Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Polovina Čechů má zvýšený cholesterol, přitom o tom ani neví

20. 02. 2017 | Nemoci
Zhruba každému druhému z nás hrozí onemocnění kardiovaskulárního systému, za které může zvýšená hladina cholesterolu. Následky mohou být fatální. Každoročně je totiž 60 % úmrtí spojených s onemocněním srdce. Přestože si Češi uvědomují, že vysoká hladina cholesterolu je zdraví nebezpečná, problém je jinde. 42 % z nás totiž vůbec svou hodnotu cholesterolu v krvi nezná a tedy netuší, zda jsou v rizikové skupině.

Právě ti, kteří o své nemoci nevědí, se pak nejvíce diví. Paradoxem podle průzkumu, co si nechala zpracovat Česká společnost pro aterosklerózu, je to, že
85 % Čechů je přitom přesvědčeno, že vysoký cholesterol je závažný problém, který může ohrozit jejich zdraví1. Ovšem ani toto vědomí, je nepřiměje navštívit lékaře a nechat si v rámci preventivní prohlídky, jež je hrazená zdravotní pojišťovnou, změřit hladinu cholesterolu. Obyvatelé západní Evropy jsou na tom oproti nám o něco lépe. Hodnotu svého cholesterolu tam zná o 11 % lidí více, tedy 53 %.

Přitom s vysokou hladinou cholesterolu souvisí celá řada onemocnění. Mezi ty nejobávanější patří infarkt a mozková mrtvice. Jde o vůbec nejčastější příčiny úmrtí v Česku, konkrétně jim každoročně u nás podlehne téměř 60 tisíc lidí. Zvýšený cholesterol má neblahý vliv také na rozvoj hypertenze (vysokého tlaku), ischemické choroby srdeční (nedostatečné prokrvení srdečního svalu) či metabolického syndromu, který je kombinací několika zdravotních onemocnění, jež mohou ohrožovat nejen srdce, ale i život.

Kdy lékaři mluví o zvýšené či vysoké hladině cholesterolu


Výzkumy uvádějí, že přibližně 50 % dospělých Čechů má zvýšenou hladinu cholesterolu, tedy hodnota cholesterolu v krvi je vyšší než 5,2 mmol/l. Osoby starší 40 let jsou na tom ještě o něco hůře, z nich má 37,5 procenta hladinu cholesterolu velmi vysokou, tedy více než 6,2 mmol/l.

S cholesterolem se dá bojovat


Když už lékaři diagnostikují zvýšenou či vysokou hladinu cholesterolu, je potřeba s ní začít něco dělat a snížit tak rizika hrozících zdravotních potíží. Existují léky, jež předepisuje lékař, pokud je situace závažná. Pak je potřeba mít na paměti, že se již musí užívat trvale a zdaleka nejsou bez nežádoucích vedlejších účinků, např. ochabnutí a bolesti svalů. V případě, že máte hladinu cholesterolu jen zvýšenou, pak se medikamentům můžete vyhnout, pokud upravíte jídelníček, začnete se hýbat a budete užívat přípravky obsahující rostlinné steroly.

O kolik lze snížit hladinu cholesterolu


Podle zkušeností vám rostlinné steroly mohou v kombinaci s úpravou jídelníčku a dostatečným pohybem pomoci dosáhnout snížení celkové hladiny cholesterolu i o více než 30 procent, a to naprosto přírodní cestou a bez nežádoucích účinků. Takže zapomeňte na výmluvy, že s cholesterolem nejde nic dělat i na tolik oblíbený český alibismus, že si nejdříve vezmete léky a pak si dopřejete pořádnou porci oblíbeného tučného pokrmu. Myslete na to, že zdraví máte jen jedno a měli byste o něj pečovat.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
cholesterol mám zvýšený-hlídaný
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles