Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Poplatky u lékařů od 1. srpna 2008 - kdo platí a kdo ne?

18. 08. 2008 | Finance
Od 1. srpna nabyla účinnosti novela zákona, která mění podmínky vybírání regulačních poplatků.
Od poplatků se osvobozují například tolik diskutovaní novorozenci. Platit nemusejí také svěřenci ústavní výchovy a v domovech pro osoby se zdravotním postižením. Dárci orgánů pro transplantace se také osvobozují od placení regulačních poplatků a to těch, které se bezprostředně vztahují k dárcovství.
Naopak se zavádí pokuta do výše 50 000 Kč za neoprávněné vybírání regulačních poplatků lékaři a zdravotnickými zařízeními, s tím, že opakované udělení pokuty je důvodem pro ukončení smluvního vztahu. Žádné změny se netýkají placení u zubních lékařů. A kdy platíme a kdy ne, nám vysvětlil právník z Poradny pro občanství, občanská a lidská práva Miroslav Dvořák.


poplatky u lékařůKdyž půjdu k zubnímu lékaři na preventivní prohlídku a bude mi opravovat zub, jak se to hodnotí?
Co se týká preventivních prohlídek u  zubařů, tak tam je to trošičku složitější. Až teprve ta druhá preventivní prohlídka v kalendářním roce je bezplatná. Abychom dobře pochopili, jak funguje preventivní stomatologická péče, uveďme příklad. V případě, že jsem byl u svého zubního lékaře v únoru na lékařském vyšetření, na pravidelné prohlídce, tak jsem zaplatil 30 korun v souladu se zákonem, protože u zubaře se považuje za preventivní prohlídku  až druhá návštěva v kalendářním roce, teprve tehdy já těch 30 korun nemusím platit, je to taková zvláštnost. Ale zároveň bychom měli uvést, že když mluvíme o  preventivní péči u zubaře, tak se to netýká dětí a těhotných žen. Děti totiž mají v průběhu jednoho kalendářního roku nárok na dvě lékařské prohlídky, které jsou bezplatné a rovněž tak těhotné ženy mají v průběhu těhotenství nárok také na dvě lékařská vyšetření. Co se týká  dalších plateb v případě návštěvy lékaře, tak přijdeme-li k zubnímu lékaři a je to třeba ta druhá prohlídka, tzn. ta prohlídka, za kterou se neplatí   a máme  nějaký zubní kaz nebo zubní kámen, tak  samozřejmě podle kvality výplně u zubního kazu ,zaplatíme určitou částku jako doplatek. V případě, že tam těch problémů je více a nedají se zvládnout za jeden ordinační den, což u zubařů, kteří jsou extrémně vytížení a mají na nás většinou jen tu půlhodinu, tak to většinou bývá i druhý den, když se třeba dělá i rentgen, nebo nějaké další vyšetření, tak neplatíme.

Platíme za výjezd sanitky?
Ano, záchranná služba první pomoci je vlastně zpoplatněna tou nejvyšší regulační částkou- 90 korun a to bez ohledu na to, jestli zdravotníci, kteří za námi přijedou, provedou nějaké klinické vyšetření, nebo nám píchnou jen banální injekci. 90 korun si musíme připravit zrovna tak, jako když navštívíme pohotovost od 17 hodin do 7 hodin ráno, není-li stanoveno jinak.  Současně samozřejmě pohotovostní službou rozumíme 24 hodinový provoz v sobotu a v neděli.

Jak je to v případě, že  zavolám sanitku a  pan doktor, který se sanitkou přijede, řekne, že  není nutný odvoz  na pohotovost, ani do nemocnice, co v tomto případě?
Tak v tomto případě samozřejmě zaplatíme 90 korun a tím to pro nás skončilo. Můžeme se pochopitelně poté vydat na naše vlastní náklady na nejbližší pohotovost a tam se pokusit naše zdravotní problémy prokonzultovat s jiným lékařem, ale samozřejmě u toho jiného lékaře budeme v čase té pohotovosti platit zrovna tak 90 korun. Takže by se nám to prodražilo.

Víte už o případech zneužití pohotovostních sanitek?
Tak to by měli odborníci vykvantifikovat, jakým způsobem se toho zneužívá. I by se mělo zjistit, jakým způsobem se zneužívala předtím  zdravotní péče. My sice slýcháme něco o tom, že každý rok se vracelo za 4 miliardy léků, že lidé  zdravotní péči nadužívali, na druhou stranu pořád slýcháme takové nesmysly, jako že zdravotní péče tady byla zadarmo. Já jsem si udělal takový banální výpočet, abychom se bavili opravdu o reálných číslech, ne jen o mýtech, tak podle Českého statistického úřadu byla průměrná mzda v České republice za první čtvrtletí tohoto roku 22 531 korun, když vezmu odvody na zdravotní pojištění, tady je potřeba si uvědomit, že jedna z mála věcí, ke které je člověk s trvalým pobytem na území České republiky zákonem nucen, je právě odvádět částky na své zdravotní pojištění. Takže shrnuto, podtrženo, abychom si uvědomili reálnou cenu zdravotní péče v České republice, při průměrné mzdě v prvním čtvrtletí v tomto roce, která činila 22 531 korun zaměstnanec odvede na zdravotním pojištění spolu samozřejmě s odvodem svého zaměstnavatele za celý kalendářní rok, tj. 12 měsíců, 36 504 korun, jinými slovy zdravotní péče v České republice rozhodně není a nikdy nebyla zadarmo.


Děkuji za rozhovor.



Zdroj: SOS

Hana Houbičková
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
u nás se platí i za předpis na antikoncepci. přitom ten se platit nemá, sestra to ale vždycky zdůvodní tak že si připadáte jak blbec a radši těch 30kč zaplatíte aby jste už mohla jít pryč
Obrázek uživatelky
profil
Poplatky se platí,ale služby jsou horší než za komunismu.Byla jsem na začátku prázdnin na vyšetření krve avýsledek mám až teď.Před třemi týdny jsem byla na gynekologickém vyšetření kde mě odebraly stěry do dneška výsledek nemám.
Obrázek uživatelky
profil
Poplatky se platí,ale služby jsou horší než za komunismu.Byla jsem na začátku prázdnin na vyšetření krve až teď.Před třemi týdny jsem byla na gynekologickém vyšetření kde mě odebraly stěry do dneška výsledek nemám.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles