Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Podzimní výsadba jarních rostlin

29. 10. 2014 | Zahrádka
Vzhled kvetoucí jarní zahrádky je třeba řešit už na podzim. Většina cibulovin, které kvetou na jaře, se totiž vysazuje právě v podzimním období. Patří k nim oblíbené typy okrasných květin, jakými jsou narcisy, tulipány či hyacinty. Podzim je rovněž vhodnou dobou na výsadbu ozimých letniček (např. měsíček zahradní) a dvouletek (náprstník, divizna, macešky), které zvládnou přezimovat venku. Sázet můžete rovněž i trvalky v kontejnerech.

Pokud rostliny přesazujete, vyhněte se těm kvetoucím (chryzantémy, hvězdnice). Některé druhy rostlin, které potřebují kyselejší půdu (azalky, vřesy nebo rododendrony), proto je vhodné sázet do speciálního substrátu, případně můžete vylepšit zeminu přidáním rašeliny. Po výsadbě nezapomeňte půdu dobře zavlažit a pohnojit organickými a minerálními hnojivy. Čerstvá organická hnojiva (hnůj) je dobré nechat zhruba rok odležet, případně je lze koupit v granulované formě připravené k okamžitému použití.

Jarní cibuloviny jsou poměrně nenáročné a vyhovuje jim každý půdní druh, před výsadbou však nezapomeňte půdu důkladně nakypřit. Ideální je rovněž zvolit slunné místo. Vysadit je můžete na okrasné záhony, ozdobit jimi trávník nebo osadit květináče – pokvetou všude. Pokud sázíte na záhony více druhů, vysazujte vyšší druhy do zadních částí záhonů a nižší před ně, aby jim nestínily a nepřekrývaly se.

Podzimní výsadba jarních rostlinPřed výsadbou nezapomeňte důkladně nakypřit půdu, jednotlivé cibule před výsadbou proberte a ty, které jsou mechanicky poškozené či zasažené plísní, vyřaďte.  Pokud chcete zdravé cibule ochránit před houbovými chorobami, můžete je namořit pomocí fungicidního přípravku. Postupujte vždy dle návodu na obalu, cibule se většinou do fungicidních roztoků namáčejí na zhruba 20 – 30 minut a poté je třeba nechat je oschnout.

Cibule sázejte v dostatečné vzdálenosti od sebe (v závislosti na druhu, např. tulipány alespoň 10 centimetrů od sebe), aby záhony působily přirozeně, a růstovým vrcholem vzhůru. Při výsadbě pamatujte také na to, že je třeba sázet cibule minimálně do dvojnásobné hloubky, než je její výška. Pokud je tedy délka cibule například 3 centimetry, výška zeminy nad ní musí být alespoň 6 centimetrů. Po výsadbě záhony zalijte dostatečným množství vody. Co se týče osázení květináčů, můžete kombinovat různé druhy cibulovin dle barvy a doby květu. Pokud vyberete rané, středně rané i pozdní druhy, můžete se tak těšit z kvetoucích květináčů téměř po celé jaro. Sázejte je do v různých vrstvách nad sebou (tzv. sendvičový způsob sázení), a to tak, aby pozdně kvetoucí odrůdy byly nejníže, a raně kvetoucí nejvýše.

Sázejte je opět dostatečně daleko od sebe, aby se nedotýkaly. Pokud se rozhodnete vysadit některé druhy i na trávník, odstraňte kus půdního drnu pomocí ostré lopatky, vložte cibulku a zakryjte drnem. Na trávníku nejlépe vyniknou narcisy, krokusy, ale také třeba sněženky či bledule. Jako ochranu proti hlodavcům můžete použít košíčky na cibuloviny, které po odkvětu a zatáhnutí vyndejte z půdy a cibuloviny uložte do chladného prostředí.  

Zdroj, foto: OBI


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Podzimní výsadba jarních rostlin:

Podzimní výsadba jarních rostlin
Podzimní výsadba jarních rostlin
Podzimní výsadba jarních rostlin
Podzimní výsadba jarních rostlin
Podzimní výsadba jarních rostlin
Podzimní výsadba jarních rostlin
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Sirôtky väčšinou pripomínajú,že sa blíži deň Všetkých svätýchSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
krásné fotky kytičekSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles