Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pozor na skrytý paracetamol, skrývá se v mnoha lécích

18. 02. 2018 | Nemoci
V poslední době se hodně hovoří o nebezpečí vzájemného působení různých léků, kdy kombinace různých účinných látek může způsobit nečekané komplikace. Ty ale mohou nastat i mezi léky se stejnou účinnou látkou, kdy třeba jen „nevíme“, že se v druhém přípravku nachází stejná látka, kterou už jsme si vzali v jiném léku dříve. Typickým příkladem je velmi oblíbený a účinný paracetamol. V Evropě i USA jsou každoročně popisovány tisíce intoxikací. Jen toxikologické informační středisko VFN a 1. LF UK v roce 2015 konzultovalo 524 případů předávkování paracetamolem.

Příbalové letáky nejsou žádné nutné zlo


Paracetamol je léčivá látka celé řady známých léků působících proti horečce a bolesti. Patří mezi bezpečné léky, ovšem pouze v případě, že je dávkován v předepsaném množství. Lidé jej přitom často užívají nadměrně, aniž si to uvědomují. Většinou proto, že je součástí mnoha kombinovaných přípravků, užívaných při chřipce a nachlazení, kterými nás bombardují reklamy. 


kombinace léků s paracetamolemParacetamol najdeme ve formě klasických tablet, šumivých tablet, čípků, sirupů a prášků určených k přípravě horkých nápojů. Je součástí i léčivých přípravků vázaných na lékařský předpis.

V České republice je registrovaných cca 67 takových léčivých přípravků. Povinným obsahem každého balení je přitom příbalová informace výrobce, ve které mj. informuje o obsažených účinných látkách, doporučeném dávkování či nežádoucích účincích. Přečtení těchto informací by proto mělo patřit k základním úkonům před užitím jakéhokoliv přípravku. 

Dobrý sluha, zlý pán


Paracetamol je při správném užití velmi bezpečný lék, jenž je vhodný pro děti, dospělé, seniory, dokonce i pro těhotné a kojící. Pacienti ho dobře snáší, nedráždí žaludek, neovlivňuje glykémii (hladinu cukru v krvi), a proto je vhodný i pro diabetiky. Výrazně neovlivňuje ani krevní srážlivost, a tak může být podáván v doporučených dávkách i pacientům užívajícím léky na ředění krve. Mohou jej užívat i ti, kteří trpí dnou. Je u něj ale třeba respektovat limity, které s sebou jeho užívání nese. Především ho užívat ve správných terapeutických dávkách a ve stanovených intervalech. Paracetamol se dávkuje podle hmotnosti člověka a příliš malé množství nemusí mít potřebný účinek. Na druhou stranu je mnohem důležitější věnovat pozornost nebezpečí předávkování.

Předávkování škodí játrům


Lidé paracetamol logicky vnímají jako léty prověřenou bezpečnou látku a i proto jsou méně ostražití. Kombinací různých léků tak mohou snadno překročit maximální denní dávku, která u dospělého člověka činí 4 g (tj. např. osm 500 g tablet). Paracetamolu se přitom připisuje až polovina případů akutního jaterního selhání. Při dlouhodobém užívání také škodí ledvinám.

Kombinované přípravky kromě paracetamolu obsahují i jiné účinné látky, které jsou nevhodné například u pacientů, kteří se léčí na vysoký krevní tlak. U přípravků určených na léčbu chřipky a nachlazení to často bývá účinná látka fenylefrin, která je kontraindikována u pacientů se závažnou srdeční chorobou, vysokým krevním tlakem, onemocněním štítné žlázy a také u pacientů užívajících některá antidepresiva. V žádném případě nekombinovat paracetamol s alkoholem! Ten zhoršuje jeho odbourávání a zvyšuje tak zátěž jater, která může vést až k jejich selhání končícímu smrtí.

Jaké jsou příznaky intoxikace?

Při předávkování paracetamolem se zprvu může objevit nevolnost, zvracení či bolest břicha. Později je bolest lokalizovaná v pravém podžebří. K dalším projevům patří žloutenka, bolest v oblasti beder a snížená tvorba moči. Intoxikace může končit i fatálně – selháním jater nebo ledvin. Paracetamol proto není vhodný pro pacienty se zhoršenou funkcí jater nebo ledvin.

Kdy hrozí otrava paracetamolem?

    • Při překročení doporučené jednotlivé i denní dávky – u dospělého pacienta jde o 500 – 1 000 mg u jednotlivé dávky, maximální denní dávka jsou 4 g.
    • Při nedodržení doporučeného intervalu mezi jednotlivými dávkami – 4 až 6 hodin.
    • Při dlouhodobém užívání vysokých dávek paracetamolu – po 10 dnech je třeba snížit maximální denní dávku na 2,5 g.
    • Při nerespektování kontraindikací s jinými léky, alkoholem apod. Riziko představuje i kombinace více preparátů obsahujících paracetamol.

Zdroj: BENU


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !