Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pozitivní trend: stále více školních jídelen nabízí bezlepková jídla

25. 10. 2014 | Diety
Celiakie v Česku trápí více než 100 tisíc obyvatel. Jedinou cestou, jak se nepříjemných příznaků této nemoci zbavit, je dodržovaní přísné bezlepkové diety. Děti jsou však často odkázány na stravování ve školních jídelnách, kde nemají možnost svou dietu dodržovat. V poslední době se projevuje pozitivní trend, kdy stále více českých školních jídelen nabízí strávníkům jídla bez lepku.

Negativní i pozitivní zkušenosti s přístupem školy má cvičitelka aerobiku, instruktorka fitness a moderátorka Hanka Kynychová, jejíž patnáctiletý syn Filip a šestileté dcery Sofie a Alexandra mají diagnostikovanou celiakii.

Pozitivní trend: stále více školních jídelen nabízí bezlepková jídla„Když šel syn Filip před 10 lety do první třídy, byla má zkušenost se školními jídelnami dost smutná. Letos nastoupí do první třídy má dvojčata, naštěstí je školní stravování v současné době na daleko lepší úrovni než dříve. Filipovi nyní vařím a vařit budu i holčičkám. Ve školní jídelně jim paní kuchařky jídlo ochotně ohřejí. Filipovi se stává, že mu spolužáci závidí zdravé jídlo. Vařit jim chci, protože ve velkých stravovacích zařízeních se používají polotovary, emulgátory a dochucovadla. Takže byť jsou jídelny ochotny vařit bezlepkově, pokazí to chemií, což je škoda,“
popisuje Hanka Kynychová.

Před několika desítkami let byla celiakie považována za dětskou nemoc. U pacientů se může objevit již po dvanácti měsících od narození. Díky moderním diagnostickým metodám ji lze dnes diagnostikovat  v kterémkoli věku. U malých dětí do tří let se celiakie projevuje střevními potížemi jako jsou průjmy, bolesti břicha, zvracení, častějšími změnami nálad a poklesem tělesné hmostnosti. „Děti, které trpí nesnášenlivostí lepku, mívají větší bříško, mnohem častější jsou však příznaky mimo zažívací trakt, například anémie nebo porucha růstu. V pubertě má u dětí fyziologicky nastat růstový výšvih. Ten ale u dítěte s celiakií obvykle nenastane, následná vyšetření u takového pacienta vedou k odhalení nemoci,“ uvádí MUDr. Eva Matoušková.

Lidé s podezřením na onemocnění by měli projít vyšetřením, dlouhodobě neléčená celiake může způsobit vážné zdravotní komplikace. Prvním krokem diagnostiky celiakie je vyšetření z krve.

Mnoho jídelen si nemůže dovolit připravovat několik druhů jídel, a tak alespoň přistupují k vstřícnému kroku, žákům s celiakií ohřívají oběd přinesený z domova.

Zdroj, foto: AeskuLab


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Pozitivní trend: stále více školních jídelen nabízí bezlepková jídla:

Pozitivní trend: stále více školních jídelen nabízí bezlepková jídla
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Co bych za to dala před dvaceti lety, kdy dcera chodila na základku a nemohla se stravovat ve škole, protože tohle ještě nefungovalo.
Obrázek uživatelky
profil
Už by bylo načase, a nejen ve školách a školkách, ale i tam, kam děti v rámci školy cestují - aby škola zajistila...., výlety, školy v přírodě atd.
V dnešní době je surovin k dostání dost a pokud kuchař/ka neumí uvařit bezlepkově, tak ať jde pracovat v jiném oboru
Obrázek uživatelky
profil
Mám tuto nemoc diagnostikovanou od 3 měsíců. Ve školách by měli začít vařit bezlepkově. Já když jsem chodila do školy a měli jsme odpolední vyučování tak jsem si nosila oběd z domova. Přez zimu to šlo, ale jakmile začalo být na jaře teplo tak mi kolikrát oběd zkejsnul a pak jsem musela být ve škole bez jídla.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles