Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Post Bellum – filmové drama o hledání smyslu života ve stínu smrti

28. 10. 2010 | Televizní tipy
Je možné žít a milovat, když všichni padli? Film o hledání smyslu lidského života na pozadí rakousko-pruské války, posledního válečného konfliktu, který se roku 1866 odehrál na českém území, uvede Česká televize v den státního svátku 28. října na ČT1 od 22:00 hodin.

V historickém dramatu podle scénáře Vladimíra Körnera hrají: Branislav Holíček, Vilma Cibulková, Igor Bareš, Vladimír Dlouhý, Hana Maciuchová, František Němec, Martin Huba, Hartmut Krug, Johanna Tesařová, Marika Šoposká, Jiří Lábus, Pavel Liška, Ladislav Potměšil, Jan Vondráček, Jaromír Meduna, Marie Spurná a další. Kamera Tomáš Sysel.

ceska-televize-cost-bellumFilm režiséra Jaroslava Brabce vznikl podle literární předlohy Vladimíra Körnera. „Jako se píše douška Post skriptum, tak existoval po vojně 1866 celkem bezvýznamný termín: POST BELLUM. Jako dodatečné označení stavu pro ty, co v oné válce byli a přežili své druhy,“ vysvětluje autor. Toto označení vystihuje vnitřní rozpoložení mladého důstojníka rakouské armády Pavla von Hebra (v literární předloze Pavla von Petry), který se aktivně zúčastnil prohrané rakousko-pruské války a patřil k těm „šťastlivcům“, kteří krvavou řež přežili a navíc byli vyznamenáni samotným císařem. Co je to však platné, když se jen obtížně orientuje v novém mírovém světě, který se tak pronikavě liší od toho předešlého. Žije ve stálých vzpomínkách na padlé kamarády a nedávná válka mu připadá ve srovnání se současností „ tak nějak strašně pravdivá, protože nesnese přetvářku a všechno v ní bylo jasné – ne jak teď“.

Pavel hledá podobně jako zesláblá monarchie záchytný bod, něco, o co by se mohl opřít. Bude to armáda, když i v ní se toho tolik změnilo? Důsledkem války bylo mimo jiné rakousko-uherské vyrovnání a padlé Rakušany mnohdy nahradili noví maďarští oficíři. Zachrání ho láska, kterou si přeživší hrdinové kupují každý večer v laciných krčmách spolu s kořalkou nebo v lepším případě se šampaňským? Může se ve světě, který se začíná honit jen za poválečnou prosperitou, v němž vládne kramářský duch odshora až dolů, ještě cítit šťastný? Pochybuje. Má pocit, že jeho zlatá tabatěrka s rodovým erbem má pro jiné větší cenu než on sám. Ale přece jen objevil navzdory svým pesimistickým úvahám někoho blízkého – mladou šičku, do níž se zamiloval. Bude s ní však schopen žít, když ho neopouští pochybnosti? To teprve zjistí. Pravda je však podle něho prostá. Hrdinové mlčí na hřbitově a on zatoužil po životě. Za rok přežití proto platí krutou cenu.

Zdroj: Česká televize

Veronika J.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !