Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pozor na tzv. výhodné slevy

13. 01. 2008 | Finance
Na SOS se od Vánoc obrátily desítky spotřebitelů, kteří se pozastavují nad některými „výhodnými“ slevami v obchodech. SOS upozorňuje, že i v letošním roce, stejně jako v letech předcházejících, evidentně dochází k porušování zákona o ochraně spotřebitele.

Povánoční slevy se stejně jako letní výprodeje staly nedílnou součástí fungování trhu, nicméně přes některé výhody přinášejí s sebou řadu porušení zákona o ochraně spotřebitele i zákona o cenách. Na jednu stranu toto období umožňuje obchodníkům uvolnit si sklady pro jarní kolekce, na druhou stranu mají spotřebitelé možnost výhodněji než před slevou nakoupit, nicméně ne vždy avizované slevy odpovídají skutečnosti.

sezónní slevy „Sezónní slevy jsou doprovázené velkou reklamní kampaní, která má ovšem především za cíl dostat zákazníky po Vánocích znovu do obchodů,“ upozorňuje mluvčí SOS Ivana Picková. „V nich například zjistí, pokud bude počítat, že 60 – 70% sleva je ve skutečnosti nižší, než obchodník tvrdí. Někteří spotřebitelé si také stěžují, že u zlevněného zboží není uváděna původní cena, ale pouze nová; že prodávající na zboží poskytují pouze šestiměsíční nebo roční záruku, protože je ve slevě atd. To samozřejmě není pravda, i pro spotřební zboží v sezónní slevě platí dvouletá záruka,“ upozorňuje Picková.

Podle informací spotřebitelů se v některých obchodech stává, že původní cena, za kterou se zboží prodávalo před dvěma dny, je navýšena, aby prodávající vzbudil zdání, že sleva je vyšší, než je tomu ve skutečnosti. Také v tomto případě jde o porušení zákona o ochraně spotřebitele.

SOS vyzývá spotřebitele, aby i pod vlivem výhodných slev velmi pozorně zboží prohlíželi, protože se stává, že se prodává i zboží nižší jakosti, než uvádí. Vždycky se vyplatí nakupovat s rozvahou, nenechat se nalákat na vějičku slevy a přemýšlet, zda věc skutečně potřebuji.

Narazíte-li na nějaké porušování zákona v této oblasti, můžete kontaktovat SOS na telefonické lince 900 08 08 08 (8 Kč za min), či zdarma na webových stránkách Sdružení obrany spotřebitelů, kde najdete také adresy osobních poraden po celé republice.

Hana Nováková
Chytrá Žena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !