Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Potřebujeme se hýbat

10. 09. 2010 | Nemoci

Pro člověka je pohyb naprosto přirozený. Co si ale počít, když nám v něm brání třeba bolesti kloubů? Chcete si jít na procházku, pohrát si s vnoučaty, potřebujete pracovat na zahrádce a bolestí se nemůžete ani pohnout?

 

Jakmile skončí růst, nastartuje se přirozené stárnutí a automaticky dochází k opotřebování kloubního aparátu. Degenerativní onemocnění nazývané osteoartróza (zkráceně také artróza) signalizuje, že byla narušena rovnováha metabolických dějů v chrupavce a postupně se mění i její struktura. Onemocnění se vyskytuje častěji u žen než u mužů, především ve vyšším věku, svou roli hraje i dědičnost, nemluvě o následcích úrazů.

„Málokdo si uvědomuje, že by měl svým kloubům věnovat pozornost již od dospívání a potíže v pozdním věku přinejmenším oddálit,“ říká MUDr. Eduard Šťastný z ortopedické kliniky 2. Lékařské fakulty UK a FN Motol.

„Ve dvaceti letech u zdravého jedince ještě nic nenasvědčuje tomu, že by k poškození kloubů docházelo. A přesto už lze na buněčné úrovni postřehnout změny, které se projevují na chrupavčité a kostní tkáni. S postupným rozvojem onemocnění se už může přihlásit bolest a spolu s ní omezení hybnosti kloubů, v pokročilejších stádiích nemoci kloubní deformita a oslabení svalů.“

Postiženy nemusí být pouze „nosné“ klouby dolní končetiny, ale i drobné klouby ruky. U lidí kolem šedesátého roku věku jsou nezřídka patrny i významné strukturální změny na kloubech páteře - nejčastěji její krční a bederní části. Tento stav se označuje jako primární artróza, kdežto o druhotnou artrózu se jedná v případě, že byla způsobena vrozenou abnormalitou nebo následkem úrazu.

 

Není nad prevenci

Mírné prvotní obtíže můžete zvládnout sami. Stačí se vyvarovat činnosti, která je způsobila, užívat nesteroidní antirevmatika v podobě mastí, gelů a tablet na potlačení bolesti a zpomalení degenerativního procesu.

Dobrý stav kloubů si zajistíte také správnou výživou a rozumným pohybem, ke kterému patří plavání, jízda na kole a chůze. Rozumný pohyb totiž pomáhá „vyživovat“ kloubní chrupavku a zachovávat dobrou funkci svalového aparátu. A pomoci jim můžete i doplňky stravy.

K ochraně buněk slouží antioxidanty – vitaminy C, E a zinek. Pro obnovu pojivových tkání a pro ochranu chrupavky proti poškození je důležitý chondroitin sulfát, jedna z hlavních součástí mezibuněčné hmoty chrupavky se schopností vázat vodu v tkáních, čímž zabezpečuje její pružnost. Glukosamin sulfát také napomáhá při novotvorbě chrupavčité tkáně. Organická sloučenina síry MSM (methylsulfonylmethan) se účastní při tvorbě struktury vláken kolagenu a napomáhá bránit poškozování chrupavky vlivem volných radikálů. Kyselina hyaluronová je další hlavní součástí mezibuněčné hmoty, která je nezbytná pro správnou strukturu i výživu kloubní chrupavky.


Autor: Eva Pavlatová



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles