Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Povinné vdavky

16. 01. 2011 | Zajímavosti

V mnoha zemích Asie, Afriky nebo Jižní Ameriky se uznává kyrgyzské přísloví: Dobré manželství vždycky začíná slzami. Tohle rčení má ale jeden dost podstatný háček. Pro 60 milionů dívek a mladých žen po celém světě se totiž tyhle slzy stávají hořkou a hlavně doživotní realitou!

Vydařený sňatek, o kterém se v citátu mluví? Leda tak ve snu! V Africe a v Asii se dívky nutí k vdavkám zcela běžně. Nejvíc budoucích ještě nezletilých novomanželek pochází asi z Jižní Asie - stejně jako Ghulam z Afghánistánu, která se musela už ve svých 12 letech provdat za téměř padesátiletého, obtloustlého chlapa!

Fuj! Dovedeš si snad představit, že by tě potkal podobný osud? My ne! Na zásnubní fotografii mladičké Ghulam a Mohammeda bys hledala šťastný úsměv na tváři dívky marně. Z očí Ghulam můžeš vyčíst jedině strach a nejistotu. Co by ti asi Ghulam odpověděla na otázku, jestli ke svému nastávajícímu muži vlastně něco cítí?

Vždyť ho ani nezná! Ghulam se může jedině modlit, aby ji její manžel denně nemlátil a neznásilňoval. Jenže mnoha dívkám se ani tohle zbožné přání bohužel nevyplní. Proč se tedy tyhle podivné a zvrhlé manželské svazky vůbec uzavírají, když jsou už předem odkázány k neštěstí? Důvodů existuje kupodivu docela dost a tím hlavním z nich je asi tradice. Například v Indii domlouvají drtivou většinu všech sňatků za děti jejich rodiče. Důležitou roli samozřejmě sehrávají peníze.

Kdyby ses narodila třeba v Kyrgyzstánu, prodali by tě ženichovi a jeho rodině právě tvoje máma s tátou! Dalším důvodem k nechtěnému sňatku je kupodivu i zachování rodinné cti. V muslimských rodinách je totiž úcta rozhodně o dost důležitějším faktorem než například blaho vlastních dcer. Když se muslimky chovají až příliš moderně, po vzoru vyspělých evropských nebo amerických států, čest jejich famílie se rázem ocitá v ohrožení, a tak se hlava rodiny radši rozhodne svou dceru co nejrychleji provdat. Většina dívek už sice předem tuší, že se na ně chystá nějaká nepříjemnost, ale protože své rodiče milují, nikdy by je nenapadlo, čeho by byli schopni. To se ale krutě mýlí.

RODÍ -  PŘITOM JSOU SAMY JEŠTĚ DĚTMI: Muži v Indii nutí své mladičké manželky k pohlavnímu styku už velmi brzy. Tyhle dívky mnohdy nedostaly první menstruaci, ale v sexu si už musely vytrpět své. Jakmile indická dívka pohlavně dospěje, hned se svým manželem otěhotní. Na psychickou vyzrálost se v Indii vůbec nekouká. Děti tady mají děti. To je každodenní realita.

SLOUŽÍ SVÝM MUŽŮM!  Po svatbě se dívka promění v majetek muže a ten se k ní podle toho chová. Úcta a uznání? Co to je? Tyhle hodnoty v Indii platí maximálně jednostranně, tedy od ženy směrem k muži. S dívkami se tu ale jedná jako s otrokyněmi. Rovnocennost ve vztahu, kterou známe zejména z evropských vyspělých zemí, do těchto míst světa bohužel nedorazila. Tady hraje hlavní roli zvrhlá potřeba muže -  někoho absolutně ovládat.

 

Barusska - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !