Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pozor na vánoční úvěry!

17. 11. 2007 | Finance
Blížící se Vánoce znamenají pro každého z nás větší výdaje. Ale pro podnikatelské subjekty poskytující spotřebitelské úvěry jde o období, kdy mohou opravdu hodně vydělat. Sdružení obrany spotřebitelů varuje před neuváženým podpisem úvěrových smluv pod časovým či jiným tlakem a připomíná, že v této oblasti se objevuje mnoho porušení zákona na úkor spotřebitelů.

Potvrdila to nedávno i kontrolní akce České obchodní inspekce, na jejímž základě se zjistilo, že ve více než třetině podepsaných smluv o spotřebitelském úvěru došlo k porušení zákona. V podstatě se potvrdilo to, na co už dlouho upozorňuje SOS – že někteří poskytovatelé spotřebitelských úvěrů (zejména nebankovní subjekty) neinformují spotřebitele správně nejen o sazbě RPSN (roční procentní sazba nákladů na úvěr), ale ani v dalších případech nedodržují zákon č.321/2001 Sb. o některých podmínkách sjednávání spotřebitelského úvěru. Neumožňují např. spotřebitelům před podpisem smlouvy si úvěrovou smlouvu v klidu přečíst, neuvádějí konkrétní výši jednotlivých plateb (splátkový kalendář), neposkytují informaci o možnosti předčasného splacení spotřebitelského úvěru, předčasné splacení úvěru sankcionují atd.

Pozor na vánoční úvěry! „Spotřebitelé zvláště před vánočními svátky jsou ochotni podepsat smlouvu o úvěru i se subjekty, které sice nabízejí peníze okamžitě, ale jedná se o „drahé“ peníze, spotřebitel zaplatí při splácení i dvojnásobek,“ upozorňuje právnička SOS Jana Teplá. „Často jde o společnosti, pohybující se na internetu, ale samozřejmě nejen na něm, a neřídí se pravidly, platnými pro bankovní subjekty. Mají např. velmi nadhodnocené smluvní pokuty za zpoždění splátky či nesplácení, jejich úrokové sazby jsou velmi vysoké a jejich porušení zákona se mnohdy složitě prokazují,“ upozorňuje Teplá.

„Na druhou stranu tyto společnosti půjčují peníze lidem, kterým by banky půjčku neposkytly, takže je o ně zájem ze strany spotřebitelů, kteří už mají třeba záznam v mezibankovním registru,“ upozorňuje mluvčí SOS Ivana Picková.

Pozor na vánoční úvěry! SOS varuje před zadlužováním před vánočními svátky, kdy mnohé společnosti lákají spotřebitele na to, že jim poskytují odklad první splátky. Řada úvěrů na vánoční nákupy je totiž koncipována tak, že je spotřebitel splácí nejen až do dalších Vánoc, ale většinou i několik let. Takový úvěr pak v podstatě ztrácí svůj smysl. „Vždy by měli spotřebitelé zvážit, zda opravdu Vánoce budou hezčí, když se zadluží. Navíc ekonomičtí odborníci varují před úvěry na rychlou spotřebu, což jsou právě úvěry na vánoční nákupy,“ doplňuje mluvčí SOS I. Picková.

V případě, že se spotřebitelé domnívají, že jejich spotřebitelský úvěr nesplňuje všechny náležitosti dané zákonem, mohou se obrátit, nejlépe před podpisem smlouvy, na osobní poradny SOS ve všech krajích ČR či na poradenskou linku SOS 900 08 08 08 nebo na poradnu na webových stránkách Sdružení obrany spotřebitelů.

I hlavní město Praha upozorňuje:

rozmyslete se, než si půjčíte peníze na Vánoce

V prosinci uskuteční Magistrát hlavního města Prahy ve spolupráci s Asociací občanských poraden (AOP) kampaň zaměřenou proti předvánočnímu zadlužování. „Záměrem je nenásilnou formou upozornit na nebezpečí bezhlavého předvánočního zadlužování. Mnoho lidí totiž v dobré snaze udělat radost dětem a svým blízkým podlehne zvýšené reklamní masáži na různé půjčky, i když jsou pro ně mnohdy kvůli vyšším úrokům nevýhodné, “ popisuje důvody radní hlavního města pro sociální oblast Jiří Janeček.

Více se dozvíte také na oficiálních webových stránkách Sdružení obrany spotřebitelů.




Hana Nováková
Chytrá Žena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
vánoce jsou i něčem jiném než jen o největším a o nejdražším dárkuSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Taky mi ty reklamy na úvěry už lezou krkem.Lákají lidi a pak dělají statistiky,kolik domácností je zadluženo.Já nejsem pro,mít bohaté vánoce.Pro mě jsou bohaté tím,že jsem s rodinou a v klidu,ne ve stresu ze splácení.No ale taky nějaký ten úvěr máme,jinak bychom asi ani nemohli žít.
Obrázek uživatelky
profil
je toho opravdu všude plno,ale pak to splácení.Znám pár lidí,co jsou k vůli vánocům schopni udělat kdeco.V dnešní nejisté době je to cesta do pekel,věčného dohadování,co dřív zaplatit a následně nervozita v rodině,pak to odnášejí i děti,pro které se vše na začátku dělalo.Přeji hezký klidný předvánoční časSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles