Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Povinná výbava na hory

4. 02. 2018 | Praktické rady
Opět je tu zima a s ní i čerstvě napadaný sníh, na který se už těší všichni milovníci zimních sportů. Patříte mezi ně i vy a chystáte se vyrazit někam do hor? Tak začněte oprašovat kufr a dobře zvažte, co si do něj přibalíte. Na co se rozhodně nevyplatí zapomenout?

K chladným měsícům neodmyslitelně patří i zimní sporty, díky kterým se po vánočních svátcích znovu rozhýbete. Když se konečně rozhodnete, na kterých zasněžených sjezdovkách provětráte po roční pauze vaše lyže či snowboard, přichází na řadu balení. Že to není žádná věda? Myslete na to, že „jen“ teplé oblečení vám na horách stačit nebude.

Dorazte šťastně do cíle!

Cestování zasněženou krajinou může být romantické, ale jen do chvíle, kdy nesedíte za volantem. Ve vysokohorských zasněžených a zledovatělých terénech vám mnohdy nepomohou ani zimní pneumatiky a snadno se může stát, že zůstanete někde viset. Účinnou pomoc, jak předejít této situaci, přináší sněhové řetězy. V některých místech jsou dokonce povinné, takže je rozhodně mějte po ruce, aby vaše cesta neskončila dříve, než začne.

Povinná výbava na horyNepodceňujte výběr oblečení

Následování nejnovějších módních trendů se nevyhýbá ani zimním sportům. Při výběru vhodného oblečení ale vždy myslete kromě jeho vzhledu také na to, aby splňovalo svou hlavní funkci – a to ochranu před chladem a odvádění přebytečného tepla! Spodní část oblečení by mělo tvořit kvalitní termo-prádlo.

Další vrstva by se měla skládat z fleecového svetru či mikiny, které vám pomohou udržovat teplo a zahřejí vás. A nakonec kvalitní bunda, čepici a rukavice.  

S přilbou nebo bez? To je otázka!

Používání ochranné přilby na sjezdovce by mělo být samozřejmé. Ačkoli není v České republice uzákoněno, je důležitou součástí vybavení, a to nejen u dětí. Jinak je tomu ale u našich sousedů na Slovensku, kde je nošení přilby pro osoby mladší 15 let povinné. To samé platí také v Rakousku. Pokud se tedy chystáte na zimní dovolenou za naše hranice, pozorně si nastudujte, zda je lyžařská přilba povinnou součástí vybavení. Na co byste si měli při výběru vhodné přilby dávat pozor? Důležité je, aby vám seděla na hlavě i bez zapnutí jistících řemínků. Přilba by vám neměla padat do očí a vždy si ji zkoušejte s nasazenými brýlemi.

Domácí lékárnička

I přesto, že se snažíte na horách teple oblékat a popíjíte horké nápoje, může vás občas nečekaně přepadnout nepříjemné nachlazení. V takovém případě vás mohou zachránit bylinky, které vám pomohou potlačit první příznaky nachlazení a bolesti v krku Pozitivní vliv na vaši imunitu má zejména zázvor, květ černého bezu, lípa a fenykl. Nebo heřmánek s kousky medu. Vhodné je mít po ruce i dostatek ovoce a raději si dát jeden odpočinkový den, snažit se vyležet a nedat nemoci šanci naplno se rozvinout.

Pozor na oči a pleť!

Ostré sluneční paprsky dokáží být v zimě pořádně nebezpečné, a proto se před nimi chraňte stejně tak, jako v létě. Opalovací krém tedy rozhodně nezapomeňte přibalit ani na hory. Nevyhnete se ani lyžařským brýlím, které v tomto případě nejsou pouhým sportovním doplňkem. Chrání vaše oči před poškozením, které ostré zimní sluníčko může způsobit. Nabídka je široká, stačí si jen vybrat takové, které budou nejen dobře pasovat k vaší přilbě, ale také vám bude sedět jejich barevný odstín. Na trhu najdete dokonce i takové, pod které si můžete vzít dioptrické brýle, pokud nemůžete z nějakého důvodu nosit čočky.

Extra tip - Pozor na poslední jízdu!

Většina úrazů se na sjezdovce stane při „poslední jízdě“. „Jasně, že když si zlomíte nohu, je to vaše poslední jízda. Ale pokud cítíte, že jste již unavení a chcete jet domů, opravdu jeďte. Říkat si v tomto momentě, že si dáte ještě poslední jízdu, většinou nekončí šťastně. Svaly už dostaly pokyn relaxovat, hlava je nastavená na režim „domů“ a úraz je na světě. Poslední jízdu proto raději vynechejte,“ radí MUDr. Andrea Chromcová a na závěr dodává: „Před tím, než ráno vyrazíte do hor, informujte své známé nebo personál v místě ubytování, kam jdete a kdy se plánujete vrátit. Nechejte jim na sebe telefon. Kdyby se vám stala nečekaná nehoda a nevrátili jste se do noci zpátky, bude záchranná služba vědět, kde vás má hledat. Je to maličkost, která vám může zachránit život,“ uzavírá lékařka.

Zdroj: Pickwick


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
dobré rady
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Koleda