Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pokud smích léčí, budu brzy zdráva jako Frištenský!

19. 07. 2014 | Vaše příběhy
Poněvadž čím jsem starší, tím více přehmatů, omylů a hloupostí se mi podaří provést nebo říci, že se musím i několikrát denně rozesmát sama nad sebou. Přitom seniorka s mými křížky by už mohla „rozum pobrati“, zřejmě je pravdou, že staří lidé dětinští - to by pak u mne souhlasilo. Protože ženy umí dělat několik činností najednou a byla jsem téměř po celý život nucena nahrazovat v běžném provozu domácnosti, na dovolené s dětmi i na výletech - mužský element, měla jsem občas hlavu „jako ministr financí“.

Maminka vždy s oblibou říkávala „nechej  starosti koňům, ti mají větší hlavu“, a později, když jsem i s manželem po boku vše zařizovala a vyřizovala a řídila auto s ním a naší kolií i patnáct set km na dovolenou k moři, maminka neopomenula připomenout „děvče, ty se jednou strháš a na stáří se to pak projeví.“ - A JE TO TADY ! /snad i proto, že maminka, generál a režisér mají vždy pravdu/. Pro kontakt s lidmi, kdy něco provedu nebo se špatně vyjádřím, mám sice připraveny krátké omluvné větičky v pěti jazycích, ovšem někdy ani to nestačí. Naštěstí slovu STUPIDO rozumí všichni, jen španělská gramatika téměř všude přidává -E, tudíž ESTUPIDO. Jsem totiž rychlá nejen v psaní na klávesnici, ale i v myšlení a následně i v hovoru, takže občas jsou mé výroky nejen zábavné, ale až hraničící s trapasem! /chybí mi tady smajlíci, kteří by blíže vyjádřili hnutí mysli - hlavně ten, ťukající si prstem na hlavu/. Tak se někdy stane, že ve skupince tří a více lidí, kdy jeden rozumí jen španělsky, další německy a třetí rusky, se obracím s tou kterou řečí na toho nesprávného smích léčínebo, ještě lépe, dokáži v jedné větě používat slova ze všech tří jazyků a vůbec si to neuvědomím, ale tomu se dá lehce zasmát. Někdy se ale zaseknu úplně, dokonce v češtině a ne a ne si vzpomenout na patřičné slovo, něco vyprávím své přítelkyni V. a najednou OKNO. Ona naštěstí je perfektní v němčině i španělštině, tak pomáhá jak se dá - minule jsem marně hledala v hlavě slovo LOSOS, protože jsem po ní chtěla recept na její skvěle připravovaný, jaký v restauraci objednat nelze /německy Lachs, španělsky Salmon/, ale domluvily jsme se. Ona je důvtipná a na moje „víš, ta růžová ryba s velkým okem, která je sakra drahá“, hned věděla, o co kráčí. Tady musím podotknout, že bych se nerada vyjadřovala v hovoru, jako kdysi při interview I.Lendl, který marně lovil česká slova a míchal je s anglickými, tak daleko už nedospěji, zatím stále ještě myslím česky a pokud něco píši, tak opravdu bez slovníků.  

Horší jsou trapasy, kdy to ihned napravit nelze - když jsem kupř. dnes odjela do obchodu sice slušně oděná, ale na nohou jsem měla sandály každý z jiného páru, a ten levý byl opravdu pořádně „vyšmajdaný“, jen pro chůzi doma. A to bych se opravdu nechtěla „opičit“ po Lence Kořínkové, nikdy jsem nebyla příliš extravagantní a k mému věku a „výrazně prostorné postavě“ se takový výstřelek opravdu vůbec nehodí. Jen jsem právě připravovala stahování filmu na PC, druhou rukou dávala peněženku do kapsy a sedíc na otočné kancelářské židli, jsem jedny sandály chtěla sundat a do druhých vklouznout a mezitím jsem ještě pejskovi dávala obojek na krk. To by snad bylo pochopitelné, ale že jsem si toho všimla až při vystupování z auta před domem a klidně jsem takhle komicky obutá proběhla dvěma obchody, to už je na pováženou.

Snad mne omlouvá jen ta skutečnost, že v mém autíčku nepotřebuji k řízení levou nohu, tudíž ji většinou nechávám mírně skrčenou a vidím jen na tu pravou. A kupodivu, pejsek mne taky neupozornil, i když jsem s ním vystoupila na kratinkou procházku před jedním obchodem. Po dnešním dni si už budu muset před odchodem z domu vše řádně zkontrolovat, abych náhodou neodešla bez sukně nebo jiné části oděvu, nebo musím mít náhradní šatník v kufru auta.

To své zapomínání, o kterém jsem se již zmínila dvakrát, se snažím řešit následovně: vypadám sice jako „pošuk“, ale vše potřebné si říkám polohlasitě, abych nemusela běhat po schodech sem a tam. Kromě toho všechny termíny a pochůzky mi připomene mobil hlasitým vyzváněním, jen ho nesmím zapomenout v autě, nebo pro změnu zase doma - to by mi pak byl k ničemu! A protože si, pochopitelně, ty své „mamlasoviny“ neumím nechat pro sebe, tak je vyprávím přítelkyním nebo sousedům a u toho se musím řehtat po druhé - snad dostatek každodenního smíchu mi o něco prodlouží život?

P.S. Dnes mi nepomohlo ani to polohlasité mumlání, co vzít nahoru a co dolů, nejdříve jsem na terase marně honila po displeji kurzor a ne a ne ho najít, protože svítilo slunce a po setmění jsem pro změnu zjistila, že lampička zůstala dole. Povídání o bazénu jsem již psala potmě a stále opravovala překlepy. Když jsem v pokoji připravila lampičku, napadlo mne - ouha fotoaparát zůstal v autě, chci stáhnout fotky a doplnit jimi vyprávění. Takže honem k autu, ale fotoaparát už byl nahoře na terase. Potud vše v pořádku, jenže teď tady sedím a nic nemohu stáhnout, poněvadž kablík mezi PC a fotoaparátem zůstal v ložnici, zapomněla jsem si opakovat „fotoaparát+kabel, fotoaparát+kabel“. A když si uvědomím, že každou tu cestu dolů a nahoru za mnou kráčí můj věrný pejsek - ještě, že má čtyři nožky a nic nenamítá, ani si neklepe na čelo!


martaB - čtenářka
ChytráŽena.cz
článek vyšel také na webu autorky


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
to jméno Frištenský mi vytanulo i proto, že jsme mj. v dětství odříkávali takovou říkanku :

GUSTAV ADOLF FRIŠTENSKÝ Z OKNA SKÁKAL NA ŽENSKÝ Smajlík

Jinak děkuji všem za milé komentáře Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Tak zapomínání je i moje hobySmajlík Skleroza nebolí, ale naběhám se. Pěkný článek.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
v mnohém mi připomnělo i moje bádání, hledání a zb ytečných kroků,co se nachodím....Jsi mistr slova, máš širokou zásobu slovní a dovedeš je využít k počteníčku. Já tady moc články nečtu, mám co dělat, abych doma dočetla knihu, ale tady jsem se zastavila při jménu Frištenský- silák nad siláky....Píšeš velmi pěkně, díky....SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlíkTaky si občas musím zaklepat na čelo...SmajlíkSmajlíkněkdy kroutím hlavou, jak jsem TOHLE mohla udělatSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Další z Tvých skvělých článků - moc jsi mě pobavila - jen tak dál
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles