Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pojďme se svlažit

29. 07. 2011 | Zahrádka

Úkryt před pichlavým sluncem je skvělá věc, někdy však prostě nestačí. Když je horko nesnesitelné, nestačí ani slunečníky a pergoly. K rychlému ochlazení celého těla pomůže jediné – skočit do vody!


Není nad vlastní bazén!


Zahradní chlouba ve formě bazénu se v poslední době stala téměř samozřejmostí. Není se čemu divit, vždyť kdo by se v letních parných dnech nechtěl osvěžit ve své vlastní, udržované vodě? Koupaliště jsou sice také řešením, ale co si budeme nalhávat, se soukromým bazénem se absolutně nedají srovnat.


bazénVšude, kam se podíváte, je hlava na hlavě, voda je přechlorovaná a navíc se v ní kvůli množství návštěvníků kolikrát ani nemůžete hnout. Nehledě na to, že někteří lidé jsou stydliví a neradi se promenádují před stovkami cizích očí.


Neváhejte tedy a pořiďte si bazén vlastní! Ceny se dostaly na velmi přijatelnou úroveň a s kompletním vybavením koupíte bazén za cenu levného jízdního kola. Jak začít? Než se začnete rozhodovat, který typ by se na vaši zahradu hodil nejlépe, uvažte, zda máte k dispozici dostatečně velkou a rovnou plochu.


Málokdo by to řekl, ale voda v bazénu může podle jeho velikosti dosahovat hmotnosti až několika tun! Pevný a rovný povrch je tedy pro položení bazénu naprostou nezbytností. Pokud nemáte rovný terén, nezoufejte, i ten se dá za jedno odpoledne srovnat.


Po určení rovného místa vás čeká koupě samotného bazénu. Na výběr máte z mnoha druhů, nejpraktičtější jsou ale bazény se stěnami z trojvrstvého PVC s kovovou konstrukcí, které vám zaručí pevnost a stabilitu pro vodní radovánky. Bazén zapuštěný do země si sami asi nepostavíte, skládací ale s trochou zručnosti ano. Ač to může vypadat složitě, stavba vám zabere pouhých pár hodin.


Ještě jednodušší je instalace oblíbených a také nejlevnějších samonosných bazénů z trojvrstvého PVC s charakteristickým nafukovacím lemem po obvodu, které pojmou až 12 m3 vody. Stačí nafouknout horní lem po obvodu a poté už jen začnete s napouštěním vody - bazén se doslova sám postaví spolu se stoupající hladinou.


Nákup vám značně zjednoduší fakt, že některé bazény pořídíte už i s příslušenstvím v podobě filtrace, kovových schůdků, podložky, krycí plachty nebo dokonce i sady na údržbu bazénu. Oblíbenost těchto typů bazénů spočívá nejen ve snadné instalaci a údržbě, ale také v tom, že je po sezóně můžete bez potíží uskladnit a nemusíte řešit problém složitého zazimování jako u bazénů zapuštěných do země.


Bazénové příslušenství, které nesmí chybět


písková filtraceMějte na paměti, že dobrá filtrace je pro úspěšný provoz bazénu klíčová. Tedy přesněji pro kvalitu jeho vody. Filtrace má na starosti vodu zbavovat nečistot, které zachytává právě uvnitř svého filtru. Momentálně se na trhu vyskytují dvě varianty filtrací, a to kartušová a písková. Vodítkem při výběru vám může být fakt, že do 8 m3 postačí filtrace s kartušovým filtrem. Pokud si výběrem nejste jistí, nic nezkazíte konzultací s odborníkem.


U kartušové filtrace se voda čistí přes papírovou vložku, která zachytává všechny nečistoty. Bohužel se tento typ filtrace často zanáší a je potřeba ji čistit i několikrát za týden. Tím se také kartušová vložka pomalu opotřebovává a k její výměně budete muset přistoupit často i vícekrát za sezónu.


Její životnost výrazně prodloužíte, pokud ji budete pravidelně proplachovat proudem tekoucí vody. Tento typ filtrace je vhodný pro malé bazénky do velikosti 8 m³ a svou nižší výkonnost a náročnější údržbu vyvažuje příznivou pořizovací cenou.


Na výsluní se dnes dostává filtrace písková, které v mnoha ohledech svou starší příbuznou předčí. Je založena na bázi filtru z přírodního křemičitého písku a díky svému dostatečnému výkonu k ní lze připojit další bazénová příslušenství.


Písková filtrace je nenáročná na údržbu a filtrační náplň, tedy speciální písek, je nutné měnit v horizontu 2 až 3 let. Kromě toho šetří písková filtrace vaši peněženku a dokonce i zdraví – její provoz je ekonomičtější a efektivnější, takže nemusíte používat příliš bazénové chemie, která by mohla způsobit alergické reakce.


K dostání je nově také termo zastřešení z nylonu a průhledného PVC, které nepropouští UV záření a navíc ekologickým způsobem ohřívá bazénovou vodu. Dalším způsobem, jak levně zvýšit či udržet teplotu vody ve vašem bazénu, je přikrýt ho černou bublinkovou fólií. Zdá se vám to příliš jednoduché?


Je, ale funguje to! I ti náročnější si však v hobby marketech přijdou na své, k dostání je totiž i solární ohřev, který vám po skončení letní sezóny zajistí vodu teplejší až o 6 stupňů, a to už stojí za zvážení! Solární ohřev pracuje na principu předávání tepelné energie ze slunce přímo vodě, která panelem proudí. Jediné, co potřebujete, je tedy sluncem zalité místo, kam svůj solární ohřev umístíte, a výkonná filtrace, za jejíž okruh přístroj zapojíte.


Jak udržet vodu křišťálově čistou


solární ohřevVětšina typů nepříjemně vypadajícího zabarvení vaší vody v bazénu je způsobena přítomností nežádoucích látek. Mohou to být minerály, řasy nebo organické zákaly. Nejvíce případů zakalení a nezdravého zbarvení je způsobeno vysokou hladinou minerálů a zároveň příliš vysokým pH. Stejně tak ale můžete bojovat s přebytkem železa, které vaši vodu zabarvuje do hněda, nebo mědi, která naopak z modré vody udělá zelenou.


Nejdůležitější při péči o bazén je pravidelnost, se kterou musíme poctivě provádět všechny úkony. Na dně a stěnách bazénu se bohužel neustále vytváří nové a nové nánosy řas a nečistot, které je potřeba mechanicky odstraňovat, ať už bazénovým vysavačem nebo kartáči. S nečistotami plovoucími ve vodě si pak poradí výkonná filtrace a také skimmer, který odsává nečistoty z hladiny bazénu.


V souvislosti s údržbou bazénu je velmi důležité pravidelné měření pH, které by se mělo pohybovat ideálně mezi 6,8 a 7,6. Obecně je lepší, když je voda zásaditější, hodnota pH by však určitě neměla překročit 7,8. Stejně důležité je vymývat filtrační náplň – proudem vody vyčistit kartušovou vložku či propláchnout písek u filtrace pískové.


Tip odborníka:


Když je naměřené pH vyšší než doporučovaná hodnota, použijte podle potřeby přípravek pH-, jenž vám pomůže zásaditost vody vyrovnat. Nezbytné je také jednou týdně měřit koncentraci chloru, jež by se měla pohybovat přibližně od 0,3 do 0,6 mg/l. V opačném případě riskujete zakalení vody, růst řas nebo i podráždění vlastní pokožky,“ vysvětluje Petr Dvořák.


bazénAby voda vydržela čistá po celé léto, potřebuje desinfekci. Nejúčinnější jsou přípravky na bázi chloru, které aplikujeme zpravidla jednou týdně, jen ve výjimečných případech častěji. Praktické jsou plováky s chlorovými tabletami, jež se rozpouští průběžně a chlor uvolňují po dobu až 10 dní. Dávkovač tedy stačí doplňovat přibližně jednou za týden.


Správně ošetřit bazén chemickými prostředky je opravdu umění. Jste zmatení a nechcete dopadnout jako pejsek s kočičkou, když vařili dort? Vyplatí se pořídit si celou sadu bazénové chemie, která je opatřena návodem a obsahuje přesné množství jednotlivých preparátů. Existují tak startovací sady, ve kterých najdete testy pH a koncentrace chloru, stejně jako přípravky na jejich regulaci. Do začátku se takový malý arzenál jistě hodí, navíc se nemusíte bát, že jste zapomněli na nějakou maličkost.


K dostání jsou podobné sety určené k boji s řasami, minerály nebo vysokým pH. UV lampy jsou alternativním řešením k bazénové chemii. UV lampa působí přímo na vodu, kterou desinfikuje. Pracuje na bázi ultrafialových paprsků světla, které pronikají vodou a také všemi buňkami živých mikroorganismů ve vodě, které tímto ničí. Přitom ale nijak nemění složení vody v bazénu, ani není nebezpečná pro člověka.


Je velmi účinná v boji proti řasám, virům, bakteriím a plísním v bazénové vodě – stačí ji napojit na vaši filtraci a užívat si ušetřené peníze za chemické prostředky. Čistota vody však začíná ještě před vstupem do bazénu – dbejte na to, aby si všichni členové vaší rodiny z chodidel opláchli nečistoty, jako je čerstvě posekaná tráva nebo hlína. K tomuto účelu může posloužit malá vanička s vodou umístěná přímo pod schůdky. Zároveň, pokud budete z hladiny pravidelně odstraňovat plovoucí špínu a po vykoupání bazén přikrývat, ušetříte tak vaší filtraci spoustu práce.


Sprcha nejen v koupelně


solární sprchaSprcha už dávno není jen doménou koupelny. Jestliže se na vaší zahradě nenajde místo na rozlehlý bazén nebo zahradní prostor jednoduše chcete využít jinak, nabízí se vám skvělá alternativa – prostorově nenáročná, zato praktická zahradní sprcha se solárním ohřevem. Říkáte si, proč byste se měli sprchovat na zahradě?


Jednou z možností, jak se dá zahradní sprcha využít, je samozřejmě montáž v blízkosti bazénu, což vám v důsledku může usnadnit udržování čistoty bazénové vody. Její použití jako samostatné jednotky ale vůbec není vyloučené. Pokud bazén nemáte nebo na něj zkrátka nezbylo místo, sprcha je na osvěžení ideální. Její provoz je velmi úsporný a šetrný k životnímu prostředí.


A jak venkovní sprcha funguje? Stačí vám přívod studené vody, součástí sprchy je totiž akumulační zásobník, ve kterém se voda ohřívá pomocí slunečního záření. Nemusíte se tedy obávat, že vám ledová voda přivodí srdeční zástavu. Dalo by se říct, že se vlastně jedná o ekonomickou a ekologickou variantu bazénu!


Zdroj: OBI.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles