových výrobků z litého kamene, keramiky, drobné zahradní mechanizace, skleníků, pařenišť, zahradního nábytku, pergol, dřevěných briket, zahradnického nářadí, loveckých potřeb, proutěného zboží, ručně vyráběných svíček, dřevěných hraček, žebříků, koření, různých druhů čajů, šafránu a šafránového čaje, výrobků z rakytníku, spotřebního a kuchyňského zboží, závěsných houpacích křesel, pracovního oblečení, bytových doplňků či dárkových předmětů. „Nezapomeneme určitě ani na atrakce pro děti, dále burčák, medovinu, svařené víno a občerstvení vůbec,“ dodala Maixnerová.

Flora Olomouc 2014Na záhonech u pavilonu E se lidé mohou pokochat přehlídkou ovocných školkařských výpěstků - stromků a keřů - pod záštitou Školkařského svazu. Novinkou pak na poslední letošní Floře bude výstava chovatelů drobného zvířectva v pavilonu H, jež opět potěší zejména děti.
V průběhu trvání podzimní Flory Olomouc 2014 a poté ještě zhruba do 10. října znovu zkrášlí tři vybrané olomoucké kostely (sv. Mořice, sv. Michala a Zvěstování Páně) a také kapli sv. Jana Sarkandra a sloup Nejsvětější Trojice květinová výzdoba v rámci akce Rozkvetlé památky, která se už vloni setkala s velkým úspěchem.

Brány podzimní Flory Olomouc 2014 budou otevřeny denně od 9 do 18 hodin, v neděli do pěti odpoledne. Plné vstupné na podzimní Floru činí 100 Kč, zlevněné pro důchodce a studenty 80 a pro děti od 6 do 15 let 30 korun. Za rodinné vstupné pro dvě dospělé osoby a jedno až čtyři děti zaplatí návštěvníci 210 korun, děti do 10 let v doprovodu rodičů a návštěvníci s průkazem ZTP a ZTP-P mají vstup na výstaviště zdarma. Speciální vstupné pro žáky a studenty včetně pedagogického doprovodu v počtu nejméně deseti osob pak činí 20 korun.

Zdroj, foto: Flora Olomouc


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Podzimní Flora Olomouc 2014 chystá lákadla pro malé i velké návštěvníky:

Podzimní Flora Olomouc 2014 chystá lákadla pro malé i velké návštěvníky
Podzimní Flora Olomouc 2014 chystá lákadla pro malé i velké návštěvníky
Podzimní Flora Olomouc 2014 chystá lákadla pro malé i velké návštěvníky
Podzimní Flora Olomouc 2014 chystá lákadla pro malé i velké návštěvníky
Podzimní Flora Olomouc 2014 chystá lákadla pro malé i velké návštěvníky
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles