Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Poznáte kvalitní med?

22. 04. 2008 | Finance
V obchodech se můžeme setkat s různými výrobky, které nesou označení MED. Liší se samozřejmě cenou, barvou, hustotou. Některé navíc pocházejí ze zahraničí. Možná jste také při svých nákupech narazili například na med z Číny. Je takový med kvalitní? O rozhovor jsme požádali Ing. Dalibora Titěru, CSc z Výzkumného ústavu včelařského, s.r.o.

Jsou různé medy, některé jsou světlé a jiné velmi tmavé, proč tomu tak je? Je třeba lesní med kvalitnější než luční? Jak se tyto medy mezi sebou liší a jaký med tedy doporučujete spotřebitelům koupit?   
Kvalita medu s jeho barvou nijak přímo nesouvisí. Barva je určena botanickým původem a jsou medy téměř vodojasné (patří k nim výborný med akátový) i téměř neprůhledné, tmavohnědé (také výborné medy medovicové). Volba je hodně závislá na individuální chuti. Já osobně preferuji medy zlaté, smíšené, protože mají vyváženou bohatou chuť. Také ovšem vysoko cením bílý krémový med řepkový, který díky své konzistenci neteče při jídle po prstech.

Poznáte kvalitní med?Na co by si měl dát spotřebitel pozor, aby zakoupil opravdu kvalitní med? A jaké údaje by měly být uvedeny na obale výrobku? Může med obsahovat éčka? A jedná se ještě o přírodní výrobek, nebo jen potravinu plnou cukrů?  
Opravdu kvalitní med bez jakýchkoli přísad si dělají včely pro sebe. Pak už se může jen zkazit. Čím kratší a známější je cesta z úlu do vaší kuchyně, tím lépe. Med kupovaný ze dvora nemusí obsahovat žádnou etiketu. Med na trhu nebo v obchodě musí být označen podle současné legislativy takto: Název med musí výt doplněn druhem medu, což je buď med nektarový (lze použít i pojem květový), nebo med medovicový. Dále je třeba, aby bylo uvedeno, odkud med pochází (přímo jméno včelaře, nebo země původu). Hmotnost a datum doporučené spotřeby je samozřejmost, která má být na každém výrobku. Med je přírodní produkt. Nic se do medu nepřidává. Takzvaná éčka se udávají jen tam, kde výrobek obsahuje nějaké přísady. Pro zajímavost, med v sobě obsahuje několik set komponent a některé z nich také mají svoje číslo v seznamu tzv. éček, například čistý včelí vosk má číslo E 901, kyselina jablečná E 296.

Jak je to tedy s dovozovými medy, třeba z Číny, jsou kvalitní? A jsou české medy kvalitnější než ty zahraniční? Kdo provádí případně kontrolu kvality medu? 
Medy z dovozu (nejde jen o Čínu, ale o řadu dalších zemí) podléhají, jako všechny potraviny, vstupní kontrole při překročení hranic EU. Další kontroly se pak provádějí ještě namátkou v obchodní síti. Kontroly provádějí zejména inspektoři Státní veterinární správy (SVS) a Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Jak už jsem napsal, nejkvalitnější medy jsou ty, na kterých je přímo adresa včelaře, který se jistě nepodepíše pod znehodnocený nebo falšovaný med. Medy, které mají na etiketě odkaz na normu kvality "Český med" kvalitnější často budou, protože tato zmíněná norma má přísnější kriteria, než běžná norma evropská převzatá do naší vyhlášky.

Doporučujete spotřebitelům kupovat med na trzích? Někdy vídáme stát prodejce i u silnic, kde nabízejí svůj domácí med? Je takový med kvalitní?
Na trzích i u silnic mohou stát jak producenti tak i překupníci. Mnoho včelařů si pro stánkový prodej nechává v laboratořích vystavit certifikát o rozboru medu a mají ho sebou. Někteří mají i diplomy o zisku medailí ze soutěží kvality. Tím se mohou zákazníci také orientovat. Zároveň doporučuji, nechat se včelařem pozvat do jeho hospodářství. Ten kdo se nemusí stydět za nepořádek, rád se zákazníkům pochlubí, jak to u jeho včeliček chodí. Návštěva hodně napoví. Pak už se z takového včelaře může stát dlouholetý "rodinný dodavatel medu" a můžete jeho med, bude-li vám chutnat, doporučit i známým.

Jaká je trvanlivost medu, jak jej máme skladovat a co dělat, když nám med zcukernatí?
Med v chladnu (pod 18 °C) vydrží několik let bez snížení svých účinků. Pokud med zkrystalizuje (lidově se říkává, že zcukernatí), jde o přirozený jev. Med se ztekucuje opatrným zahřátím v teplé vodě nebo na radiátoru ústředního topení přikrytý huňatým svetrem. Teplota by neměla při ztekucování překročit asi 60 °C. Poznáme ji i bez měření tak, že nás nesmí pálit ruka.

Může se med zkazit? Poznáme to nějak?
Med se může zkazit pokud obsahuje více vody. To by mohlo nastat u nezralého medu, tedy medu, který včelař sebere včelám moc brzy, ještě nehotový. Med také vodu nasává z vlhkého vzduchu v okolí. Není-li nádoba s medem těsně uzavřená, med zřidne a může zkvasit. Pak se v něm tvoří bubliny, med teče kolem sklenice a po polici. Nakvašený med se ještě dá využít do perníků nebo na výrobu medoviny či medového piva.


Děkuji Vám za rozhovor.  


Zdroj: SOS

 

ZUZI

ChytráŽena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
koukla do receptíků a je tam úplně stejný postup, jako jsem dělala já. Recept je od Notburgy a opravdu můžu doporučit. My to jen dělali z poloviční dávky.
Obrázek uživatelky
profil
Minulý víkend jsme na chalupě dělali med z pampelišek. Je taky super. A o poznání levnější. Recept dávám do receptů Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Jen si neumím představit že vedeme k nám do včelína zájemce o med. Každoročně je jich možná 100 a včelín máme poměrně dost kilometrů od domova.To aby jsme s tátou na včelíně bydleli SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Ahoj. Článek je velicě pěkný. Jen bych ještě dodal k tomu nakvašenému medu, že se dá využít třeba tak že ho dáte někam blízko ke včelínu a včely si ho znovu zpracují (přenesou do úlu a tam přetvoří na nový med). Pokud vím, tak by to pro ně nemělo být nijak nebezpečné. Jsem z rodiny včelařů, takže med nekupuju. Máme vlastní. Ale jsem zvědav na letošní ceny medu. Vloni byl nějaký špatný rok. Většina včelstev nám uhynula - vlastně jsme letos začínali skoro od nuly Smajlík
"LupCZ"
Obrázek uživatelky
profil
díky za článek,osobně kupuji med od soukromých včelařůSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles