Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Poznejte osud vznešené egyptské královny - vyražte na muzikál Kleopatra

16. 10. 2008 | Kultura
Milovníci kultury si přijdou na své. Muzikál Kleopatra nabízí strhující příběh ze starověkého Egypta a Říma. Přenese vás do času nelítostných bojů, mocné politiky, bohémského života a přiblíží život takových osobností, jakými Kleopatra a Caesar bezpochyby byly.

Divadlo Broadway potěšilo své příznivce obnovenou premiérou muzikálu Kleopatra, která proběhla již 11.9.2008. Autorem hudby tohoto strhujícího historického a milostného příběhu Kleopatra není nikdo jiný než Michal David, o námět, scénář a libreto se postarali Zdeněk Borovec, Lucie Stropnická a Lou Fanánek Hagen a režii Kleopatry si vzal na starost oblíbený režisér Filip Renč.

Muzikál Kleopatra v sobě nese historii Římanů a Egypta, ale také neobyčejný osud jedné ženy, Kleopatry, která, jak víme, byla velice moudrá, krásná a v prvních chvílích také šťastná… Než se však situace v Římě začala obracet k horšímu…

Muzikál KleopatraMuzikál Kleopatra









Kde se vzala Kleopatra?

Ocitáme se v roku 48 př.n.l. Caesar poráží Pompeia a právem se tak stává nejmocnějím mužem Říma. Poté vstoupí do Alexandrie. Egypt je v té době již několik dlouhých staletí  ovládán Ptolemaiovci. Na jeho trůně sedí čtrnáctiletý Ptolemaios, mimo jiné bratr dvou sester - Arsinoé a Kleopatry. A tímto okamžikem se začne odehrávat její příběh…
 
Kleopatra je chytrá mladá dívka, která přesně ví, co chce. Touží po moci a na rozdíl od svého bratra chápe, že takto se vládnout nedá. A jelikož je Kleopatra vynalézavá, nechává se tajně dopravit před Caesara, zabalená v  koberci. Caesar  nalézá v mladinké dívce zalíbení a obdivuje její výřečnost, bystrost a veliké cíle. Caesar se stává oporou Kleopatry a zahrne ji sílou lásky stárnoucího muže. Poté, co Kleopatra Caesarovi porodí syna, odjíždějí do Říma.

Po krátkých protestech Římanů (Caesar si přeci měl vybrat ženu z jejich kruhů) si však Kleopatra získá uznání. Ale jak už tomu v životě bývá, chvíle klidu střídají okamžiky krizí a štěstí se začne mísit  s neštěstím…

Muzikál KleopatraChvíle štěstí jsou pryč...


Poté, co Caesar odmítá stát se římským králem, v senátu se zrodí spinknutí, jehož hlavním cílem je zničit Caesara. Caesar si stojí za svým a o tom, aby přijal královský post, jej nepřesvědčí ani Kleopatra, která správně vytuší, že nestane-li se tak, bude ona i její syn v nebezpečí. A má pravdu. Caesar totiž – na přání svého adoptivního syna Bruta – odchází do senátu, kde je však zavražděn. Kleopatra urychleně musí z Říma odjet.

Do děje následně vstoupí druhý Caesarův adoptivní syn, Octavius a společně s Antoniem se stanou vládci Říma. Jelikož se však země ocitá v bídě, Antonius se vydá pro pomoc do Egypta, kde se setkává s Kleopatrou, se kterou se dobře znal již z Říma. Toto setkání se stává osudovým – Antonius v Egyptě zůstává. Což ovšem velice popudí jeho společníka Octavia, který, aby zabránil sňatku Antonia a Kleopatry, během chvíle Antonia ožení se svou sestrou Octávií.

Antoniova osudová chyba


Kleopatra se Antoniovým sňatkem cítí ponížena a upadá do špatných nálad. A proto Antonius, aby odčinil, co způsobil, přijíždí do Egypta, aby Kleopatru pojal za svou choť a Caesariána jmenoval budoucím vládcem Egypta. Stane se tak a spolu s jejich sňatkem se rozpoutá v Římě peklo. Římané totiž neodpustí Antoniovi jeho hrubý přestupek a chování a rozpoutá se osudová bitva u Acta.

Muzikál KleopatraKrutý boj  končí porážkou egyptského loďstva. Antonius obdrží falešný vzkaz, že Kleopatra je mrtva a chce se probodnout mečem. Jeho zranění je vážné, smrtelné, avšak konec přichází pomalu. Antonius je dopraven do kobky chrámu, ve kterém se skrývá Kleopatra. Posledním člověkem, kterého ve svém životě Antonius spatří, se stane jeho milovaná žena. Kleopatra dobře ví, že je vše ztraceno a že z této situace nemůže vyjít jako vítěz. Proto se v nestřeženém okamžiku nechává uštknout kobrou a dobrovolně odchází ze světa.

Příběh Kleopatry je dramatický.
O strhující atmosféru se postará nejen příběh sám, ale také vynikající herecké obsazení. V hlavních rolích se můžete těšit na Moniku Absolonovou, Martina Poštu, Josefa Vojtka, Bohouše Josefa, Leška Semelku, Lindu Finkovou, Zuzanu Norisovou, Šárku Vaňkovou a mnoho jiných.


Zdroj: Muzikál Kleopatra

Alena Rašková
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
stala za ten krasny zazitek...i hudbu Tehdy ji zpivala Ilonka Czakova
Obrázek uživatelky
profil
Miluju příběh Kleopatry a Antonia,muzikál jsem sice na vlastní oči neviděla,měla jsem jej ale zapůjčený na CD a bylo to moc super hudna i textySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
úžasný muzikál, resp. můj Nejoblíbenější...Smajlík


http://www.youtube.com/watch?v=v6nZ2jDj5fM
jukněte
Obrázek uživatelky
profil
Já jsem na Kleopatře byla s kamarádkou a super zážitek,dokonce byl semnou 20 syn,který poslouchá šílenou hudbu a byl nadšený taky.A to jsme jeli 150km ve vlaku.
Obrázek uživatelky
profil
nádherný muzikál viděla jsem ho 2xSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles