Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Pozvánka na Kolowratský zámek - Rychnov nad Kněžnou

5. 08. 2015 | Česká republika

Až budete projíždět městem Rychnov nad Kněžnou ve východních Čechách, určitě si udělejte čas a zastavte se na zdejším barokním zámku. Pro ty, které zajímá jen samotný Kolowratský zámek, bude nejsnadnější zaparkovat přímo před vchodem, kde je k tomu vyhrazené menší parkoviště. My jsme s rodinou tolik nespěchali, takže jsme auto zaparkovali u nedalekého autobusového nádraží a k zámku šli asi deset minut pěšky přes krásné rychnovské náměstí. Pokochali jsme se tak pohledem na starou radnici.

Do zámku jsme trefili snadno. U pokladny jsme zjistili, že na výběr tu je okruh samotným zámkem a poté ještě zámeckým kostelem Nejsvětější Trojice a zvonice s třetím největším zvonem v republice. Vybrali jsme si tedy kombinované vstupné, abychom viděli všechno. Velmi mě překvapila i nízká cena, kdy jsme za rodinnou vstupenku dali 360 Kč.

U pokladny si nás po chvíli vyzvedla příjemná a mladá paní průvodkyně, která ke všemu něco věděla a výklad dokázala podat natolik zajímavě, že se nenudily ani naše děti. I na dodatečné otázky měla pokaždé odpověď. Provedla nás celým zámkem, kde nás nejvíce zaujala velmi dlouhá enfiláda, což je zajímavé uspořádání dveří v jedné ose v různých pokojích. Na Rychnově tedy lze, když jsou všechny dveře otevřené, pohlédnout z jednoho konce zámku na druhý. Další věc, která se nám líbila, byl ceremoniální meč, který se nazývá moravský Excalibur. Úžasná je také obrazárna s Kolowratskou rodovou sbírkou obrazů. Převládají tu podobizny a lovecká zátiší. Paní průvodkyně nás upozornila, že se tato sbírka nachází na zámku Rychnov již od první poloviny 18. století.

Kolowratský zámekPo ukončení prohlídky zámku jsme s průvodkyní přešli park, abychom se podívali na krásnou zvonici, ve které se nachází zvon Kryštof. Ten patří mezi největší a nejcennější zvony v Čechách. Je krásně zdobený. Dozvěděli jsme se, že váží 7000 kg a v jeho plášti je zalito 25 ks mincí. Bylo to opravdu poučné a přitom zajímavé.

Když naše prohlídka skončila, rozhodli jsme se ještě před obědem odlovit pár kešek. U zámku se nacházejí celkem tři a nám se je povedlo všechny zdárně najít a zapsat. Spokojení s takovýmto úlovkem jsme se stavili na náměstí na obědě, kde jsme si dobře pochutnali. Za sebe tedy mohu zámek v Rychnově nad Kněžnou jedině doporučit.


Aknela11 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Pozvánka na Kolowratský zámek - Rychnov nad Kněžnou:

Pozvánka na Kolowratský zámek - Rychnov nad Kněžnou
Pozvánka na Kolowratský zámek - Rychnov nad Kněžnou
Pozvánka na Kolowratský zámek - Rychnov nad Kněžnou
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkné Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles