Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Porod – Proč přichází člověk (v porovnání se zvířaty) na svět tak obtížně?

2. 04. 2012 | Porod

Na světě nás v současné době žije téměř sedm miliard. Lidé se rodí už tisíce let a většina z nich to zvládla bez pomoci lékařů. Nicméně lidský porod je v porovnání s porodem ostatních savců mnohem komplikovanější. Jak je to možné?


Porod - Nejprve nahlédněme do světa zvířat. Většina z nich dokáže spontálně porodit bez větších obtíží a mládě již několik okamžiků po narození dokáže samo chodit. Ale u člověka probíhá porod zcela jinak. Více než tři čtvrtiny prvorodiček během porodu prodělají epizitomii (tedy nástřih hráze), kterou se předchází případnému natržení hráze (k němuž i přesto občas dojde). Z tohoto důvodu je následně nutné šití rány. Naše „mláďata“ se rodí značně nesamostatná a zcela odkázána na naši pomoc. Nejen že nedokáží sama chodit, ale dokonce ani neudrží hlavičku. V případě, že by matka při každé manipulaci s novorozenětem jeho hlavičku nepodpírala, slabé krční svaly by ji samotné nedokázaly udržet a miminko by nemělo šanci přežít. Proč se tedy naše děti rodí tak složitě a přitom tak zranitelné? Odpověď vás možná překvapí... Je to daň za naši inteligenci!


Před miliony let se člověk postavil na dvě končetiny a to s sebou přineslo řadu výhod! Zaprvé získal v křovinaté krajině lepší rozhled. Také si uvolnil přední končetiny pro lov. Zvýšením přísunu bílkovin (masa) došlo k rozvoji mozku, růstu inteligence (a samozřejmě také zvětšení lebky). To vše však bylo vyváženo zúžením pánve a tím také porodních cest. Došlo tedy k paradoxní situaci, kdy mnohem užším průchodem měla projít mnohem větší hlavička dítěte. Evoluce si s tím však dokázala poradit. Porod uspíšila! Naše děti se tedy rodí dříve a v porovnání s jinými živočichy značně nevyvinuté. Dokončení jejich vývoje probíhá už mimo tělo matky.


Kdybyste měli k dispozici kostru ženské pánve a lebku novorozence, zjistili byste dokonce, že hlavičku porodním průchodem NELZE protáhnout! V přesném okamžiku porodu musí být pootočena o určitý úhel (podobně jako při manipulaci s „ježkem v kleci“). Kosti lebky dítěte navíc nejsou srostlé a to proto, aby se během porodu mohly jedna přes druhou mírně přesunout a tím zmenšit obvod hlavičky.


Lidský porod je složitý systém. Je až neuvěřitelné, že vůbec funguje. Pro nastávající maminky bych však na závěr chtěla podotknout: Rozhodně to stojí za to! Všechna ta bolest je mnohonásobně vynahrazena úžasnou odměnou v podobě maličkého bezbranného tvorečka, který vám spokojeně leží v náručí a plně na vás spoléhá. Jste celým jeho světem a vy si ho okamžitě zamilujete... :-)

 

 

Agrant – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Protože se míň hýbeme, míň fyzicky pracujeme, protože míň věříme sobě a víc cizímu muži, který nikdy nerodil a protože jsme svolili k tomu, že lehneme na záda, aby na to ten cizí muž dobře viděl. Proto.
Nebo si snad myslíte, že ještě před 200-300 lety nějaká epiziotomie byla...?
Obrázek uživatelky
profil
zaujímavý pohlad
Obrázek uživatelky
profil
krásný pocit když vám dají to mrně do náručí,bolest se zapomeneSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
U každého ten porod probíhá jinak, bez bolesti to nejde, ale je to krásný pocit, když se vám narodí mimčo.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
bolestive to je, ale jakmile vam daji to male do naruce, zapomene se ne vsechno. memu malemu je mesic a bolest si vazne uz nepamatuju, i kdyz vim, ze jsem hodne sproste nadavala, kdyz se dral na svetSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles