Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pozvánka do Národního muzea v Praze

16. 03. 2011 | Vaše tipy
Na mnoha místech naší země teď mají děti a další ještě budou mít jarní prázdniny. Venku se nám otepluje, víc na nás svítí sluníčko, blíží se jaro a s ním i chuť vyrazit ven. Možná, že na toulky přírodou je ještě pořád trochu zima, a tak možná uvítáte výlet někam za poznáním, za historií nebo za kulturou. Byla jsem nedávno na celý týden v Praze. Očekávali byste, že jsem prošla historické památky po Praze křížem krážem.

Jenže já jsem tam byla v nemocnici na vyšetření se synem, takže jsem vůbec nepočítala s tím, že bych mohla mít nějaké volno na chození po památkách. Když nám ale paní primářka sdělila, že budeme mít každé odpoledne volno pro sebe a můžeme chodit ven, tak jsem rychle zjišťovala, co je v blízkém okolí. Na velké chození byla přece jen ještě pořádná zima. Od nemocnice to byl kousek na Václavské náměstí, takže hned první den jsem se tam vydala najít aspoň infocentrum a zakoupit si mapu, kterou jsem samozřejmě s sebou neměla. Když jsem z boční ulice zabočila na Václavské náměstí, první, co jsem spatřila, byla majestátní historická budova Národního muzea. Nikdy jsem tam nebyla, takže jsem přestala hledat informační centurm a vydala se rovnou za poznáním. A udělala jsem velmi dobře.

    V historické budově Národního muzea je spousta stálých expozic, jejichž sbírky jsou tak bohaté, že bych tam klidně mohla strávit celý den, nemít s sebou malé dítě. Co mě však zaujalo a co Vám chci doporučit, je aktuální výstava  STARÉ POVĚSTI ČESKÉ.  Výstava byla zahájena v říjnu 2010 a potrvá až do 6.7.2011.  Poté se historická budova uzavře a bude probíhat její rozsáhlá rekonstrukce. Na to, že v Národním muzeu probíhá unikátní výstava, návštěvníky upozorňuje již z dálky kulisa staročeského hradiště na průčelí historické budovy. Výstava je určená dětem i dospělým, všem, kteří se chtějí poučit, ale i pobavit. Věnuje se souboru legend a pověstí o nejstarších dějinách Čechů, který vznikal postupně v průběhu pěti století. Určitě se máte na co těšit, můžete si prohlédnout staré rukopisy, potěžkat si Bivojova kance. Na každém rohu na Vás dýchne něco z naší velmi staré historie. Potkáte Šárku, která zradila Ctirada, na mnoha místech na malých obrazovkách běží ukázky z kreslených, loutkových i hraných filmů, které zachycují pověsti a legendy. Moc se mi líbilo, že na zdech visí cedulky s názvy Pražských ulic. Pod nimi vždycky najdete vysvětlivky, podle které postavy z našich dějin je ulice pojmenována. Výstava je velice interaktivní, nemusíte pouze číst dlouhé texty o naší historii, což by Vám mohlo připadat nudné, ale můžete se do starých pověstí přímo vnořit. Na začátku výstavy si můžete vylosovat jméno ze starých pověstí, na interaktivní mapě můžete rozhodnout, kam měl praotec Čech raději jít. O zábavu tedy není nouze.

    A kdyby Vás přesto tato skvělá výstava zklamala, můžete opustit první patro, kde se výstava nachází a ve druhém patře navštívit stálé expozice. Pro milovníky té nejstarší historie je zde antropologická a paleontologická expozice, pokud jste sběratelé kamenů, pak Vás určitě osloví mineralogicko-petrologická expoice a jestliže máte s sebou děti, určitě si projděte nádherné sbírky zoologické expozice.  Uvidíte tam nespočetné množství živočichů od dokonalých savců, přes ptáky, plazy, ryby až po plže nebo miniaturní hmyz. U každého exponátu najdete název zvířete. Na přiložených mapách si můžete najít, ve kterých oblastech toto zvíře žije nebo žilo. U spousty zvířat zjistíte, že jsou již ohroženými druhy na naší planetě. Expozice určitě není chudá na dostatek informací.

    Doufám, že Vás Národní muzeum nezklame. Věřím, že Vás nadchne stejně jako mě. Já Vám k tomu přeji šťastnou cestu do Prahy a příjemnou zábavu.

Palka – čtenářka
ChytráŽena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
jsem ten článek našla, Palko. A vidíš, už tu máš komentáře... Mně se v Národním muzeu taky moc líbilo, byla jsem v něm víckrát, ale naposledy na střední škole. Je to naše chlouba.
Obrázek uživatelky
profil
Národní muzeum v Praze jsem navštívila ještě jako studentka, to už je nějaký ten pátek.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles