Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Pozvánka na barokní zámek Potštejn

12. 08. 2015 | Česká republika

Při návštěvě Orlického podhůří jsem se svými dětmi navštívila barokní zámek Potštejn, který by měl pocházet z 15. století. Vzhledem k tomu, že zámek stojí v centru obce Potštejn, auto jsme zaparkovali v jedné z postranních uliček a procházkou došli až k zámecké bráně.

Překvapilo nás, kolik máme na výběr prohlídek – klasická prohlídka, hraná prohlídka, Bubákov a Pohádkov. Děti si jednoznačně prosadily hranou prohlídku, což mi vůbec nevadilo a u ochotné a příjemné pokladní jsem zakoupila vstupenky. Velmi mě zaujalo zjištění, že zámek je ve vlastnictví soukromých majitelů – manželů Nováčkových, kteří v roce 2004 zámek koupili a nově zrekonstruovali.

Děti mají turistické deníčky, takže každý dostal razítko a koupil si turistickou vizitku. Paní pokladní mě ještě upozornila na možnost nočních prohlídek zámku, které jsou však na objednání. Říkala,  že tyto prohlídky jsou ojedinělé v České republice. U vstupu do zámku nás vzápětí očekával šašek, se kterým jsme měli vyřešit záhadu ztraceného obrazu. Dozvěděli jsme se, že zmizel překrásný portrét hraběnky Chamaré a my ho pomůžeme šaškovi, mudrci Lukulosovi Kubulosovi a vzácné hraběnce Chamaré, najít.

PotštejnV průběhu prohlídky, která byla velmi zábavná, jsme měli možnost shlédnout  zámeckou knihovnu, ve které mudrc Lukulus Kubulus vaří lektvary a zajímavě vypráví o hvězdách a škole v době baroka. Prohlídka pokračovala v komnatách hraběnky, dále v její koupelně a šatně. Sama hraběnka nás v barokním negližé seznámila s hygienickými zvyky a způsoby oblékání vznešených dam tehdejší doby. Velmi nás zaujalo vyprávění služebné o životě hraběnky a hraběte a když jsme si prohlíželi obraz rodiny, služebná říkala, že kníže Jan Antonín Chamaré s kněžnou měli jedenáct dětí, ale přežily pouze tři. Bylo nám jich líto. Během celé prohlídky jsme hledali ztracený obraz. Ten jsme nakonec objevili u kouzelníka, který nám tvrdil, že si ho „jen vypůjčil“. Tím kouzelná prohlídka zámku skončila a my jsme zamířili k zámeckému parku, který je udržován v anglickém stylu. Všude jsou nasázeny růže a okrasou je takzvaná růžová zahrada. Krásné místo pro odpočinek a pohodu. Při odchodu ze zámku jsme si ještě dali na nádvoří v zámecké cukrárně každý jednu dobrotu a vyrazili zpět k autu.

Vřele všem tento zámek doporučuji a pokud budete mít dostatek času, je možnost navštívit ve stejné obci ještě zříceninu hradu Potštejn. Ta stojí na kopci, kam vede z náměstí turistická cesta. My jsme bohužel neměli možnost hrad navštívit.


Aknela11 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Pozvánka na barokní zámek Potštejn:

Pozvánka na barokní zámek Potštejn
Pozvánka na barokní zámek Potštejn
Pozvánka na barokní zámek Potštejn
Pozvánka na barokní zámek Potštejn
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé, znám jen hrad Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
to krásný zámek, chystáme se tam příští týden
Obrázek uživatelky
profil
Hezká pozvánka na zámekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Udělali jsme si výlet na hrad i zámek, byl to pěkně strávený den.
Obrázek uživatelky
profil
a cestou vzhůru do kopce je navíc hrad Potštejn,jak je psáno, hrad je napůl zřícenina, s kaplí a obřadní síní, kam jezdí páry většinou koňmo
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles