Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Pozor na sladkosti! Útočí na zubní sklovinu

9. 01. 2017 | Nemoci
Vánoční cukroví a čokoládové bonbony na stromečku – to všechno patří k Vánocům. Přílišná konzumace sladkostí a nedostatečná ústní hygiena mohou vést nejen u dětí, ale i u dospělých k zubním kazům. Jsou to právě cukry, které negativně působí na zubní sklovinu.
 
Stomatologové se shodují, že většina rodičů zanedbává péči o dětský chrup, proto mnoho dětí nezvládá správnou techniku čištění zubů a jejich kazivost je v České republice vysoká v porovnání s evropskými zeměmi.

Zubní kaz není dědičným onemocněním a vzniká pouze z důvodu nesprávné dentální péče. Snížení rizika zubního kazu je tedy v rukou rodičů. Mléčné i trvalé zuby se do dutiny ústní prořezávají nevyzrálé a trvá přibližně dva roky, než zubní sklovina dozraje a vytvrdí se minerály ze slin.

péče o zubyRodiče by proto měli dbát na správné čištění zoubků svých dětí a už od mala jim vštipovat správné hygienické návyky při čištění zubů. Nejhorší jsou na dětské zoubky sladké nápoje v podobě džusíků a slazených limonád, které děti popíjejí celý den a zuby jsou tak neustále vystavovány kyselému prostředí, které způsobuje ´rozpouštění´ tvrdých zubních tkání, skloviny. Rodiče by také měli hlídat, kolik sní jejich dítě sladkostí, kdy na dětské zoubky na každém rohu čeká nějaká nástraha v podobě čokolád a dalších cukříků.

Příčinou zubního kazu je zubní plak, který je nutné odstraňovat. Proto by si měli dospělí i děti čistit zuby pravidelně alespoň dvakrát denně vždy po jídle a to od chvíle, kdy se prořeže první zoubek. Technika čištění zubů je důležitější než jeho délka. Je v rukou rodičů, aby své děti naučili správným hygienickým návykům, dokud se tak nestane, je všechna práce na nich. Při čištění dětských zoubků by se rodiče měli řídit pravidlem: ´důvěřuj, ale prověřuj´ a v případě potřeby zoubky ještě dočišťovat.

Naučením dětí správné zubní hygieny rodičům zdaleka nekončí starost o jejich zoubky. Pravidelná zubní prohlídka by měla být stejně tak důležitá, jako pravidelná dentální hygiena, pokud chtějí mít rodiče i jejich děti zdravé a pevné zuby. Na pravidelnou dentální hygienu by měli pacienti chodit alespoň 2x ročně, stejně tak na pravidelnou zubní prohlídku ke svému zubaři, záleží však na pacientovi a stavu jeho chrupu.

U dětí to bývá individuální, záleží na schopnostech dítěte i rodičů. Ideální je začít chodit na dentální hygienu co nejdříve, aby si dítě zvykalo na zdravotní prostředí, utvořilo vztah se svou dentální hygienistkou i se svým zubařem a spolu s rodičem se učilo správné technice čištění. Pravidelným docházením na pravidelnou dentální hygienu, lze předejít finančně nákladným a mnohdy bolestivým zákrokům a navíc to usnadňuje i každodenní práci lékařů.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
po vánocích jsem něměla jen pár kilo navíc ale i pár kazů a ta bolest byla mazec, naštěstí mám doma v lékárničce dentacol jako první pomoc když má zubař dovču tak jsem svátky přežila, zabral rychle!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles