Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Potíže s nočním pomočováním dětí

4. 11. 2008 | Výchova

Lidské tělo je tvořeno přibližně 60 % z vody.  Prakticky všechny tělesné pochody probíhají ve vodě nebo vodných roztocích. K udržení přiměřeného množství vody v organizmu slouží řada regulačních mechanismů. Hlavní roli hraje hormon arginin vasopresin, který řídí hospodaření organizmu s vodou. Vasopresin především zvyšuje zpětné vstřebávání vody v ledvinách (tzv. antidiuretický účinek), zvyšuje krevní tlak (presorický účinek), stimuluje hladké svalstvo a zlepšuje peristaltiku střev. Nedostatek vasopresinu může člověku způsobit závažné zdravotní problémy, např. může způsobit diabetes insipidus centralis (úplavici žíznivou) nebo noční pomočování (enuresis nocturna), především u dětí.

Tento problém je u dětí znám již dlouho, ale jeho léčení bývá velice často odkládáno se slovy, že „že to upraví samo“.

 

Zdravé tělo vytváří v nočních hodinách více vasopresinu než ve dne. Proto se v noci tvoří menší množství moči, resp. tvoří se „hustší moč“. Lidé s nízkou hladinou vasopresinu vytvářejí větší množství moči, takže jim kapacita močového měchýře nestačí. Vznikají tak podmínky pro noční pomočování dětí (enuresis nocturna). 

 

V posledních letech se odborníci zaměřují na výzkum sledování příčin a zejména dopadu nočního pomočování ( enurézy) na psychiku dětí a mladistvých. Zajímají se o vztah sebeúcty před a po léčbě dětí trpících nočním pomočováním a únikem moči. Četné studie proběhly ve Švédsku, Německu, USA a dalších zemích. Jsou však obtížně srovnatelné pro různorodou metodologii a nepříliš ujasněnou terminologii.

 

U starších dětí je pomočování doprovázeno pocity viny, hanby a ztráty sebeúcty. Děti s pomočováním řadí svůj problém na třetí místo nejzávažnějších situací, s nimiž se mohou setkat, hned po hádkách a rozvodu rodičů!

Tyto děti většinou nechtějí nebo neumí s někým o svém problému hovořit, straní se společnosti a pociťují rozpaky také před sourozenci. Jejich strach z případného odhalení je nutí k omluvám za neúčast na výletech vyžadujících noční pobyt (např. přespání u kamaráda).

 

Jaký je podíl psychiky na noční pomočování

 

V podstatě každé dítě, které není psychicky postižené, má samo sklon i schopnost naučit se ovládat močení vůlí. A to i tehdy,  pokud by bylo výchovně naprosto zanedbá. Tento přístup ale není doporučován,  zbytečně je oddalován nácvik čistoty, je to nehygienické a nekulturní. Psychické problémy jsou příčinou pouze sekundární enurézy, zatímco u primární (dítě se pomočuje od narození) jsou důsledkem základního onemocnění.

 

Co enurézu způsobí?

 

Faktorů, které mohou být příčinou sekundární enurézy, je mnoho. V první řadě je to slabost centrálního nervového systému, který je křehčí, a tím i psychika lehčeji zasažitelná běžnými životními událostmi, jako jsou narození sourozence nebo stěhování rodiny. Citlivější děti mohou být zasaženy přílišnou náročností výchovy, hádkami či rozvodem rodičů. Pro dítě může být stresující také vstup do kolektivu v mateřské školce nebo nástup do první třídy.

 

Trpí psychika i sebevědomí

Psychické důsledky nočního pomočování zasahují do celého vývoje osobnosti, patrné jsou zejména v sebepojetí a sebehodnocení dítěte. Obecně platí, že čím déle porucha trvá, tím hlubší zásah do sebevědomí se ukazuje. Včasný začátek léčby je proto klíčový – umožní předejít psychickým traumatům dříve, než začne mít dítě problémy také v kolektivu. Zejména neléčené děti se straní kolektivu nebo jsou vrstevníky odmítány. Kvůli nočním příhodám si nevěří, stydí se, mají pocity viny, trapnosti a hanby.

 

Léčba

Psychologové nejdříve doporučují vždy dokonalé urologické či nefrologické vyšetření. Rozhodně se kloní pokud možno k co nejčasnějšímu začátku terapie. Ideální je souhra medikamentózní léčby společně s psychoterapií. V tomto spojení se podaří včas ukončit zbytečné utrpení, které enuréza přináší.

 

Na co je dobré se zaměřit:

 1)  relaxační techniky a hypnoterapii

2)  rodinou a systemickou terapii

3) využití EEG biofeedbacku (je to specifická intervence v oblasti vztahu mysl – tělo). Biofeedback ovlivňuje aktivitu mozkových vln. Je používán k terapii širokého spektra stavů a nemocí, mezi něž patří i enuréza.




Čtěte také:

Enuréza - nemoc dětí?

Potíže s nočním pomočováním dětí II.díl - léčba


 

Zdroj: Noc v suchu.cz


DanielkaZ

Chytrá Žena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !