Likér ořechovka - nejoblíbenější receptyLikér ořechovka - nejoblíbenější recepty Jak vyrobit budku z prkna?Jak vyrobit budku z prkna? Tipy na dekorace pro krásnější podzim a zimuTipy na dekorace pro krásnější podzim a zimu Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Narozeninový poklad
Soutěžte o výhry za
více než 150 000 Kč
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 17.11. 2018
Dnes má svátek Mahulena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 
Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY
Dělená strava? Zase další dieta? Nebojte se, dělená strava spočívá v tom, že své jídlo dělíte na bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny.

Pohanská pohanka

11. 07. 2018 | Péče o tělo
Doputovala k nám z jihovýchodní Asie a svůj název získala od slova pohan – za ty byli totiž považováni tatarští bojovníci, kteří ji sem přivezli. Jde o pohanku, zázračnou bezlepkovou potravinu, která nyní zažívá svůj návrat do síně slávy. A to zaslouženě.


Jak to, že je řazena mezi obiloviny a zároveň je bezlepková? Botanicky je totiž spřízněna se šťovíkem a rebarborou, jde tedy o kvetoucí rostlinu, a ne zrna. Její semena jsou ale moučnatá a tak se využívají k výrobě mouky, což je důvod zařazení mezi obiloviny.


Pohanka je známá jako významný zdroj rutinu, který má pozitivní vliv na problémy s cévami, hemoroidy a křečovými žilami. Doporučuje se jíst spolu se syrovou zeleninou. Vitamín C totiž účinek rutinu znásobuje a dohromady tak snižují riziko infarktu, trombózy i mozkové mrtvice.

pohankové placičkyDalší významnou složkou pohanky je vitamín cholin. Ten napomáhá regeneraci jaterních buněk (například po nemoci či při poškození alkoholem) a zároveň působí na odbourování tuku v játrech.

Pohanka je náležitou potravinou i pro ty, kteří se vyhýbají masu, a to díky plnohodnotné bílkovině podobné té živočišné (vhodný poměr aminokyselin lyzin, metionin a triptofan)

Lehce specifická oříšková chuť je důvodem, proč se jí někteří vyhýbají. Pokud někomu přijde pohanka jako příloha příliš výrazná, doporučuji použít pohankovou mouku jako součást směsi s jinými moukami, například v těstovinách, palačinkách, pečivech a mnoha dalších bezlepkových produktech.

Pohanková krupice je složkou v mnoha receptech, jako jsou granola, sušenky, koláče, krekry a další výrobky podobné pečivu. Pohanka je také primární složkou japonských soba nudlí, které jsou vyrobeny z mouky pohanky a jsou přirozeně bezlepkové.

POHANKOVÉ LÍVANCE S POVIDLY A ŠLEHAČKOU

Náročnost: jednoduché
Časová náročnost: 20 min
4 porce

120 g Pohanka                                                                                          
100 g Olej                                                                                                  
140 g Jablka dušená                                                                              
120 g Hladká mouka                                                                              
Sůl                                                                                                       
2 ks Vejce                                                                     
200 g Smetana 33%                                                                                  
Skořicový cukr                                                                                
1/2 Prášek do pečiva                                                                           
200 g Povidla                                                                                           
1 ks Vanilkový cukr                                                      
Rum                                                                                             

Doporučený pracovní postup:
Uvařenou dle návodu a vychlazenou pohanku opražíme na oleji. Mezi tím si podusíme nadrobno nakrájená jablka. Pohanku necháme znovu zchladnout a přidáme 1/3 smetany, skořicový cukr, vejce, sůl, dušená jablka, hladkou mouku a prášek do pečiva. Vše promícháme až vytvoříme směs na lívanečky. Směs pak lijeme na rozpálenou pánev s olejem, vytvoříme malé lívanečky, které osmažíme do zlatova. Hotové lívanečky potíráme vymíchanými povidly s rumem a vanilkovým cukrem, zdobíme šlehačkou.


Zdroj, foto: Menu Gold

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Pohanská pohanka:

Pohanská pohanka
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík pohanku konzumujeme bežne, hlavne pohánkové pirohy s bryndzou. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip

Dopřejte si krásná česká plastová okna.



NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles