Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Pořádek ve vodách – dělení balených vod

17. 08. 2010 | Zajímavosti

V posledních měsících se v ČR rozpoutala veřejná debata o tom, zda pít raději balenou vodu nebo vodu z kohoutku. V zápalu porovnávání se, ale zapomnělo na to, že balených vod je několik typů a nelze je všechny házet do jednoho pytle.

Například minerálka vám doma z kohoutku pravděpodobně nikdy nepoteče. Přitom dodává našemu tělu látky, které si samo neumí vyrobit, ale potřebuje je k tomu, aby mohlo správně fungovat. Voda, která teče z kohoutku, může být  i kvalitní, ale většinou málo chutná, ale těžko bude mít nějaké zdravotní přínosy – v tomto minerálku nebo jinou podzemní vodu nahradit neumí.

 

Dělení balených vod

 

Nabídka balených vod je v dnešní době velmi rozmanitá. V obchodě si můžete koupit vody perlivé nebo bez bublin, přírodní nebo s příchutí, nebo vody pramenité či minerální, ale pozor i zabalenou vodu pitnou, což je většinou voda vodovodní zabalená v PET. Vyznat se proto v nabídce balených vod a vybrat tu správnou nemusí být snadné. Rozdíly mezi nimi spočívají především v původu vody tj. kvalitního zdroje podzemní vody na rozdíl od méně kvalitního zdroje povrchové vody, ale hlavně v různě přísných požadavcích na zdroj, jeho ochranu, úpravu zdroje a také v limitech škodlivých látek pro jednotlivé druhy balených vod.

 

Kojenecká voda je natolik kvalitní voda z podzemního zdroje, že je vhodná pro přípravu kojenecké stravy. Vztahují se na ní nejpřísnější požadavky na zdravotní nezávadnost. Kojenecká voda smí obsahovat  , do půl gramu na litr vody minerálních látek. Nesmí obsahovat více než např.. 20mg/l sodíku,10 mg/ dusičnanů. Kojenecké vody nelze upravovat žádným způsobem, ale lze je ozářit UV paprsky pro zajištění čistoty výrobku.

 

Přírodní minerální voda pochází z podzemního zdroje schváleného a kontrolovaného ministerstvem zdravotnictví. Obsah minerálních látek, kvalita a chuť minerální vody jsou stálé a pro daný zdroj charakteristické. Základní podmínkou minerální vody je fyziologický. To znamená, že obsahuje významné množství minerálních látek, které naše tělo potřebuje ke správnému vývoji a neumí si je samo vyrobit. Povolené jsou u minerálek pouze  úpravy, které nezmění charakteristické složení a které jsou povoleny naší i Evropskou legislativou..

 

Pramenitá voda (dříve nazývaná stolní) je  Kvalitní voda z podzemního chráněného  zdroje, která může být upravována pouze stanoveným způsobem, zdroj sledují  vodohospodáři. I zdroj pramenité  vody může být vhodný pro přípravu kojenecké stravy, pokud splňuje limity kojenecké vody.

 

Pitná balená voda nemusí vůbec pocházet z podzemního zdroje. Většinou je stáčena z vodovodu a tomu odpovídá tak její složení a chuť. Může být mírně cítit po chloru stejně jako voda z kohoutku. Na rozdíl od všech ostatních druhů vod, pitnou vodu může výrobce různě upravovat, např. přidávat chemické látky, které zamezí množení bakterií.

 

Zdroj: Ondrášovka.cz

 

Mirka Bali

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !