Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Polský Těšín

27. 11. 2015 | Česká republika
S kamarádkou jsme se vydaly na podzimní, listopadový výlet do městečka na Ostravsku zapálit svíčku jejím bližním. A tak jsme zajely i do Cieszyna. Auto jsme nechaly v Českém Těšíně a prošly jsme městem po mostě přes řeku Olši, do Těšína v Polsku.

Naším cílem nebyla tržnice, ale město našich sousedů. Kamarádka na tržnice dříve jezdila a vůbec netušila, že Těšín na polské straně je krásné historické město, tak jsme šly město probádat. Kousek za mostem se v parku ukrývá na Zámeckém vrchu několik skvostů. Prošly jsme do parku a prohlédly si nádhernou rotundu sv. Mikuláše a sv. Václava, z románské doby, která sloužila jako kaple, když tu stával hrad a údajně je to nejstarší kruhová stavba v nynějším Polsku.

 Na dohled je kulatý altán, zbytek bývalého zámku, hezky upravený a byly jsme rády, že si česky můžeme přečíst o těchto místech. V parku stojí i Piastovská věž, která slouží v těchto dobách i jako rozhledna. Z věže si můžete prohlédnout oba Těšíny a blízké pásmo Beskyd. Beskydy jsou malebné hory a z polské strany je vůbec neznám. Možná jste si představili, že tu najdete honosný zámek, ale jsou tu jen zbytky základů starého hradu, zničeného za třicetileté války, ale park a nyní na podzim opadané listí... Bylo to kouzelné místo.

Polský TěšínSešly jsme po schodech tou zlatou záplavou listí k další budově, zjistily jsme, že to byl a asi ještě je pivovar. Prošly jsme takovou úzkou uličkou, kde nás upoutal nápis Uliczka ciezyňskich kobiet. Neumím polsky, ale myslím, že to byla Ulička těšínských žen, co něco znamenaly pro Těšín a Polsko. Kolem zdi pak byly bílé kostky s jejich jmény. Sešly jsme potom do města na náměstí. Je to velké náměstí s krásnou kašnou, radnicí a mnohými jinými jistě vzácnými budovami a asi v Polsku oblíbené holuby. Byla jich tam spousta. Líbilo se to dětem. Několik maminek tam s dětmi holuby krmily. 

Cestou jsme viděly hezké domy, mají zde vše pěkně upraveno. Při toulkách uličkami jsme viděly krásný sloup s Madonou, ale divadlo Adama Mickiewicze se nám najít nepovedlo. Zašly jsme si na kafíčko s výborným zákuskem a hledaly cestu na druhý břeh, do Českého Těšína. Nakonec jsme před mostem ještě prošly kolem řeky, nakoukly do několika stánků, koupila jsem sáček polských bonbonů, ty mi připomněly, že mi je v dětství kupovala moje teta, když jsem byla na prázdninách v Havířově. Z nábřeží jsme potom přešly po mostě ke kavárně Avion, kde je i čítárna a hezký výhled právě na Zámecký vrch v polské části Těšína. Zašly jsme pro auto a jely směr domov. Ale ještě se jistě někdy do těchto míst vydáme, možná i na ten trh se nechám někdy přemluvit, ale více bych uvítala, kdyby se manžel nechal přemluvit na delší výlet, třeba i na kolech se projet kolem břehu Olše a zajet třeba i do Těšínských či Slezských Beskyd. Jestli se někdy do Těšína vydáte na trhy, najděte si chvilku a zajděte i na Zámecký vrch a projděte se městem, ochutnejte třeba nějakou místní specialitku.


Fanypol - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Polský Těšín:

Polský Těšín
Polský Těšín
Polský Těšín
Polský Těšín
Polský Těšín
Polský Těšín
Polský Těšín
Polský Těšín
Polský Těšín
Polský Těšín
Polský Těšín
Polský Těšín
Polský Těšín
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Alčo,SmajlíkSmajlík Hezý článek. A fotky krásné.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek z míst, kam se asi nikdy nedostanuSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Článek mě moc potěšil a taky jsem se trochu zastyděla, že jsem v Těšíně byla vždycky (celkem 2x) jen na tržišti. Podle Vašeho vyprávění a fotek to vypadá na velice hezké město. Děkuju za spoustu zajímavých informací Smajlík.
Obrázek uživatelky
profil
Krásny článok aj fotky Smajlík.
Som na tom podobne ako tvoja kamarátka, tiež sme dosť často chodili vlakom do Českého Tešína a odtiaľ cez most do Poľského.
Ale tiež len na trhy, takže až teraz vidím, o čo som prišla, keď sme vynechali prehliadku mesta Smajlík.
Keďže sa tam už asi nedostanem, ďakujem za virtuálnu prehliadku Smajlík.
Obrázek uživatelky
profil
Hezký článek, hezké fotky a i já tam byla, ale už je to hodně let.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles