Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Porod – Proč přichází člověk (v porovnání se zvířaty) na svět tak obtížně?

2. 04. 2012 | Porod

Na světě nás v současné době žije téměř sedm miliard. Lidé se rodí už tisíce let a většina z nich to zvládla bez pomoci lékařů. Nicméně lidský porod je v porovnání s porodem ostatních savců mnohem komplikovanější. Jak je to možné?


Porod - Nejprve nahlédněme do světa zvířat. Většina z nich dokáže spontálně porodit bez větších obtíží a mládě již několik okamžiků po narození dokáže samo chodit. Ale u člověka probíhá porod zcela jinak. Více než tři čtvrtiny prvorodiček během porodu prodělají epizitomii (tedy nástřih hráze), kterou se předchází případnému natržení hráze (k němuž i přesto občas dojde). Z tohoto důvodu je následně nutné šití rány. Naše „mláďata“ se rodí značně nesamostatná a zcela odkázána na naši pomoc. Nejen že nedokáží sama chodit, ale dokonce ani neudrží hlavičku. V případě, že by matka při každé manipulaci s novorozenětem jeho hlavičku nepodpírala, slabé krční svaly by ji samotné nedokázaly udržet a miminko by nemělo šanci přežít. Proč se tedy naše děti rodí tak složitě a přitom tak zranitelné? Odpověď vás možná překvapí... Je to daň za naši inteligenci!


Před miliony let se člověk postavil na dvě končetiny a to s sebou přineslo řadu výhod! Zaprvé získal v křovinaté krajině lepší rozhled. Také si uvolnil přední končetiny pro lov. Zvýšením přísunu bílkovin (masa) došlo k rozvoji mozku, růstu inteligence (a samozřejmě také zvětšení lebky). To vše však bylo vyváženo zúžením pánve a tím také porodních cest. Došlo tedy k paradoxní situaci, kdy mnohem užším průchodem měla projít mnohem větší hlavička dítěte. Evoluce si s tím však dokázala poradit. Porod uspíšila! Naše děti se tedy rodí dříve a v porovnání s jinými živočichy značně nevyvinuté. Dokončení jejich vývoje probíhá už mimo tělo matky.


Kdybyste měli k dispozici kostru ženské pánve a lebku novorozence, zjistili byste dokonce, že hlavičku porodním průchodem NELZE protáhnout! V přesném okamžiku porodu musí být pootočena o určitý úhel (podobně jako při manipulaci s „ježkem v kleci“). Kosti lebky dítěte navíc nejsou srostlé a to proto, aby se během porodu mohly jedna přes druhou mírně přesunout a tím zmenšit obvod hlavičky.


Lidský porod je složitý systém. Je až neuvěřitelné, že vůbec funguje. Pro nastávající maminky bych však na závěr chtěla podotknout: Rozhodně to stojí za to! Všechna ta bolest je mnohonásobně vynahrazena úžasnou odměnou v podobě maličkého bezbranného tvorečka, který vám spokojeně leží v náručí a plně na vás spoléhá. Jste celým jeho světem a vy si ho okamžitě zamilujete... :-)

 

 

Agrant – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
porod je bolestivá záležitost, ale - zlomená ruka taky bolí! a tady příjde na svět člověkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
že to stojí za to, ale stejně jsem měla později momenty, že bych to dítě přetrhla (v pubertě), no zvládli jsme to a je to parádaSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles