Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Potomci slavných - Joža Uprka

26. 07. 2017 | Televizní tipy
Významné osobnosti naší kulturní historie pohledem jejich dětí, vnuků a pravnuků (1998). Pořad Potomci slavných -  Joža Uprka připravil V. Filip.

Joža Uprka (1861–1940) byl moravský malíř a grafik, představitel plenérového realismu, impresionismu a secesního dekorativismu. Jeho dílo je národopisným dokumentem folklóru jižní Moravy.

Pocházel ze selské rodiny z vesnice Kněždub nedaleko Strážnice. Byl synem rolníka a malíře samouka Jana Uprky a jeho druhé ženy Evy rozené Machálkové, jeho mladší bratr František se proslavil jako sochař. Do školy chodil ve Strážnici, středoškolské vzdělání získal v Olomouci, nejprve na německém učitelském ústavu a poté na olomouckém Slovanském gymnáziu. Ve studiích pokračoval od roku 1881 na pražské akademii u Františka Čermáka a od roku 1884 na mnichovské akademii. V Mnichově spoluzaložil spolek „Škréta“, jehož dalšími členy byli Alfons Mucha, Antonín Slavíček, Pavel Socháň a Luděk Marold.


Potomci slavných - Joža UprkaPo tříletém pobytu v Mnichově se nejdříve vrátil do Prahy a v roce 1888 přesídlil zpátky do rodného kraje, který ho inspiroval náměty a kde také vznikla stěžejní část jeho díla. Témata čerpal z každodenního života prostého lidu, práce, obyčejů a slavností, zachycoval podobu lidových krojů i krajinu Moravského Slovácka.

Na kněždubském hřbitově, nazývaném moravský Slavín je i Uprkův hrob. Ve zdejším svatostánku je možné si prohlédnout oltářní obrazy, které Joža Uprka namaloval a věnoval farnímu úřadu.

V rodném kraji vzniklo téměř celé jeho rozsáhlé dílo, cenné etnografické zdokumentování slováckého folkloru. Malíř Joža Uprka měl čtyři děti, jeho vnuci, pravnuci a další příbuzní dali divákům nahlédnout i pod povrch rodinné historie.



Potomci slavných - Joža Uprka

uvidíte 26. 7. 2017 od 8,30 hodin na ČT2





Zdroj, foto: Česká televize



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Potomci slavných - Joža Uprka:

Potomci slavných - Joža Uprka
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Pomlázka