Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Povídá mi onehdá moje žena

28. 08. 2015 | Vaše příběhy

„Choď pomalu!“


Poněkud mi to připomíná ten starší vtip o té mamince, která radí synkovi, pilotovi: „...a hlavně lítej pomalu, nízko a v zatáčkách brzdi!“ Příčina nabádání mé ženy má prozaický základ ve skutečnosti, že se mi poněkud hůř dýchá a kráčí, medicínsky to připomíná opět známý fór, jak posílá tatínek telegram synovi, medikovi: „Přijeď na neděli domů, budeme přistavovat garáž!“ A syn, vzdělanec, na to, že nemůže, protože „leží s anginou pectoris“. Táta posílá nový telegram: „Nevadí, vem tu cizí couru s sebou, může míchat maltu!“ Dnešní příděl starších anekdot je vyčerpán, mohu tedy přejít k původnímu záměru, rozšířit své dřívější povídání o chvále pohybu.

Kvalitativně hodnotnější formou pohybu je bezesporu  s k o k, skákání, poskakování, vyskočení, etc. Je to projev pohybu radostného, jen někdy vynuceného - překonání louže, uskočení před jinak se dopravujícím šílencem, třeba za volantem. Skákání nás provází téměř celý život - pamatujete na „panáka“? Jen na stará kolena to už není ono, že? Skákání prosté, dostalo se do četných písní, od „trnavečku v levé noze“ po „vysoký jalovec, který má milá přeskočit rovnýma nohama“. Je - tedy skok - zakotven v příslovích a pořekadlech, doporučuje se přeskakovat a nepodlézat, případně přeskakovat plot pro pírko, abys byla dobrou hospodyní, atp. Maxipes Fík, miláček našich dětí a vnuků, se stal „Mistrem ve skoku pro něco“ - a tady jsme u skoku zvlášť významného - skoku sportovního. Skoro každé sportovní odvětví se vypracovalo od pohybu běžného k tomu náročnějšímu.

Příklady: běh atletů, krátký i delší je obohacen skákání přes překážky, atletika zavádí dokonce řadou skokových disciplin. Jezdectví na koni - doplněno překážkami, plavání, bruslení, cyklistika, dokonce motocyklové závodění, o lyžování nemluvě. Zbytek si doplňte sami, přecházím k vlastním poznatkům.

Při skákání na malém můstku jsem odrovnal dvoje sáně, jednou to byly dětské „rohačky“, podruhé i sáňky bytelné, šrámy na těle se nepočítaly. V letech válečných jsem dostal své první lyže, byly vyrobeny zkrácením  majetku syna našich domácích, který byl totálně nasazen a navíc tak unikly i povinnému odevzdávání pro vše potřebující Wehrmacht. Nevydržely dlouho, po nekontrolovaném dopadu na můstku uletěla špice, táta ji sice spojil ze zbytkem lyže mosazným plechem - nebylo to ono. Po letech jsem obdobně odrovnal zapůjčené lyže na odborové rekreaci ve Vysokých Tatrách, točil se tam tehdy „Anděl na horách“ a jen změna počasí zabránila mému „statování“ v davových scénách - pokud si vzpomínáte, byl to ten karneval na lyžích.

Hůře mohlo dopadnout mé skákání do vody. Zatímco pod „železňákem“ na Bečvě ve V.M. jsem ve skocích do vody exceloval, mé vytahování se před dívkami na přehradě Bystřička byla nebetyčná pitomost. Co chcete, po sedmnáctiletém frajerovi? Vystřihl jsem „lomenou šipku“ v prostoru přístaviště loděk, díky tomu, že tu bylo jen písčité dno, jsem si doslova sedřel kůži z čela, nosu, brady, prsou a předloktí obou rukou. Být tam šutr, nebo ještě méně vody, psal bych tyto řádky - pokud vůbec - z invalidního vozíku, frajeřina se nevyplácí. Takže, ne vždy je ten či onen skok důvodem radosti, stejně ale má to skákání něco do sebe a klady převažují.

Jen jeden pojem, spojený s tímto druhem pohybu mi takříkajíc „nesedí“. Je to slovo POSKOK - a že jsem jich za život potkal. Dávám přednost lépe podstatu vystihujícímu PODRŽTAŠKA. Servilní chlápci /u žen jsem se s tím příliš nesetkával, mají asi více své hrdosti/, přitakávající svým šéfům i šéfkám, ve snaze slíznout nějaký ten, ze stolu spadlý drobek.

Tak to raději jen samé radostnější poskakování - ale pozor, moji zlatí, nepřehánět, někdy, když si příliš vyskakujete, může jít dokonce - slušné řečeno - u Vás o ústa, u mne o hubu... Taky jste si, obrazně i doslovně, někdy nabili, -y?

Jardamalej - čtenář
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Články od pravidelného dopisovatele „jardy“ čtu s velkou chutí a těším se na ně jak malá Smajlík vždycky se pobavím i poučím.
Jak jste vlastně, pane Jardo, našel chytrou ženu? To jsem ale zvědavá, co říkáte? Smajlík Prozradíte? Samozřejmě očekávám napínavý a poutavý příběh, ne odpověď zde v jedné větě!
Smajlík
Článek jako vždy za deset Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Opäť pekné zamyslenie Smajlík.
Ja som si, našťastie, prakticky ani veľmi "nenabila", mala som občas asi viac šťastia ako rozumu.
Zato, čo sa týka verbálneho prejavu - tak som som si "nabila" dosť často, za čo môže skutočnosť, že v mladosti (a niekedy aj teraz - na staré kolená), mám rýchlejší jazyk, ako rozum.
Podotýkam, že je to nebezpečnejšie a väčšinou to aj viac bolí = mrzí, ako nejaký ten šrám na tele.
Možno to poznáte: modrina sa zahojí, ale vyrieknuté slovo sa späť zobrať nedá Smajlík.
Obrázek uživatelky
profil
Jako obvykle - téma je precizně zpracováno.Smajlík Jo, nabila jsem si občas, ale já jsem opatrná, moc neskáču. Vlastně teď už vůbec, takže pokud si nabiju "čumák", je to spíš z horlivosti než ze sportovního výkonu.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles