Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Poprvé sám domů ze školy

1. 09. 2015 | Výchova
Možná i za vámi přijde koncem srpna váš malý školák s otázkou, jestli by už nemohl chodit ze školy domů sám. Nebo o tom uvažujete vy, protože jste v práci déle, než má otevřeno družina, a babičky jsou daleko. Tak či tak je první vlastní klíč od domu a náhle nabytá volnost pro školáka nejspíš vítanou změnou a dobrodružstvím, pro rodiče možná zpočátku pěkný stres. Jak poznáte, že už to dítě zvládne a na co si dát pozor?  Připravili jsme pro vás několik praktických tipů.

1. Důvěřuj, ale prověřuj

.…  aneb Dokáže to?


Samostatnost a zodpovědnost dítěte jsou jednoznačně nejdůležitějším předpokladem pro to, vypustit je samotné do ulic. Pokud máte doma roztržité dítko s hlavou v oblacích, je na místě ještě počkat. Záleží ale i na tom, jak daleko škola je a jak náročná je cesta, případně jestli musí dítě využívat MHD.

sám domů ze školy

2. Těžko na cvičišti, lehko na bojišti


Trénujte s dítětem odemykání, zamykání i otvírání dveří dostatečně dopředu. Když společně přicházíte nebo odcházíte, nechte jej, ať odemkne a zamkne samo. Možná se vám zdá, že to zdržuje, ale určitě se to vyplatí. Než pustíte poprvé dítě domů samotné, musíte si být jisti, že skutečně ví, na kterou stranu se odemyká a na kterou zamyká, a také že se mu podaří klíč vždycky do zámku správně vsunout. Budete tak mít jistotu, že nezůstane stát s klíči v ruce před zavřenými dveřmi. Pro případ, že by k tomu přece jen došlo, se domluvte se spolehlivým sousedem, který bývá doma a dítěti může pomoci.

3. Mami, nemůžu najít klíče


Tahle věta nemusí nutně znamenat, že klíč je v nenávratnu. Možná bude stačit probrat všechny kapsy a vysypat aktovku. Vyberte proto společně s dítětem nejvhodnější místo v aktovce a naučte jej ukládat klíč pouze tam. Některé aktovky a batohy mají i speciální všité karabiny právě na klíče.

4. Ztráta klíče nerovná se výměna celé vložky


Je dobré připravit se i na možnost, že dítě klíče ztratí. Pak je tu nebezpečí, že klíč někdo zneužije. A to nejspíš nedlouho poté, co jej nalezl. Nepříjemnému, časově i finančně náročnému zařizování výměny bezpečnostní vložky můžete snadno předejít tím, že si pořídíte zámek 2 v 1. Takový zámek je totiž vybaven dvěma odlišnými sadami klíčů a speciálním mechanismem, umožňujícím přenastavení z jednoho režimu na druhý. V případě ztráty klíče tedy stačí přepnout vložku a začít používat druhou sadu klíčů.

5. Nikdy nikomu neotvírej!


Jasně se s dítětem dohodněte, že nebude nikomu otvírat. Doporučenou poštu malý školák stejně nepřevezme, kde jsou odečty plynu, neví, a sousedka, která potřebuje půjčit vajíčka, může přijít klidně později. To, že dítě otevře vlezlému podomnímu prodejci nebo dokonce zloději, za riziko nestojí. Nejlepší tedy je, když dítě na zvonek vůbec nereaguje a ke dveřím ani nechodí. Někdy se ale stane, že naopak potřebujete, aby potomek otevřel například babičce. Dítě, jež je samo doma, by mělo mít vždy k dispozici mobil a kukátko. Ideálně digitální kukátko s displejem, na němž lze pohodlně sledovat dění za dveřmi, aniž by bylo nutné natahovat se přímo ke kukátku ve dveřích.


Zdroj, foto: FAB


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles