Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Porod a inkontinence

21. 07. 2015 | Porod
Těhotenství je výjimečným obdobím v životě ženy. Přináší jí nádherné a nezapomenutelné chvíle se svým miminkem, na druhé straně způsobuje ženskému tělu i útrapy. Jedním z poměrně často se vyskytujících průvodních jevů těhotenství může být inkontinence.

„Těhotenství a porod jsou velkou zátěží pro pánevní dno nastávající maminky, čehož následkem může být poškození mechanismu držení moči. Může tak být vyvolán nechtěný únik moči, který obecně nazýváme inkontinencí,“ říká MUDr. Lukáš Horčička, předseda Urogynekologické společnosti. Jak miminko roste, způsobuje větší tlak na orgány v jeho okolí, jako jsou pánevní svalstvo, močový měchýř a břišní dutina matky. Tento tlak zapříčiní, že budoucí maminka potřebuje častěji chodit na záchod. Tlak na orgány se postupně zesiluje, nejsilnější je právě při samotném porodu, kdy se vlivem silného tlaku tyto orgány deformují. Tento jev může způsobit narušení základních funkcí dolních močových cest - močového měchýře a močové trubice, které mohou následně vyvolat nechtěný únik moči.

S inkontinencí se setká velké množství těhotných žen, podle statistik téměř dvě třetiny prvorodiček, po porodu je to přibližně pětina žen.


porod a inkontinenceŽeny, které jsou náchylné k tomu, aby byly během těhotenství nebo po porodu inkontinentní, jsou prvorodičky i vícerodičky. „Pánevní dno je soubor svalů, vazů a dalších tkání, které všechny mohou být při vaginálním porodu vlivem tlaku dítěte poškozeny,“ říká MUDr. Horčička. Pokud se inkontinence objeví při prvním porodu, žena může být ohrožena inkontinencí i v pozdějším věku. Při opakovaném porodu se možnost poškození správné funkce pánevního dna zvyšuje. Do rizikové skupiny patří ženy s náročným porodem přirozenou cestou a maminky, které mají za sebou porod poměrně velkého dítěte.

Inkontinence jako průvodní jev těhotenství se u některých maminek po nějakém čase vytratí, ale u jiných přetrvává nadále. „U části pacientek potíže samy s časem mizí, protože lidské tělo má velikou regenerační schopnost. U těchto pacientek je však pravděpodobnější, že budou mít potíže v pozdějším věku,“ dodává MUDr. Horčička. Většině maminek se inkontinence po porodu upraví, avšak jistý čas trvá, než se pánevní dno dostane do původní formy. Tento proces se u některých maminek ukončí do šestinedělí, u jiných do půl roku po porodu a u některých přetrvává i tři roky.

Jak se dá inkontinence léčit?

„Konzervativně, a to cvičením a rehabilitací pánevního dna, v některých případech i operačně. V každém případě pokud se již žena setká s prvním nežádoucím únikem moči, potřebuje ji akutně řešit, proto doporučuji co nejdříve navštívit svého lékaře a svěřit se mu se svým problémem," dodává MUDr. Horčička.

V mnoha případech pomůže pravidelné posilování svalů pánevního dna. S posilňováním svalů je nejlepší začít preventivně co nejdříve, ideálně ještě před těhotenstvím, avšak je dobré je praktikovat i během těhotenství.

porod a inkontinenceNa posílení pánevního dna vám umíme poradit jeden jednoduchý cvik:
Zkuste pochvu stáhnout dovnitř, jako kdybyste uvnitř tahaly výtah nahoru (svaly pánevního dna si nejlépe uvědomíme, když je stáhneme způsobem, jako když potřebujeme na záchod a  zadržujeme moč.) Tento cvik spočívá na principu stahování a povolování svalů pánevního dna. Dá se provádět kdykoli během dne – při sledování televize, sezení u počítače i jízdě autobusem, aniž by si toho někdo všiml. Cvičení je nenáročné, ale pokud se provádí správně a pravidelně, přináší výrazné zlepšení zdravotního stavu. Navíc posílení svalů pánevního dna může pomoci zlepšit sexuální život pacientky.

Na posílení pánevního dna je nejúčinnější sada cviků s názvem Pelvicore, která je speciálně určena pro pacientky trpící inkontinencí. Tato technika je velice účinná, studie potvrzují, že pomocí cvičení technikou Pelvicore je možné zmírnit i zcela eliminovat stresovou inkontinenci až u 70 % žen. Základem úspěchu je pravidelnost - je třeba cvičit několikrát denně v krátkých časových intervalech. Díky tomu  se docílí úplného odstranění komplikací, nebo minimálně výrazného zlepšení.

Při úniku moči je nezbytné používat inkontinenční hygienické absorpční pomůcky. Jejich užívání je komfortní a zajistí pocit bezpečí bez omezení jakýchkoli denních aktivit. Inkontinenční vložky jsou speciálně vyvinuty tak, aby pohltily moč, zabránily nežádoucímu zápachu a jemnost a prodyšnost materiálů působí příznivě pro dlouhodobé používání inkontinenčních vložek. Na trhu jsou k dispozici inkontinenční produkty pro všechny stupně inkontinence - od vložek pro lehkou inkontinenci, při níž uniká pár kapek moči, až po natahovací kalhotky určené pro těžkou inkontinenci s únikem velkého množství moči najednou.

Zdroj, foto: TENA


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !