Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Podzimní úklid zahrady

11. 10. 2016 | Zahrádka
Nižší teploty už daly vědět, že začal podzim. Někdo se bude rozplývat nad pestrobarevnými barvami, jiné čeká příprava zahrady na zimu. Podzimní úklid ale nemusí být taková dřina, stačí si najít správné pomocníky. Pokud si k ruce přiberete správné stroje, nebudete muset úklidu zahrady věnovat víc času ani námahy, než je nezbytně nutné.

Vysavače, fukary a hrábě

Jestli se chystáte na nikdy nekončící boj se spadaným listím, pořiďte si dostatečně široké a zároveň lehké hrábě. Pokud patříte mezi zahrádkáře, kteří zahradu poctivě uklízí, ale zároveň si rádi práci usnadní, pak můžete boj s listím hravě zvládnout s moderní technikou. Vezměte si na pomoc správnou „zbraň“, tedy zahradní vysavač, jehož funkce vám zároveň poslouží i jako fukar. Pohodlně nafouká listy na hromadu, kterou pak rychle vysajete do objemného vaku.
Do vaku se vleze opravdu mnoho, protože moderní vysavače jsou vybaveny rozmělňovacím zařízením. Silný proud vzduchu žene listí přes speciálně upravené lopatky ventilátorů, které listí rozdrobí. Objem se tak zredukuje až o 90 %. Kromě úklidu listí se vysavače dají využít i v zimě na odfoukání čerstvě napadaného sněhu.

podzimNůžky a pily

Na okrasných i užitkových keřích a dřevinách se na podzim provádí různé úpravy.  Na bobulovinách nezapomeňte zkrátit dlouhé výhony, například u rybízu a angreštu až o třetinu. Na podzim je rovněž dobré zlikvidovat již odumřelé dřeviny, ať jde o pár větví nebo celé stromy. Nezapomínejte ani na sestřih růží, který jim umožní dobře přezimovat.

Drtiče

Po pravidelném  prostřihávání stromů a keřů na každé zahradě roste hromada větví. Jak se jich zbavit? Efektivní způsob je zahradní odpad prostě rozdrtit v drtiči nebo štěpkovači, které mají jednoduchou obsluhu, pohodlné čištění pracovního prostoru a zbaví vás starostí jednou provždy. Jemná drť z drtičů dobře poslouží jako mulčovací materiál ke stromům a keřům nebo do kompostu. Nejvíce populární jsou drtiče s elektrickým motorem, které jsou drtícím ústrojím tvořeným ozubenými koly schopny zpracovávat větve o průměru až 4,5 cm. Kromě síly motoru je u těchto strojů rozdíl i v materiálu použitém na výrobu podavače a krytu. Může to být tvrzený plast, nebo plech.

Rýče a vidle

Mezi další nezbytné podzimní práce na zahradě patří zcela jistě rytí, provzdušňování a odstraňování plevele. Zryjte všechny záhony po sklizni zeleniny a zaryjte i drobné zbytky rostlin, se správným rýčem zvládnete jakoukoli zeminu. Máte-li, přidejte i chlévský hnůj tam, kam budete dávat rostliny po zimě. Na zimu  zahradu dokonale odplevelte, ušetříte si tím práci v příštím roce. Nemocné či uschlé stromy vykopejte i s kořeny. S přesazováním či vyjmutím cibulovin vám pomohou rycí vidle, které cibuloviny nepoškodí.

Zdroj, foto: Kasa


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
milujem napadané lístie keď šuští pod nohami.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
používáme vysavač, drtič, rycí vidle, nůžky..hrábě..jsou to pomocníci
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles