Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Pohádkové lomy u Nečína

27. 08. 2014 | Česká republika

Na nenáročnou vycházku kolem romantických lomů u obce Nečín se můžete vydat v kteroukoli roční dobu. Přesto bych vám doporučila jako nejvhodnější zvolit léto, neboť většina lomů je zatopených a láká ke koupání, a nebo podzim, kdy jsou zdejší rozsáhlé a krásné lesy rájem houbařů.

Obec Nečín leží zhruba 11 km jihovýchodně od Dobříše, a pokud pojedete jako my sjezdem Dobříš-jih přes Skalici, určitě vás zaujme 1,5kilometrová alej jírovců maďalů po obou stranách silnice Bělohrad-Nečín. Jde o nejdelší kaštanovou alej v ČR.

V Nečíně lze zaparkovat přímo v centru obce. V jejím okolí se již v 18. století těžila velmi kvalitní šedobílá drobnozrnná žula, která zdobí mnohé významné stavby nejen u nás, ale i v zahraničí. Z tohoto kamene jsou například některá schodiště, sloupy a část dlažby na III. nádvoří Pražského hradu, oválný stůl v tzv. Moravské baště v zahradě Na Valech, převážná část rozsáhlého obkladu České národní banky (pův. Živnostenské banky) Na Příkopě, podstavec bronzového pomníku Svatopluka Čecha v sadech na Vinohradech aj.

Přímo v Nečíně je žulový obklad použit na školní pavilon ZŠ a MŠ.

lomy u NečínaZ centra obce míříme společně se žlutou turistickou značkou kolem kapličky k severu, ale po cca 400 metrech značku opustíme a vydáme se ulicí vzhůru k lesu. K prvnímu zatopenému lomu je to opravdu jen pár kroků, má název Jiraska a z jištění ve stěnách je patrné, že bývá užíván horolezci.

Když se dostatečně pokocháme ze všech stran, pokračujeme pěšinkou vzhůru k lomu Radovka. Zde stále probíhá těžba a snad nemusím zdůrazňovat, že dbáme výstražných značek a nepřistupujeme k jeho okraji. I při zachování bezpečného odstupu je možno do lomu nahlédnout. Oproti předchozímu malému zatopenému lůmku, skrytému ve stínu lesa, je Radovka v ostrém slunci ne zrovna sympatickým kráterem zakousnutým do krajiny. Bagry a nákladní auta při pohledu z výšky připomínají modely či hračky a odtěžené bloky žuly vypadají jako hrací kostky pro obra.

Asi nejhezčí ze zdejších lomů leží, co by kusem žuly dohodil. Místní mu říkají Špic, a není tím myšleno psí plemeno, nýbrž jeho poloha - lom vznikl na vrcholku kopce Kamence, tedy na špici. Těžba zde utichla před více než padesáti lety, a tak příroda milosrdně přikryla skály mechem, v rozsedlinách se uchytily borovice a břízy a na vzniklém jezírku poklidně kvetou lekníny. Můžete se tedy setkat i s názvem Leknínové jezírko.

Není divu, že toto kouzelné místo občas využívají filmaři, např. v pohádce Nesmrtelná teta se zde koupe Matěj s princeznou Pavlínkou.

Koncem června se sem sjíždějí příznivci klarinetového kvarteta na tradiční koncert Ozvěny z kamene, doprovázený vizuálními efekty promítanými na stěny lomu.

Od Leknínového jezírka míříme na východ k dalšímu zatopenému lomu Vančátka. Má tvar téměř pravidelného obdélníku a připomíná spíše velkou vanu. I zde je ale v rozích možnost případného přístupu k vodě.

Od lomu Vančátka se můžete vrátit pár kroků zpět na křižovatku a cestou vlevo sestoupit do obce. Nebo se vydat na zalesněné svahy nedaleké Nečínské (Žebrácké) besídky. Tento 508 metrů vysoký kopec poskytuje výhled a také je místem nálezu tzv. bronzového pokladu. Ve 20. letech minulého století byl na jeho úpatí nalezen svazek bronzových jehlic a ozdob, což se údajně stalo inspirací pro knihu Eduarda Štorcha „Bronzový poklad“.

Vycházka není dlouhá, ale podnětů nám poskytla hodně. Až budeme koukat na filmové pohádky, nebo půjdeme po nádvoří Pražského hradu, určitě si na nečínské lomy vzpomeneme. V knihovně se porozhlédnu po Štorchově knize a možná se do lomu vrátíme na zmiňovaný koncert.


Další náměty na putování pestrou krajinou Středního Povltaví naleznete například  zde: Výlet za Karlem Čapkem do Strže Naučná stezka okolím Smolotel a Makové hory nebo Zlaté Psí hory. Tak šťastnou cestu!


IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Pohádkové lomy u Nečína:

Pohádkové lomy u Nečína
Pohádkové lomy u Nečína
Pohádkové lomy u Nečína
Pohádkové lomy u Nečína
Pohádkové lomy u Nečína
Pohádkové lomy u Nečína
Pohádkové lomy u Nečína
Pohádkové lomy u Nečína
Pohádkové lomy u Nečína
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé zákoutí Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Konstatuji-nádhera........
Obrázek uživatelky
profil
podle fotek tam musí být krásně
Obrázek uživatelky
profil
Hezké místo podle článku i foteček..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek a romantická krajina o které jsem neslyšela. Též fotky jsou moc pěkné.SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles