Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Popraskané a unavené nohy - problém většiny z nás

7. 05. 2015 | Péče o tělo
Popraskaná kůže na patách, zarůstající nehty nebo různé otlačeniny patří mezi nejčastější problémy chodidel většiny žen. Mít hladká chodidla a nestydět se za ně především v letních měsících je snem každé z nás. Nejen pravidelná pedikúra, ale i domácí péče o chodidla se často zanedbává. Většina žen svá chodidla raději schová do uzavřených bot, než aby se svým problémem něco udělala. Přitom postačí správná pedikúra, která dokáže těmto běžným problémům nejen předcházet, ale také jim zabránit.

Péče o nohy se konečně i v ČR stává důležitým tématem

V dnešní době se ve spojitosti s pedikúrou mnohem více mluví o podologii. Stále více odborníků, lékařů i nelékařů se shoduje na tom, že nohy a jejich stav může významně ovlivňovat zdraví člověka. U nás zatím není podologie uznávanou živností. Podologové jsou tedy pedikéři a pedikérky s dalším vzděláním. Kromě přístrojové pedikúry zahrnuje podologie ještě orthonyxii (rovnátka na zarostlé nehty), vyšetření nohou a zhotovování individuálních stélek do bot, zhotovování individuálních korekčních pomůcek. Patří zde také některé zdravotní, lymfatické či reflexní masáže nohou.

Popraskané a unavené nohy - problém většiny z násPravidelnost je základ všeho

Základem péče o nohy je její pravidelné ošetření, nejen návštěvami u odborníka, ale především pravidelnou domácí péčí. Odstraňování tvrdé kůže a celkové změkčování kůže chodidel působí jako prevence jejího praskání, ale omezuje i nepříjemný pach nohou. Všechny tyto problémy jsou způsobovány rohovatěním kůže chodidel. Pokud se totiž tvrdá kůže chodidel neodstraňuje v pravidelných intervalech, má tendenci vytvořit na chodidlech tvrdou „slupku“, která je doslova rájem pro plísně a bakterie, které si na této odumřelé vrstvě pochutnávají. Stejně tak, jako si každé ráno a večer čistíme zuby nebo pečujeme o svůj obličej, měly bychom i svým nohám dopřát dostatečnou péči. Přece jen jsou to právě nohy, které budou naše tělo nosit celý život.

Ztvrdlá kůže

Oblasti silné ztvrdlé kůže jsou obvykle žlutavé a kulaté, bývají větší než kuří oka. Vyznačují se příčnými čarami na povrchu pokožky. Jsou způsobeny dlouhodobou námahou a tlakem působícím na nohu. Mají tendenci způsobovat rozšířený pocit pálení namísto akutní bolesti, kterou způsobují kuří oka. Pro krásně jemnou a odborně ošetřenou nohu lze na domácí péči použít elektrický pilník.

Suché nohy

Někdy může dojít k silné dehydrataci chodidla vaší nohy, což je příčinou suché, drsné nebo i popraskané kůži. Tato situace může být zapříčiněna například teplejším počasím v letních měsících, pokud máte citlivou pokožku, nebo když vás boty dřou. Popraskanou pokožku bychom měli ošetřit rychle. Jinak se budou trhlinky dále rozšiřovat do hlubších kožních vrstev, což bude způsobovat bolest a pálení, zejména na patě. Stejně tak jako kůže na obličeji potřebuje hloubkovou péči, tak i kůže na chodidlech vyžaduje intenzivní hydrataci.  K docílení intenzivní hydratace použijte Scholl Velvet Smooth intenzivní sérum nebo noční krém či hydratační krém.

Popraskané paty

Popraskané paty nebo trhlinky v pokožce na patách jsou praskliny kůže v oblasti paty. V důsledku tlaku na patu způsobeného naší tělesnou hmotností v průběhu chůze a stání, se kůže musí trochu natáhnout a rozšířit. Jestliže se kůže na patě nemůže natáhnout z důvodu, že pokožka je suchá a nepoddajná, dojde k prasknutí kůže. Vhodné jsou pěny a krémy s obsahem syntetické urey, ty zabrání bolestivému praskání pokožky. Pokud již prasklinu máte, použijte vazelínu na noc ve vysoké vrstvě, chodidlo můžete překrýt sterilní gázou. Při pravidelné návštěvě přístrojové pedikúry by měli problémy s praskáním kůže zmizet. Jednou týdně můžete použít peeling, případně jemnou pemzu či elektrický pilník. Vždy dávejte pozor, abyste nebrousili moc, používejte vše na sucho a pouze zahlaďte šupinatou kůži, dále vmasírujte krém. Pro každodenní hydrataci doporučuji použít hydratační krém Scholl Velvet Smooth, který se rychle vstřebává a nezanechává pocit mastných nohou.

Unavené nohy

Je běžné, že po těžkém dni máme unavené nohy. Pokud na sobě máte nepohodlné boty nebo vysoké podpatky, mohou vás Vaše nohy bolet a mohou i natékat. Uvolnit nohy po náročném dni, lze jednoduchými kroky. Uvolněte napětí a smyjte ze sebe únavu teplou lázní nohou obsahující minerální soli nebo speciální čisticí látky. Pro skutečnou relaxaci nohou masírujte nohy pod tekoucí vodou. Vyzkoušejte několik cviků, jako např. otáčení kotníky nebo krčení a natahování prstů u nohou. Zakončete lázeň nohou střídavými proudy teplé a studené vody pro stimulaci oběhu. Jestliže se chystáte na cestu, můžete ochladit a osvěžit své horké unavené nohy a chodidla též mírným osprchováním.

Zdroj, foto: Scholl


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !