Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Podzimní nálada

25. 11. 2010 | Vaše příběhy

„Podívej se, maminko! Všechny listy už jsou žluté!“ Volal na mě nadšeně můj čtyřletý synek Gábísek, když jsme si v polovině října vyšli na obvyklou malou procházku. Gábinka v kočárku spokojeně podřimovala. Aby taky ne, když ji příjemně hřející sluníčko posílalo jeden paprsek za druhým. Paprsky se potom honily se zrcátky na chrastícím řetízku a posílaly dovnitř do kočárku stovky zlatých prasátek. A nevěřili byste, jak takové soustředěné pozorování malého človíčka unaví.

Šli jsme pomalu poloprázdným ranním sídlištěm. Tu a tam se mě synek zvědavě zeptal na to či ono. Zvlášť se zajímal o ostatní miminka v kočárcích. „Maminko, jestlipak taky spinkají?“ Zajímavou vsuvkou byl i sběr hojných podzimních plodů. Ještěže je náš kočárek konstruovaný i na těžší věci, protože toho dne jsem pod kočárkem kromě nákupu a nezbytné sady na pískoviště vezla určitě dobré kilo nasbíraných kaštanů. A o šípky a jeřabiny také nebyla nouze. Ba i na pár pěkných kamínků a šišek se místo našlo. Už jsem se těšila, jak si z toho všeho nadělení společně vyrobíme nějakou pěknou výzdobu.

Došli jsme až k malému parčíku. Jsou to vlastně jen dva kopečky, mezi nimi dětské hřiště a všehovšudy pět nebo šest stromů. Dva z těch vysokých velikánů byly kaštany, ale zbytek party tvořily platany. JJ, takové ty s hladkým kmenem a listy podobnými přerostlému javoru. A právě platany nám toho dne vykouzlily nezapomenutelný zážitek. Všechny lístečky do jednoho byly toho dne sluníčkově zlaté. Pokud chodíte do přírody, tak víte, že takové listí nikdy nevydrží na větvích dlouho. Ale tohle tady asi čekalo na nás. Gábísek zavýskl a už byl u nejbližšího stromu. Zaparkovala jsem kočárek s jeho sestřičkou ke kraji chodníku a vyrazila za ním. Trochu jsme zatřásli větvemi a zlaté listy se začaly pomalu a nehlučně snášet k zemi. Brzy byly větve v našem dosahu docela holé a na zemi se vytvořila úctyhodná kupička spadaného listí.

„Maminko, udělej prší!“ volal na mě Gábísek. Nabrala jsem hrst té zlaté záplavy a vyhodila ji do vzduchu. Listí bylo od brzkého rána trochu mokré a já ucítila tu charakteristickou jemně kořeněnou zemitou podzimní vůni, kterou můžete cítit právě jen pár dní v roce. Zlaté padáčky se snášely k zemi a já začala do vzduchu vyhazovat další a další. Najednou mi bylo jedno, že nás můžou vidět všichni z desítky nejbližších paneláků. Byli mi ukradení okolní chodci a jejich vyslovené i nevyslovené uštěpačné poznámky. Bylo něco opojného v tom jemném doteku dokonale hladkých lesklých listů. Chtělo se mi křičet radostí! Gábísek za mnou nezaostával ani v nejmenším. Nabíral malýma rukama obrovské hrsti a házel je vysoko k nebi. Se zájmem se díval, jak krásné listy padají k zemi a pak házel další a další.

Kdybych měla ten pocit k něčemu přirovnat, asi bych musela přiznat, že jsem se cítila opilá. A pak to zničehonic přešlo. Vyhodila jsem do vzduchu poslední hrst a zastavila se. Skrz oponu padajícího listí jsem se podívala na Gábíska. Také přestal s házením. Kdy? To nevím. Zato vím, co se to s námi těch několik předcházejících (snad desítek?) minut dělo. Podmanila si nás pravá podzimní nálada. Nic jiného to zkrátka a dobře být nemohlo.

 

Notburga

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Miluji příběhy o ničem. Napsat příběh, když se toho moc semele, umí každý. Nebo skoro každý. Ale "cítit náladu" a dokonale ji popsat jen ten, kdo má na psaní talent. Taky podobné příběhy mám mezi těmi, co jsem napsala. A vážím si těch pocitů, toho, že se ještě dokážeme zastavit a vnímat.

Jen tak na okraj: Dcerka je Gábinka a syn Gabriel?
Obrázek uživatelky
profil
Moc hezké čtení, plné pozitivní energie.
DěkujiSmajlíkSmajlík

Avalanche2 - a tvoje básnička je krásnou tečkou tohoto příběhu. Jako by tam patřila..
Obrázek uživatelky
profil
milé zakončení podzimu, taky s vnučkou sbíráme listy, šišky,kaštany,klepeme větvemi a chodíme domů s plnými kapsami pokladů
Obrázek uživatelky
profil
Lesy už zlátnou
Listy se ve víru točí
Na zem se snáší jak dešťové kapky

Klapky si sejměme z očí

Příroda štětce v barvičkách smáčí
a míchá odstínů přepestrou paletu
sem tu a tam zase támhletu



zlatožlutá zlatooranžová
medová pomerančová
šafránová
červenohnědá
hnědozelená
olivová zázvorová
okrová šarlatová
mechová lilková
kručinková žloutková
sluníčková
rumělková


Obléká stromy do kabátů
Než ukáží svoji nahotu
Obrázek uživatelky
profil
opravdu pěkně napsané...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles