Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Postavení Země ve vesmíru

30. 01. 2011 | Zajímavosti

Co je to vesmír? Můžeme říci „vše“. Obklopuje nás, nachází se v nás a my jsme jeho součástí. A Země, náš domov, který nazýváme „modrá planeta“, je také jeho součástí. Dříve lidé považovali Zemi za střed vesmíru, dnes už dávno víme, že tomu tak není.

Kde ve vesmíru Zemi najdeme? Je součástí Sluneční soustavy, společně s dalšími 7 planetami (Merkurem, Venuší, Marsem, Jupiterem, Saturnem, Uranem a Neptunem), planetkami, měsíci, kometami, meteority a prachem podléhá gravitačnímu poli nejbližší hvězdy – Slunce. Obíhá kolem něj v úzkém pruhu, kde se střetávají všechny podmínky vhodné pro vznik a existenci života tak, jak jej známe. Sluneční soustava je pak součástí Galaxie, kterou nazýváme Mléčná dráha. Jedná se o spirální galaxii s příčkou a okraje jejího disku můžeme pozorovat za jasných nocí jako slabý mléčný pruh táhnoucí se napříč oblohou. Slunce se nachází poměrně daleko od jejího středu. Naše Galaxie pak je jednou z mnoha v Místní skupině galaxií, doposud zde bylo objeveno 42 trpasličích galaxií a 3 velké galaxie (včetně té naší). Místní skupina galaxií je jednou z přibližně 150 v Místní nadkupě galaxií označované také jako Supergalaxie. A těch bychom našli ve vesmíru také velké množství.

Země rozhodně není jedinou planetou. Vědci si dlouho nebyli jisti, zda existují planety i mimo naši Sluneční soustavu. Dnes už víme, že ano. Důkazy o tom získáváme z pozorování drah a svítivosti hvězd. Víme také, že planet zemského typu je procentuálně poměrně málo, nicméně v nesmírných rozměrech vesmíru se i tak jedná o velké množství.

A co velikost Země? Nám lidem připadá obrovská a to i s ohledem na globalizaci a rychlost dopravy. Kdybychom ji chtěli celou procestovat a důkladně poznat, potřebovali bychom k tomu stovky let! Země je domovem téměř sedmi miliard lidí, ve vesmírném měřítku je to však objekt spíše malý. Dokonce i mezi planetami se řadí k těm drobnějším. Její průměr (12 756 km) je například jedenáctkrát menší než průměr Jupiteru a ten dosahuje pouze zlomku velikosti Slunce. Největší známá hvězda VY Canis Majoris je pak ještě 1950krát větší než Slunce!

Země tedy nevyniká ani z pohledu velikosti. Pro nás však je výjimečná, neboť se stala naším domovem. Je to vlastně obrovský kus skály letící závratnou rychlostí neuvěřitelně obrovským prostorem. A my, lidé na ni žijící, můžeme jen žasnout nad silami, které ji udržují v pohybu a umožňují naši existenci na jejím povrchu.

 

 

Agrant - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
vybnorna naučná literatura
Obrázek uživatelky
profil
vybnorna naučná literatura
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles