Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Poklady ze zahrádky - Yzop lékařský

18. 04. 2011 | Zahrádka

Pěstování yzopu lékařského


Yzop je krásná medonosná bylina z čeledi hluchavkovitých. Rostlinka dosahuje výšky 60 cm, má příjemnou vůni, která po rozemnutí listů připomíná mátu. V létě a na počátku podzimu tvoří bohaté shluky modrých nebo fialkových květů. Yzop potřebuje suchá a slunná místa, ale snáší i půdu mírně vlhkou. Sejeme ho na jaře, když už minulo nebezpečí mrazů, do hloubky půl centimetru. Když rostlinka dosáhne přibližně 45 cm a začne vydávat svou pronikavou vůni, doporučuje se zastřihnout její výhonky, aby se podpořila tvorba listů. Listy můžete sklízet během celé vegetační doby. Pokud nemáte v úmyslu používat květy, zastřihněte je těsně před rozkvětem celou rostlinku 
10 cm nad zemí.

Množí se také řízky, nebo dělením trsů. Řízky a oddělené trsy můžeme nechat zakořenit na chladném stinném místě. Předpěstované sazenice se sází v rozestupu 30 centimetrů. Dospělé rostlinky dávají přednost suššímu stanovišti a nejsou náročné na péči.

Yzop lékařský se pěstuje především pro nať, která se přidává jako koření do jídel, léčivka a také jako okrasná rostlinka.

Prospívá našemu zdraví

Je to silný aromatický polokeř, který se svým účinkem nejvíc podobá šalvěji. Zabraňuje pocení. Podporuje trávení,  zmírňuje nadýmání, má desinfekční účinky. Yzop se používá zejména při léčbě průdušek, plicních potížích, nebo jako kloktadlo při zánětu mandlí.

Pokud chcete léčit kašel, použijte dvě čajové lžičky na jeden šálek horké vody.  Yzop má silnou aromatickou vůni a nahořklou chuť; pro vylepšení chutě přidejte med nebo citrón. Yzop lékařský je léčivý a prospěšný v přiměřených dávkách. Stejně jako šalvěj se nesmí užívat v těhotenství. Podává se nejčastěji ve formě nálevů nebo odvaru.

Nálevem  z yzopu ve formě obkladů ošetříme různá bodnutí hmyzem, modřiny, spáleniny a pohmožděniny.

 

Použití v kuchyni

Tato aromatická bylinka má v kuchyni široké uplatnění.

Přidává se do různých masitých pokrmů, paštik, nádivek, ke grilovaným masům a rybám.
 

Užitečný na zahrádce

Pokud si přejete mít na své zahrádce včely, vysaďte si tuto krásnou odolnou trvalku keřovitého vzhledu. O yzopu se říká, že zdůrazňuje chuť hroznů nedaleko pěstované vinné révy a  zvyšuje produkci poblíž pěstovaného zelí.  U nás se pěstuje především v teplejších oblastech.

Sušení i mražení

Nejraději ho používáme čerstvý, ale jeho nať můžeme navíc zmrazit nebo usušit pro pozdější použití. Natě yzopu sušíme zavěšené v kytičkách na suchém a dobře větrném místě. Po usušení je skladujeme ve vzduchotěsných uzavíratelných skleněných nebo keramických nádobách, mimo dosah slunečních paprsků, někde do temnější části místnosti. Zmrazené lístky yzopu chutnají stejně jako čerstvé. Je to jednoduchá forma konzervace, při které si bylinka zachová svou původní barvu a také pronikavé aroma.

 

Yzop je bylinka, která výborně chutná, prospívá našemu zdraví  a je užitečnou ozdobou zahrady.


Marta
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji děvčata.
Obrázek uživatelky
profil
moc pěkný článek, taky jsem ho nezkoušela
Obrázek uživatelky
profil
už ji mám na zahrádce 3 rokySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
hezky napsaný,ale ještě jsem ho nikdy nepoužilaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Taky ho mám na zahrádce
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle